Η συνέντευξη που μου έδωσε ο Ηλίας Κώτσιος για τον SportDog.gr!





http://www.sportdog.gr/v3/article.aspx?id=123199



Ο ΗΛΙΑΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ SPORTDOG ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ, ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΤΕ «ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ» ΤΟΥ, ΤΟΝ ΝΙΟΠΛΙΑ.-

Ο Ηλίας Κώτσιος πήγε στα Γιάννενα αλλά δεν ξέχασε ούτε τον ΟΦΗ ούτε τη Λάρισα ούτε – πολύ περισσότερο – τον Παναθηναϊκό!

Θυμάται τα βήματα της καριέρας του, δείχνει ευτυχισμένος για ό,τι έζησε στα γήπεδα και περιμένει να ζήσει πολλά ακόμα. Μεγάλη του ευχή είναι να σωθεί ο ΠΑΣ, για τον οποίο έχει ένα μεγάλο όνειρο – δύσκολο, αλλά εκείνος δεν παύει να το σκέπτεται: να παίξει η ομάδα του στον τελικό του Κυπέλλου! Προς το παρόν, βέβαια, σκέφτεται τη νίκη το Σάββατο «έστω και με 1-0 και, έστω, αν ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος!»

Ανάμεσα στα πολλά που μας είπε ο Ηλίας Κώτσιος στη μεγάλη συνέντευξή του για τον sportdog, ήταν η βαθιά εκτίμησή του για τον Νίκο Νιόπλια με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό, αλλά και… συγκάτοικοι στο ίδιο δωμάτιο στα ταξίδια της ομάδας.

- Μετά τον ΟΦΗ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΛ επόμενος σταθμός στη καριέρα σου είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πλέον αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που παλεύει για τη σωτηρία της. Αλλάζει κάτι στην ψυχολογία;

«Έχω αγωνιστεί ξανά σε ομάδα που πάλευε για τη σωτηρία της όταν φορούσα τη φανέλα του ΟΦΗ. Οπότε μπορώ να ξέρω τι σημαίνει να παλεύεις για τη σωτηρία. Σίγουρα είναι μία δύσκολη κατάσταση, προσπαθείς να δώσεις τα πάντα για να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα και για ένα κόσμο που αγαπάει και στηρίζει αυτή την ομάδα. Είμαστε όλοι εδώ για να παλέψουμε, για να καταφέρουμε κάτι σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν, όποτε ανέβαινε ο ΠΑΣ στην Α Εθνική, την επόμενη χρονιά έπεφτε. Γι’ αυτό και η σωτηρία είναι ο μεγάλος μας στόχος. Θέλουμε όλοι να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο, να σταθεροποιήσουμε την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ».

- Σε τι επίπεδα βρίσκεται η οργάνωση στον ΠΑΣ;

«Μετά από έξι μήνες που βρίσκομαι στον ΠΑΣ μπορώ να πω ότι η ομάδα σε μερικά θέματα κινείται σε καλά επίπεδα και σε άλλα θέματα χρειάζεται μεγάλη βελτίωση. Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, αυτό που μπορώ να πω ότι χρειάζεται βελτίωση είναι το γηπεδικό. Πρέπει σίγουρα να φτιαχτούν γήπεδα που θα μπορεί η ομάδα να κάνει προπόνηση. Γιατί ο ΠΑΣ εδρεύει σε μία πόλη που βρέχει πολύ και πρέπει να γίνουν υποδομές για να έχει η ομάδα καλό γήπεδο και ανάλογα καλές προπονητικές εγκαταστάσεις. Τα υπόλοιπα ελαττώματα τα γνωρίζουν οι ιθύνοντες της ομάδας και πρέπει κάθε χρόνο που θα βρίσκεται ο ΠΑΣ στη Σούπερ Λιγκ να γίνονται βήματα προόδου. Οι άνθρωποι της ομάδας γνωρίζουν τα προβλήματά της και με την πάροδο του χρόνου θα προσπαθούν να τα βελτιώνουν».

Παράσχος και «Αναστό»

- Τι έφταιξε και ο Γιώργος Παράσχος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα;

« Όταν σε μία ομάδα έρχεται καινούριος προπονητής, έχει να φτιάξει ένα νέα σύνολο. Στην περίπτωση του ΠΑΣ το καλοκαίρι έγιναν πολλές μεταγραφές. Βεβαίως χρειάζεται και η τύχη, κάτι που πιστεύω δεν είχαμε με τον κ. Παράσχο. Ξεκινήσαμε καλά το πρωτάθλημα αλλά στη συνέχεια είχαμε κάποια προβλήματα και δεν υπήρχε καλό κλίμα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή. Και αυτός πιστεύω ήταν ο κύριος λόγος που δεν πέτυχε ο κ. Παράσχος. Πολλοί είχαν παράπονα και αυτό έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο».

