Βατός ο δρόμος για το Euro 2012

Mετά το ντεμπούτο της το 1980, το ονειρεμένο 2004 και το πρόσφατο 2008, η Εθνική Ελλάδας φιλοδοξεί να πάρει μέρος για τέταρτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στα γήπεδα Πολωνίας/Ουκρανίας και για να τα καταφέρει θα πρέπει να ξεπεράσει τις Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία, Μάλτα. Η τύχη έκλεισε για άλλη μια φορά το μάτι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, αφού ο δρόμος για την Ουκρανία και την Πολωνία μοιάζει βατός.
Η Εθνική Ελλάδας που κληρώθηκε στο 6ο γκρουπ, απέφυγε τα μεγαθήρια όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία και ο ισχυρός του ομίλου είναι η Κροατία. Το συγκρότημα το Μπίλιτς είναι σίγουρος δυνατός αντίπαλος, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ομάδες που προαναφέραμε. Πάντως και οι άλλες τέσσερις ομάδες δεν μπορούν να... προβληματίσουν την σοβαρή Εθνική Ελλάδας. Στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας θα βρεθεί και πάλι το Ισραήλ και ελπίζουμε το φινάλε να είναι το ίδιο καλό, όπως και για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Αφρικής.
Η Γεωργία του Τιμούρ Κετσπάγια είναι υπολογίσιμος αντίπαλος όπως και η Λετονία, όμως αν θες να βρεθείς στα τελικά θα πρέπει τέτοιες ομάδες να τις... τελειώνεις. Η πιο αδύναμη είναι αδιαμφισβήτητα η Μάλτα, που βέβαια μπορεί να κάνει εκπλήξεις που να φέρουν τα πάνω κάτω στον έκτο όμιλο. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, αφού προέχει και το Μουντιάλ, όμως οι διεθνείς μας και εμείς δεν έχουμε παρά να χαμογελάμε με την κλήρωση και να είμαστε αισιόδοξοι πως θα δούμε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας σ' άλλο ένα Euro.
Να σας θυμίσουμε πως στην τελική φάση, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία και στην Πολωνία, θα προκριθούν οι επικεφαλής των εννέα ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος. Οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση, θα δώσουν αγώνες μπαράζ.

Ιδού και τα κριτήρια ανάδειξης του καλύτερου δεύτερου
1. Περισσότεροι βαθμοί
2. Διαφορά τερμάτων
3. Καλύτερη επίθεση
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση
5. Θέση στη βαθμολογία της UEFA
6. Βαθμολογία fair play στους αγώνες του ομίλου
7. Κλήρωση

Για την ανάδειξη του καλύτερου δεύτερου στους εννέα προκριματικούς ομίλους, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα με την τελευταία ομάδα στους ομίλους των έξι ομάδων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων ομάδων μετά τους αγώνες της προκριματικής φάσης, θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήρια πρόκρισης σε περίπτωση ισοβαθμίας
1. Διαφορά βαθμών στους μεταξύ τους αγώνες
2. Διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες
3. Καλύτερη επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες
5. Διαφορά τερμάτων στους αγώνες του ομίλου
6. Καλύτερη επίθεση στους αγώνες του ομίλου
7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στους αγώνες του ομίλου
8. Fair Play
9. Κλήρωση
sport24.gr