Η συνέντευξη που μου έδωσε ο Ηλίας Κώτσιος για το EpirusPost.gr!



http://www.epiruspost.gr/diafora/sports/877-----epiruspostgr.html



Ο Ηλίας Κώτσιος στη συνέντευξη που έδωσε στο Epiruspost.gr μιλάει για όλες τις ομάδες για τις οποίες αγωνίστηκε, τον ΟΦΗ, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΛ και τον ΠΑΣ. Επίσης λέει για την πρόταση της Βέρντερ Βρέμης, της ΑΕΚ, τις σχέσεις του με τους οπαδούς της Λάρισας, την κατάσταση στον ΠΑΣ αλλά και για τον επερχόμενο αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Βεβαίως μιλάει και για τον συγκάτοικό του στις αποστολές του ΟΦΗ, Νίκο Νιόπλια.

>> Μετά τον ΟΦΗ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΛ επόμενος σταθμός στη καριέρα σου είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πλέον αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που παλεύει για τη σωτηρία της. Αλλάζει κάτι στην ψυχολογία;
>> Έχω αγωνιστεί ξανά σε ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία της όταν φορούσα τη φανέλα του ΟΦΗ. Οπότε μπορώ να ξέρω τι σημαίνει να παλεύεις για τη σωτηρία. Σίγουρα είναι μία δύσκολη κατάσταση, προσπαθείς να δώσεις τα πάντα για να μείνει η ομάδα στη Super League γιατί είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα και για ένα κόσμο που αγαπάει και στηρίζει αυτή την ομάδα. Επαναλαμβάνω ότι ήρθαμε όλοι εδώ για να παλέψουμε, για να καταφέρουμε κάτι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν όποτε ανέβαινε ο ΠΑΣ στην Α Εθνική την επόμενη χρονιά συνέχεια έπεφτε και η σωτηρία είναι ο μεγάλος μας στόχος. Θέλουμε όλοι να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο, να σταθεροποιήσουμε την ομάδα στη Super League.

>> Σε τι επίπεδα βρίσκεται η οργάνωση στον ΠΑΣ;
>> Μετά από έξι μήνες που βρίσκομαι στον ΠΑΣ μπορώ να πω ότι η ομάδα σε μερικά θέματα κινείται σε καλά επίπεδα και σε άλλα θέματα χρειάζεται μεγάλη βελτίωση. Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής αυτό που μπορώ να πω ότι χρειάζεται βελτίωση είναι το γηπεδικό. Πρέπει σίγουρα να φτιαχτούν γήπεδα που θα μπορεί η ομάδα να κάνει προπόνηση γιατί ο ΠΑΣ είναι μία ομάδα που εδρεύει σε μία πόλη που βρέχει πολύ και πρέπει να γίνουν υποδομές για να έχει η ομάδα καλό γήπεδο για να αγωνίζεται και να προπονείται. Τα υπόλοιπα ελαττώματα τα γνωρίζουν οι ιθύνοντες της ομάδας και πρέπει κάθε χρόνο που θα βρίσκεται ο ΠΑΣ στη Super League να γίνονται βήματα προόδου. Οι άνθρωποι της ομάδας γνωρίζουν τα ελαττώματά της και με την πάροδο του χρόνου θα προσπαθούν να τα βελτιώνουν.

>> Τι έφταιξε και ο Γιώργος Παράσχος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα;
>> Όταν σε μία ομάδα έρχεται ένας καινούριος προπονητής έχει να φτιάξει μια νέα ομάδα γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα το καλοκαίρι έκανε πολλές μεταγραφές. Βεβαίως χρειάζεται και η τύχη κάτι που πιστεύω δεν είχαμε μαζί με τον κ. Παράσχο. Ξεκινήσαμε καλά το πρωτάθλημα αλλά στη συνέχεια είχαμε κάποια προβλήματα και δεν υπήρχε καλό κλίμα στην ομάδα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή και αυτός πιστεύω ήταν ο κύριος λόγος που δεν πέτυχε ο κ. Παράσχος. Πολλοί είχαν παράπονα και αυτό έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο.

