«Νερατζούρι» σκάνδαλο ντόπινγκ!

Ένα ποσό των 5.000 ευρώ στάθηκε αρκετό για να βγει στην επιφάνεια μία υπόθεση ντόπινγκ για την Ίντερ της δεκαετίας του 60'! «Μας έδιναν φάρμακα που προκάλεσαν θανάτους σε παίκτες», οι σοκαριστικές αποκαλύψεις ενός πρώην ποδοσφαιριστή!

Δύο είναι τα κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης που έχει κατακτήσει η Ίντερ στην πολύχρονη ιστορία της. Και τα δύο πριν από 40 και πλέον χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται πως η εποχή Χελένιο Χερέρα δεν ήταν... αγγελικά πλασμένη. Αν πιστέψουμε τον Φερούτσιο Ματσόλα, τότε κάτι το «σκοτεινό» υπάρχει σε εκείνη την «χρυσή» εποχή της Ίντερ, την μόνη που έχουν να περηφανεύονται οι οπαδοί της στο κορυφαίο ευρωπαϊκό στερέωμα...

Ποιος, όμως, είναι ο Φερούτσιο Ματσόλα και τι ακριβώς αποκαλύπτει; Δεν είναι άλλος από τον γιο του Βαλεντίνο Ματσόλα, που έκανε μεγάλη καριέρα με την Τορίνο, αλλά και αδερφός του θρυλικού Σάντρο, που μεγαλούργησε με την Ίντερ.

Ο Φερούτσιο δεν διακρίθηκε ποτέ ως ποδοσφαιριστής, ωστόσο πρόλαβε να παίξει σε έναν αγώνα της Ίντερ και να συμμετάσχει σε αρκετές προπονήσεις της ομάδας του Χερέρα, η οποία έφτασε στα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1964 και το 1965. Στην αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε πριν πέντε χρόνια, ο Φερούτσιο αποκαλύπτει σοκαριστικές λεπτομέρειες των τότε προπονήσεων της Ίντερ κάνοντας λόγο για «αναιδή χρήση του ντόπινγκ για να δυναμώσουν την ομάδα και να πετύχουν τα ένδοξα αποτελέσματα που εκ των πραγμάτων πέτυχαν».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των «νερατζούρι» η διοίκηση των οποίων υπέβαλλε μήνυση ζητώντας αποζημίωση για συκοφαντία. Ο Φερούτσιο Ματσόλα, όμως, δεν πτοήθηκε και αποκάλυψε σε συνέντευξη του τις πρακτικές του Χερέρα: «Είδα τον προπονητή που έδινε υπογλώσσια χάπια. Πειραματιζόταν με αυτά με τους αναπληρωματικούς (ήμουν συχνά ανάμεσά τους) και μετά τα έδινε στους βασικούς. Κάποιοι τα έπαιρναν, άλλοι τα έφτυναν. Ήταν ο αδερφός μου ο Σάντρο που μου είπε: αν δες θες, μην το καταπίνεις, πήγαινε στο μπάνιο και φτύστο. Πολλοί έκαναν έτσι. Μετά όμως, μια μέρα ο Χερέρα κατάλαβε ότι τα φτύναμε και τότε βάλθηκε να τα διαλύει στον καφέ», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Espresso, ενώ τόνισε πως δεν ήθελε να αναφερθεί και σε άλλα φαινόμενα που γίνονταν τότε, όπως στημένα παιχνίδια με διαιτητές.

Ο Φερούτσιο θεώρησε πως ήταν αμφεταμίνες που προκαλούσαν αρρώστιες σε πολλούς παίκτες, όπως τον Αρμάντο Πίκι, που πέθανε στα 36 του. Παράλληλα ανέφερε πως αυτά γίνονταν και σε άλλες ομάδες όπως η Φιορεντίνα και η Λάτσιο. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ομάδων, όπως τονίζει ο Ματσόλα, ότι πολλοί παίκτες είχαν πολλά προβλήματα στην υγεία τους.

Όσον αφορά την μήνυση της Ίντερ, αυτή δεν έγινε δεκτή καθώς το 2008 το πόρισμα του δικαστηρίου έκανε λόγο για τεκμηριωμένη αφήγηση χωρίς προσβλητικές εκφράσεις, με μαρτυρίες πολλών προσώπων. Τουτέστιν, ουσιαστικά δεν την έκρινε ψευδή, με ότι αυτό συνεπάγεται

Και εδώ αποκαλύπτεται ο λόγος για τον οποίο ήρθε το θέμα στην επιφάνεια, έστω και αν πολλά ιταλικά ΜΜΕ το απέκρυψαν. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Φερούτσιο, Φότζια, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Il Tirreno" σε φύλλο της περασμένης εβδομάδας, οι «νερατζούρι» έπρεπε να πληρώσουν 5000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, ωστόσο αρνήθηκαν! Πέρασε ένας χρόνος και ο Φότζια άρχισε να κινεί τις διαδικασίες που προβλέπονταν καθώς δεν είχε λάβει την μικρή αυτή αποζημίωση, προσπαθώντας να κατασχέσει κάποιες εισπράξεις των εντός έδρας αγώνων. Όταν έγιναν γνωστές στην Ίντερ οι κινήσεις του Φότζια, η διοίκηση του συλλόγου προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί του για να πληρώσει το ποσό!
gazzetta.gr