Σαν σήμερα 25/12/1914 Χριστουγεννιάτικη "ανακωχή"

Ήταν ανήμερα των Χριστουγέννων του έτους 1914 όταν διεξήχθη το πιο διάσημο ποδοσφαιρικό ματς στην ανθρώπινη ιστορία. Ως γνωστόν, εκείνη την περίοδο ήταν σε εξέλιξη ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος αλλά τόσο τα βρετανικά στρατεύματα όσο και τα γερμανικά που μάχονταν στα χαρακώματα της Γαλλίας αποφάσισαν να αφήσουν κάτω τα όπλα και να γιορτάσουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη συγκεκριμένη μέρα.

Σύμφωνα με μια από τις εκδοχές που έχουν επικρατήσει οι Γερμανοί ξεκίνησαν να τραγουδούν τα κάλαντα με τους Βρετανούς να απαντούν με τα δικά τους κάλαντα. Στη συνέχεια οι αντίπαλοι στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματα τους ανταλλάσοντας δώρα προτού αναλάβει δράση η διεθνής γλώσσα του ποδοσφαίρου.

Πάντως όσον αφορά στο περίφημο παιχνίδι μεταξύ των Γερμανών και Βρετανών στρατιωτών οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένα κανονικό παιχνίδι, το οποίο οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2 ενώ υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για μια σειρά αναμετρήσεων μεταξύ των δύο εχθρών.

Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι πως στο τέλος της ημέρας η άτυπη ανακωχή έληξε και οι δύο δυνάμεις επέστρεψαν στα χαρακώματα τους. Την επομένη το παιχνίδι είχε τελειώσει καθώς πλέον οι παίκτες κρατούσαν στα χέρια τους πυροβόλα. Ο πόλεμος θα έφτανε στο τέλος του τέσσερα χρόνια μετά…

www.englishfootball.gr