>> Τώρα με τον Νίκο Αναστόπουλο ο ΠΑΣ είναι εμφανώς καλύτερος. Κάνει καλές εμφανίσεις, έχουν γίνει μεταγραφές και έχει πάρει τα πάνω του. Έχει ο κ. Αναστόπουλος το κοκαλάκι της νυχτερίδας; Πού πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει η ομάδα;
>> Αυτό που μπορώ να πω ότι έχει ο κόουτς είναι αυτό που είπα ότι έλειπε από τον κ. Παράσχο. Έφτιαξε τα αποδυτήρια, βλέπω σε πολλούς ποδοσφαιριστές μεγάλη αλλαγή στην αγωνιστικότητά τους και στη ψυχολογία τους άσχετα αν βρίσκονται στην 18άδα ή όχι. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλύτερο και οφείλεται κυρίως σ' αυτόν και πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί. Για το αν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, εγώ δεν πιστεύω σε τέτοια πράγματα. Πιστεύω στη δουλειά και είναι ένας προπονητής που δουλεύει πολύ τόσο στον τομέα της ψυχολογίας όσο και στον τομέα της τακτικής και γι' αυτό η ομάδα έχει αλλάξει πολύ αγωνιστικά προς το καλύτερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και εμείς σαν παίκτες είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο για να πάρουμε και βαθμούς.

>> Ο κόσμος του ΠΑΣ Γιάννινα αγαπάει και στηρίζει την ομάδα.
>> Ο κόσμος του ΠΑΣ είναι πάντα κοντά στην ομάδα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν τον έχουμε κάνει να χαρεί τόσο πολύ, έχουμε κάποιες αναλαμπές με νίκες και καλές εμφανίσεις αλλά πιστεύω ότι αξίζει περισσότερα. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στον κόσμο της ομάδας είναι ότι όταν προσπαθείς ακόμη και να χάσεις σου δίνει πάντα το χειροκρότημά του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για ένα ποδοσφαιριστή και όταν μας βλέπουν ότι προσπαθούμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είναι δίπλα μας.

>> Μόλις πήρες μεταγραφή για την ΑΕΛ πολλοί θεώρησαν ότι εκεί θα κλείσεις τη καριέρα σου. Γιατί τελικά έφυγες;
>> Όταν πήγα στην ΑΕΛ πήγα στην ομάδα της πόλης μου γιατί είμαι Λαρισαίος. Πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια με συμμετοχή στο κύπελλο UEFA. Είχαμε πάρα πολύ καλή ομάδα αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο και δυστυχώς επήλθε ένα διαζύγιο το οποίο δεν ήταν και βελούδινο. Έγινε μία παρεξήγηση ανάμεσα σε μένα και κάποιους φιλάθλους της Λάρισας, αυτό διογκώθηκε από κάποιους δημοσιογράφους και από πολλούς φιλάθλους οι οποίοι το θεώρησαν προσβλητικό. Κυρίως το θεώρησε προσβλητικό ο πρόεδρος της ομάδας. Από εκεί και πέρα δεν με ήθελε στην ομάδα και μου είπε ότι μπορώ να ψάξω να βρω κάποια άλλη ομάδα. Αυτό που είπα εγώ στην αρχή, παρότι η αντίδρασή μου δεν ήταν και η σωστή απέναντι σε κάποιους φιλάθλους, δέχθηκα να λύσω το συμβόλαιό μου γιατί όταν μία ομάδα δεν σε θέλει πρέπει να φεύγεις. Ευτυχώς στον δρόμο μου βρέθηκε ο ΠΑΣ μία ομάδα με κόσμο. Από εκεί και πέρα εγώ συνεχίζω τη καριέρα μου και η ομάδα της Λάρισας συνεχίζει τη δική της πορεία.

>> Με τον κόσμο της ΑΕΛ πως είναι οι σχέσεις σου;
>> Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν. Γνωρίζω ότι πολύς κόσμος με αγαπάει γιατί πρόσφερα πολλά στην ομάδα τα δύο πολύ ωραία χρόνια που αγωνίστηκα με τη φανέλα της και επίσης γνωρίζω ότι υπάρχουν και μερικοί που είναι εναντίον μου, εξαιτίας αυτού του επεισοδίου θα πω, δεν γνωρίζω. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν, εγώ ήμουν κύριος απέναντι στην ομάδα, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Πιστεύω τα κατάφερα γιατί έβαλα και εγώ το δικό μου λιθαράκι για να χτιστεί μια πολύ καλή ομάδα με επιτυχίες και είμαι ευχαριστημένος που πέρασα από την ομάδα της Λάρισας.

>> Στο φετινό πρωτάθλημα της Super League συμμετέχουν πολλές ομάδες από την επαρχία. Πιστεύεις ότι μπορούν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο ή είναι για να μάχονται για να αποφύγουν τις θέσεις του υποβιβασμού;
>> Όπως έχει γίνει το πρωτάθλημα, το μόνο που μπορούν οι ομάδες της επαρχίας είναι να μάχονται για να συμμετάσχουν στο Europa League ή και να κατακτήσουν το Κύπελλο. Είναι τεράστια τα οικονομικά δεδομένα της Αθήνας και έχουν ξεφύγει από αυτά της επαρχίας. Βλέπουμε ότι τα μπάτζετ είναι πολύ διαφορετικά και δεν είναι όπως παλιά που μια επαρχιακή ομάδα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα. Εκτός από τα οικονομικά δεδομένα υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που θα έλεγα ότι μπλοκάρουν τις επαρχιακές ομάδες.

