Οι προπονητές του Μουντιάλ

Τους χαρακτηρίζουν όχι άδικα ως «αλεπούδες των πάγκων». Πρόκειται για το παρατσούκλι που παίρνουν συνήθως έμπειροι προπονητές που έχουν φάει τις μεγάλες διοργανώσεις και τα κρίσιμα ματς με το κουτάλι και οι οποίοι συνήθως δικαιώνουν το ρητό: «Ο παλιός είναι αλλιώς». Δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία τους, αλλά και με το πόσο έχουν κοουτσάρει σε υψηλό επίπεδο στην καριέρα τους.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής οι παλιές καραβάνες έχουν την τιμητική τους, με τον δικό μας Οτο Ρεχάγκελ να ξεχωρίζει. Διότι με εξαίρεση τον Δανό Μόρτεν Ολσεν, που βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της χώρας του από το 2000, ο Γερμανός είναι ο δεύτερος «παλαιότερος» ομοσπονδιακός τεχνικός, αφού βρίσκεται στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από το 2001.

Μάλιστα μαζί με τον Μαρτσέλο Λίπι, ο οποίος επέστρεψε στην «Σκουάντρα Ατζούρα» είναι με διαφορά οι πλέον επιτυχημένοι, έχοντας οδηγήσει την Ελλάδα και την Ιταλία στο να στεφτούν πρωταθλήτριες Ευρώπης και Κόσμου αντίστοιχα.

Εδώ παίζει ρόλο και πόσο τους στηρίζει η εκάστοτε ομοσπονδία ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ καλά και εκεί πιστώνεται η ΕΠΟ την επιτυχία της επιλογής. Μάλιστα μεγάλο μερίδιο ανήκει και στον πρώην πρόεδρό της Βασίλη Γκαγκάτση, που δεν σκέφτηκε καν να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του Γερμανού τόσο μετά τον αποκλεισμό από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας (2006), όσο και από την «χλωμή» παρουσία στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η γριά κότα έχει το ζουμί

Και επειδή κατά καιρούς, έχουν γίνει διάφορα σχόλια για την ηλικία του Οτο Ρεχάγκελ (θα κοουτσάρει την Εθνική το καλοκαίρι σε ηλικία 72 ετών), να θυμίσουμε ότι τα τρία τελευταία μεγάλα τρόπαια τα έχουν κατακτήσει οι εξής προπονητές: Ο Οτο Ρεχάγκελ το Euro 2004 με την Ελλάδα σε ηλικία 66 ετών, ο Μαρτσέλο Λίπι το Μουντιάλ του 2006 με την Ιταλία σε ηλικία 58 ετών και ο Λουίς Αραγονιές το Euro 2008 με την Ισπανία σε ηλικία 70 ετών.

Μάλιστα σε αφιέρωμα που έκανε το περιοδικό της ΟΥΕΦΑ στους Ευρωπαίους προπονητές που θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι η εμπειρία ενός τεχνικού σε μια τέτοια διοργάνωση, φιλοξενώντας μια από τις κλασικές ατάκες του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον («Η εμπειρία σίγουρα δεν αποτελεί ντεζαβαντάζ»).

Να θυμίσουμε επίσης ότι τέσσερις εκ των πιο έμπειρων προπονητών που θα πάρουν μέρος σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Φάμπιο Καπέλο (Αγγλία), ο Μαρτσέλο Λίπι (Ιταλία), ο Οτμαρ Χίτσφελντ (Ελβετία) και ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (Ισπανία) έχουν κατακτήσει μεταξύ άλλων και το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λίγκ.

Από τους 13 προπονητές των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, μάλιστα, μόνο δύο είναι κάτω των πενήντα ετών, με νεότερο τον 45χρονο Σλοβάκο Βλάντιμιρ Βάις, ενώ έξι προπονητές είναι πάνω από εξήντα ετών.

Πιο παλιός στο πόστο του (πάντα στις ομάδες της Ευρώπης) είναι λοιπόν ο Δανός Μόρτεν Ολσεν, από το 2000 και ακολουθεί ο Οτο Ρεχάγκελ από το 2001. Ο Γάλλος Ραϊμόντ Ντομενέκ παρά τη μεγάλη γκρίνια έχει διατηρήσει το πόστο του στους «Τρικολόρ» από το 2004, ενώ ο Γερμανός Γιόακιμ Λεβ είναι πρώτος στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας από το 2006 (διαδέχτηκε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν).

Όλοι οι υπόλοιποι τεχνικοί της «Γηραιάς Ηπείρου» έχουν αναλάβει το 2008 με εξαίρεση τον Σλοβένο Ματίας Κεκ που ανέλαβε το 2007. Συνολικά πάνω από το 50% των προπονητών στη Νότια Αφρική είναι Ευρωπαίοι, αφού εκτός από τους 13 των εθνικών ομάδων της Ευρώπης, υπάρχουν και άλλοι πέντε Ευρωπαίοι σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και ο «δικός» μας από την θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Πορτογάλος Ζοσέ Πεσέιρο που θα κουτσάρει την Σαουδική Αραβία αλλά και ο πολύς (και διακαής πόθος του Σωκράτη Κόκκαλη παλαιότερα) Γάλλος Πολ Λε Γκέν που είναι στο Καμερούν.
sport24.gr