Οι «Έλληνες» του Μουντιάλ

Μπορεί η Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010, παρόλα αυτά στο Κέιπ Τάουν δεν θα ταξιδέψουν μόνο 23 παίκτες από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ αλλά και της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, φιλοξενούν περίπου μία 11αδα ποδοσφαιριστών, που θα δώσουν το «παρών» στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου το ερχόμενο καλοκαίρι. Με βάση, τουλάχιστον, τη μόνιμη παρουσία των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών στις εθνικές τους ομάδες, στην προκριματική φάση της διοργάνωσης, αλλά και γενικότερα. Ο αριθμός τους μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί άμεσα, ανάλογα με τις κινήσεις των ελληνικών συλλόγων στο «παζάρι» του χειμώνα.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τι ισχύει για τους άλλους «Έλληνες» του Μουντιάλ, ποιοι είναι, αλλά και ποιοι μπορούν να προστεθούν στην παρέα τους, ξεκινώντας από την άμυνα προς την επίθεση αφού δεν υπάρχει τερματοφύλακας.

Αμυντικοί:

Πάμπλο Κοντρέρας (ΠΑΟΚ/Χιλή): Ενεργό μέλος της εθνικής του ομάδας από το 1999, ο Πάμπλο Κοντρέρας έχει 49 συμμετοχές μέχρι στιγμής με τη Χιλή, ένα γκολ και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο (Σίδνεϊ 2000). Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010 δεν είχε χρόνο συμμετοχής, λόγω του ότι ήταν τραυματίας για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όμως θα δώσει το «παρών» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, αφού ο Μαρσέλο Μπιέλσα πιστεύει απόλυτα στην αξία του.

Μπράις Μουν (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ/Ν. Αφρική): Στην αποστολή της διοργανώτριας Νοτίου Αφρικής θα βρίσκεται ο Μπράις Μουν το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού από το 2007 που είναι διεθνής έχει ήδη 15 συμμετοχές. Το «σκούτερ» χαίρει της εκτίμησης του ομοσπονδιακού προπονητή της οικοδέσποινας χώρας και, λογικά, θα είναι στην 23αδα των «Μπαφάνα-Μπαφάνα» για τα παιχνίδια του καλοκαιριού.

Μίτια Μόρετς (Παναιτωλικός/Σλοβενία): Πλην των μυημένων στα μυστικά της Β΄ Εθνικής, λίγοι γνωρίζουν ότι στην κατηγορία αγωνίζεται ένας διεθνής ξένος παίκτης που θα λάβει μέρος στο Μουντιάλ. Ο λόγος για τον 26χρονο Σλοβένο αμυντικό του Παναιτωλικού, Μίτιας Μόρετς, που έχει ήδη 14 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, ενώ μία από αυτές ήταν στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Μέσοι:

Ζιλμπέρτο Σίλβα (Παναθηναϊκός/Βραζιλία): Όταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας κοσμεί με την παρουσία του τα «αλώνια» της Σούπερ Λιγκ, δεν χρειάζεται κανείς να πει ή να γράψει κάτι περισσότερο. Ο 33χρονος άσος του Παναθηναϊκού είναι 81 φορές διεθνής, έχει κατακτήσει το Μουντιάλ του 2002 με τη «σελεσάο», ενώ έχει αγωνιστεί και σε εκείνο του 2006. Ο Κάρλος Ντούνγκα τον επιλέγει με κλειστά τα μάτια για την ομάδα του και ουσιαστικά είναι ο μοναδικός από τους «Έλληνες» του Μουντιάλ που αν είναι απόλυτα υγιής, έχει 100% εξασφαλισμένη τη θέση του στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Πάμπλο Γκαρσία (ΠΑΟΚ/Ουρουγουάη): Η πείρα του «μπαρουτοκαπνισμένου» Πάμπλο Γκαρσία μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης, της οποίας είναι μέλος από το 1997. Είναι 68 φορές διεθνής, έχει πετύχει τρία γκολ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βρίσκεται στην αποστολή της εθνικής του ομάδας.

Ζντένο Στρμπα (Σκόντα Ξάνθη/Σλοβακία): Ο 33χρονος χαφ της Ξάνθης βρίσκεται σε καλή κατάσταση και, όντας ήδη 19 φορές διεθνής, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να λάβει πρόσκληση για το Μουντιάλ στη δύση της καριέρας του. Η παρουσία του στα προκριματικά ήταν ικανοποιητική και δύσκολα θα μείνει εκτός της τελικής φάσης της διοργάνωσης.

Επιθετικοί:

Ραφίκ Τζιμπούρ (ΑΕΚ, Αλγερία): Ο Ραφίκ Τζιμπούρ για την ώρα δεν έχει εξασφαλισμένη θέση ούτε στην ΑΕΚ, αλλά ούτε και στην εθνική του ομάδα. Ο «τρομοκράτης» έχει να αγωνιστεί με την «Ένωση» από τη περασμένη περίοδο, γεγονός που του στοίχισε την ένταξή του στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για το Κόπα Άφρικα. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι όταν βρει ομάδα για να αγωνιστεί, θα επιστρέψει και στην αποστολή της Αλγερίας. Είτε αυτή η ομάδα είναι η ΑΕΚ είτε κάποια άλλη ελληνική, διαφορετικά δεν έχει θέση στους «Έλληνες» του Μουντιάλ.

Σεμπαστιάν Αμπρέου (Άρης/ Ουρουγουάη): Αβεβαιότητα υπάρχει και στην περίπτωση του «Λόκο» Σεμπαστιάν Αμπρέου, αφού είναι πολύ πιθανό ο πεπειραμένος στράικερ να αποτελέσει άμεσα παρελθόν από τον Άρη. Έχει μόνιμη θέση στην εθνική του ομάδα, ενώ με δικό του γκολ εναντίον της Κόστα Ρίκα βρέθηκε η Ουορουγουάη στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Κάποιοι ακόμα:

Πλην του Ζιλμπέρτο Σίλβα, το συγκεκριμένο θέμα ούτως ή άλλως ταλαντεύεται ανάμεσα στην απόλυτη ή μερική επιβεβαίωση, αλλά και την απόλυτη διάψευση. Με αυτόν τον μπούσουλα αναφέρουμε μερικά ονόματα παικτών ομάδων της Σούπερ Λιγκ, που λόγω της παρουσίας τους στα ελληνικά γήπεδα έχουν αρκετές πιθανότητες να βρεθούν στην αποστολή των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων τους.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ, για παράδειγμα, είναι για τα καλά μέσα στο «κόλπο» για μία θέση στην αποστολή της Γαλλίας, παρέα με τον Ανρί, τον Ριμπερί κ.α. Ο Σεμπάστιαν Λέτο, επίσης, έχει κάποιες πιθανότητες -σαφώς πολύ λιγότερες από τον Σισέ-, δεδομένου ότι ο Μαραντόνα φαίνεται ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα στους αριστερούς χαφ της ομάδας του.

Στον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, αφού συγκεντρώνει πιθανότητες να εκπροσωπηθεί με έναν παίκτη αυτής της λογικής, αν αποκτήσει τον Μπεν Αρφά! Ο 22χρονος Γάλλος έχει κάποιες συμμετοχές στην Ανδρών της πατρίδας του και αν πιάσει Λιμάνι, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, μέσω των εμφανίσεών του θα μπορέσει να διεκδικήσει μία θέση στην 23αδα των «τρικολόρ».

Πολύ καλή είναι φέτος και η παρουσία του Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος επίσης έχει κάποιες πιθανότητες να συμπεριληφθεί στην αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας, αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
sportdog.gr