>> Η πρώην ομάδα σου ο ΟΦΗ φέτος αγωνίζεται σε ένα πρωτόγνωρο πρωτάθλημα για εκείνη, αυτό της Β Εθνικής. Το μέλλον της ομάδας της Κρήτης τι πιστεύεις ότι περιλαμβάνει; Θα επανέλθει στη Super League;
>> Ο ΟΦΗ έφτασε στο σημείο να υποβιβαστεί μετά από πολλά χρόνια πορείας στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Πέρυσι "έφτασε ο κόμπος στο χτένι" και έπεσε στη Β Εθνική. Έχει ξεκινήσει όμως μια νέα προσπάθεια, έχουν μπει καινούριοι επενδυτές και προσπαθούν να ανεβάσουν την ομάδα στη Super League. Σίγουρα ο δρόμος είναι δύσκολος, το πρωτάθλημα της Β Εθνικής είναι πολύ δύσκολο και είναι πρωτόγνωρο για τον ΟΦΗ να αγωνίζεται εκεί, αλλά προσπαθεί να βρει τον δρόμο του και να επιστρέψει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη τρίτη θέση της βαθμολογίας απομένουν όμως πολλές αγωνιστικές και έχει δρόμο το πρωτάθλημα.

>> Ο Παναθηναϊκός έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από τότε που αγωνιζόσουν εσύ εκεί όταν μάλιστα είχατε πάρει το νταμπλ. Αν και φέτος φαίνεται ότι θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, τι φταίει και έχει μείνει τόσα χρόνια μακριά από τους τίτλους;
>> Ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα. Τη πρώτη μου χρονιά εκεί κατακτήσαμε το νταμπλ και την επόμενη χρονιά χάσαμε το πρωτάθλημα τη τελευταία αγωνιστική με το στείρο 0-0 που φέραμε στη Λεωφόρο απέναντι στην ΑΕΚ. Πιστεύω ότι εκείνη η χρονιά ήταν πολύ σημαντική γιατί μετά την απώλεια του πρωταθλήματος άλλαξαν πολλά στην ομάδα, φύγανε πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές, αποκτήθηκαν παίκτες νεαρής ηλικίας για να κτιστεί ο Παναθηναϊκός της 5ετίας. Ήταν φυσικό επακόλουθο η ομάδα να μην έχει ανάλογη πορεία. Όμως βλέπουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό έχουν μπει κάποιοι επενδυτές και δίνουν πάρα πολλά χρήματα γιατί προσπαθούν να τον κάνουν διαφορετικό. Αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο από τις μεταγραφές που έχουν γίνει και από την απόδοση της ομάδας και πιστεύω ότι όπως είπες φέτος είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού γιατί φαίνεται ότι μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και έξω από αυτόν έχει γίνει πάρα πολύ δυνατός.

>> Στη θητεία σου στον Παναθηναϊκό πιστεύεις ότι θα μπορούσες να τα είχες πάει ακόμη καλύτερα;
>> Με τα λόγια μπορεί κάποιος να λέει ότι θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα ή χειρότερα. Προσπαθούσα όσο πιο πολύ μπορούσα, έπαιξα αρκετά παιχνίδια, σίγουρα θα μπορούσα να πω ότι θα μπορούσα να τα πάω ακόμη καλύτερα αλλά με τον άσχημο τραυματισμό που είχα δεν μπόρεσα να βοηθήσω περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό και είμαι πολύ ευχαριστημένος που φόρεσα τη φανέλα της ομάδας, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να μείνεις 3,5 χρόνια σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός γιατί έχεις να συναγωνιστείς ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσεως.

>> Όταν αγωνιζόσουν στον Παναθηναϊκό σε είχε πλησιάσει ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ;
>> Όταν αγωνιζόμουν στον Παναθηναϊκό ποτέ, απλώς όταν ήμουν στον ΟΦΗ, πριν γίνει η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, είχε έρθει μέσω του μάνατζερ μου σε επαφή μαζί μου η ΑΕΚ αλλά η συμφωνία χάλασε λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων του ΟΦΗ.

>> Ο Νίκος Νιόπλιας με τον οποίο υπήρξατε συμπαίκτες στον ΟΦΗ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Πες μου δυο λόγια για εκείνον.
>> Κατ' αρχήν είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, σαν ποδοσφαιριστής ήταν άρρωστος επαγγελματίας και από ότι έχω ακούσει από πολλά παιδιά είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Έχει τεράστιες γνώσεις και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά καθότι για δύο χρόνια στις αποστολές της ομάδας ήμουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του και εκεί που έχει δουλέψει μέχρι τώρα έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Γνωρίζω ότι αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει και γι' αυτό έχει ανάλογες επιτυχίες μέχρι τώρα με τον Παναθηναϊκό. Βλέπουμε ότι ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ καλύτερα, πολύ πιο ελεύθερα, καλύτερο ποδόσφαιρο και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και γι' αυτόν και για την ίδια την ομάδα. Είναι ευχάριστο που του εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση και με τις δυνατότητές του μπορεί να τον πάει ψηλά.

>> Έχουν ενδιαφερθεί ομάδες του εξωτερικού για να σε εντάξουν στο δυναμικό τους;
>> Ομάδες της Μπουντεσλίγκα ενδιαφέρθηκαν για μένα και την περίοδο που αγωνιζόμουν στον Παναθηναϊκό υπήρχε ένα φλερτ με τη Βέρντερ Βρέμης και τη Χάνσα Ρόστοκ αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η μεταγραφή μου.

>> Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη καριέρα σου μέχρι τώρα;
>> Η καλύτερη στιγμή μπορώ να πω ότι ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στο Champions League απέναντι στην Arsenal στο Highbury κάτι πολύ σημαντικό για μένα γιατί αγωνίστηκα απέναντι σε μεγάλα αστέρια. Μία επίσης σημαντική στιγμή ήταν το 4ο γκολ που πέτυχα με τη Wisla στη πρόκρισή μας σε βάρος της με 4-1 στη παράταση. Η χειρότερη στιγμή μου ήταν η κόκκινη που δέχτηκα απέναντι στον Ολυμπιακό όταν χάσαμε το παιχνίδι με 2-0 και ο τραυματισμός μου που είχα στον Παναθηναϊκό.

>> Μετά το τέλος της καριέρας σου με τι σχεδιάζεις να ασχοληθείς; Υπάρχει η προπονητική στα πλάνα σου;
>> Πραγματικά δεν το έχω σκεφτεί ακόμη. Την προπονητική μερικές φορές τη σκέφτομαι θετικά, άλλες αρνητικά. Αυτή τη στιγμή δεν έχω στο μυαλό μου ότι μπορεί να σταματήσω. Είμαι δυνατός ακόμη αν και στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, αλλά θα ήθελα να μείνω σε αυτό το χώρο γιατί βρίσκομαι εδώ από μικρό παιδί αλλά ακόμη δεν ξέρω το τι θα κάνω.

>> Το ποδόσφαιρο τι σου έχει προσφέρει;
>> Το ποδόσφαιρο μου έχει προσφέρει πολλούς φίλους, πολλές γνωριμίες και έχω γνωρίσει πολλά σημαντικά πρόσωπα. Σίγουρα μου έχει προσφέρει και οικονομικά οφέλη αλλά και πειθαρχία στη ζωή μου γιατί το ποδόσφαιρο είναι μία μικρή κοινωνία και αυτή τη πειθαρχία προσπαθώ να τη μεταδώσω και στην οικογένειά μου.

>> Τι θα άλλαζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
>> Τα γήπεδα και τη βία.

>> Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για τη συνέχεια με τη φανέλα του ΠΑΣ;
>> Αυτή τη στιγμή όνειρό μου είναι να παραμείνει ο ΠΑΣ στη Super League που είναι και ο μεγάλος μας στόχος και από εκεί και πέρα να κάνουμε κάτι καλύτερο του χρόνου και γιατί όχι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα να φτάσουμε στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι μεγάλο όνειρο και παίζουμε απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά γιατί να μη κάνει ακόμη ένα θαύμα ο ΠΑΣ Γιάννινα;

>> Την επόμενη αγωνιστική υποδέχεστε τον ΠΑΟΚ σε ένα "ριπλέι" του πρόσφατου αγώνα για το Κύπελλο. Πιστεύεις ότι και το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο;
>> Δεν υπάρχει ριπλέι ενός αγώνα και το ματς του Κυπέλλου είναι πολύ διαφορετικό από τον αγώνα για το πρωτάθλημα. Σίγουρα η ομάδα είναι διαφορετική γιατί θα έχουμε περισσότερο άγχος επειδή πρέπει να κατακτήσουμε βαθμούς, ενώ στο Κύπελλο παίζαμε χωρίς άγχος και είχαμε αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτό που εύχομαι είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι, έστω και με 1-0, έστω και αν είναι καλύτερος ο ΠΑΟΚ, αρκεί να πάρουμε τους 3 βαθμούς.