- Τώρα με τον Νίκο Αναστόπουλο ο ΠΑΣ είναι εμφανώς καλύτερος. Κάνει καλές εμφανίσεις, έχουν γίνει μεταγραφές και έχει πάρει τα πάνω του. Έχει ο κ. Αναστόπουλος το κάτι παραπάνω; Πού πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει η ομάδα;

«Ο κόουτς έχει αυτό που είπα ότι έλειπε από τον κ. Παράσχο. Έφτιαξε τα αποδυτήρια και βλέπω σε πολλούς ποδοσφαιριστές μεγάλη αλλαγή στην αγωνιστικότητά τους και στην ψυχολογία τους, άσχετα αν βρίσκονται στην 18άδα ή όχι. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλύτερο και οφείλεται κυρίως σ’ αυτόν. Πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί. Προσωπικά, πιστεύω στη δουλειά που κάνει κάθε άνθρωπος. Ο κ. Αναστόπουλος είναι ένας προπονητής που δουλεύει πολύ τόσο στον τομέα της ψυχολογίας όσο και στον τομέα της τακτικής και γι’ αυτό η ομάδα έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και εμείς οι παίκτες είναι να προσπαθήσουμε περισσότερο για να πάρουμε και βαθμούς».

- Πώς σχολιάζεις την πολύ μεγάλη συμπαράσταση που απολαμβάνει ο ΠΑΣ από τον κόσμο του;

«Ο κόσμος του ΠΑΣ είναι πάντα κοντά στην ομάδα. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν τον έχουμε κάνει να χαρεί τόσο πολύ, έχουμε κάποιες αναλαμπές με νίκες και καλές εμφανίσεις αλλά πιστεύω ότι αξίζει περισσότερα. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στον κόσμο της ομάδας είναι ότι όταν προσπαθείς ακόμη και να χάσεις σου δίνει πάντα το χειροκρότημά του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για ένα ποδοσφαιριστή και όταν μας βλέπουν ότι προσπαθούμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα είναι δίπλα μας».

«Δεν ήταν βελούδινο το διαζύγιο με τη Λάρισα»

- Μόλις πήρες μεταγραφή για την ΑΕΛ πολλοί θεώρησαν ότι εκεί θα κλείσεις τη καριέρα σου. Γιατί τελικά έφυγες;

« Όταν πήρα μεταγραφή στην ΑΕΛ πήγα στην ομάδα της πόλης μου γιατί είμαι Λαρισαίος. Πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια και μετείχα στο κύπελλο UEFA. Είχαμε πάρα πολύ καλή ομάδα, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο και δυστυχώς επήλθε ένα διαζύγιο το οποίο δεν ήταν και βελούδινο. Έγινε μία παρεξήγηση ανάμεσα σε μένα και κάποιους φιλάθλους της Λάρισας, αυτό διογκώθηκε από κάποιους δημοσιογράφους και από πολλούς φιλάθλους οι οποίοι το θεώρησαν προσβλητικό. Κυρίως το θεώρησε προσβλητικό ο πρόεδρος. Από εκεί και πέρα δεν με ήθελε και μου είπε ότι μπορώ να ψάξω να βρω άλλη ομάδα. Δέχτηκα να λύσω το συμβόλαιό μου γιατί όταν μία ομάδα δεν σε θέλει πρέπει να φεύγεις. Ευτυχώς στον δρόμο μου βρέθηκε ο ΠΑΣ, μία ομάδα με κόσμο. Από εκεί και πέρα εγώ συνεχίζω την καριέρα μου και η ομάδα της Λάρισας συνεχίζει τη δική της πορεία».

- Με τον κόσμο της ΑΕΛ πώς είναι οι σχέσεις σου;

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν. Γνωρίζω ότι πολύς κόσμος με αγαπάει γιατί πρόσφερα στην ομάδα τα δύο πολύ ωραία χρόνια που αγωνίστηκα με τη φανέλα της και επίσης γνωρίζω ότι υπάρχουν και μερικοί που είναι εναντίον μου, εξαιτίας αυτού του επεισοδίου. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν. Εγώ ήμουν κύριος απέναντι στην ομάδα, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Πιστεύω τα κατάφερα γιατί έβαλα και εγώ το δικό μου λιθαράκι για να χτιστεί μια πολύ καλή ομάδα με επιτυχίες και είμαι ευχαριστημένος που πέρασα από την ΑΕΛ».

- Η πρώην ομάδα σου, ο ΟΦΗ, φέτος αγωνίζεται στη Β Εθνική. Τι πιστεύεις ότι θα πετύχει;

«Ο ΟΦΗ έφτασε στο σημείο να υποβιβαστεί μετά από πολλά χρόνια πορείας στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Πέρυσι “έφτασε ο κόμπος στο χτένι” και έπεσε στη Β Εθνική. Έχει ξεκινήσει όμως μια νέα προσπάθεια, έχουν μπει καινούριοι επενδυτές και προσπαθούν να ανεβάσουν την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ. Σίγουρα ο δρόμος είναι ανηφορικός, το πρωτάθλημα της Β Εθνικής είναι πολύ δύσκολο και είναι πρωτόγνωρο για τον ΟΦΗ να αγωνίζεται εκεί, αλλά προσπαθεί να βρει τον δρόμο του και να επιστρέψει»

«Η χρονιά τού Παναθηναϊκού»

- Ο Παναθηναϊκός έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα από τότε που αγωνιζόσουν εσύ εκεί. Τι έφταιξε κι έμεινε τόσα χρόνια μακριά από τους τίτλους;

«Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Την πρώτη μου χρονιά εκεί κατακτήσαμε το νταμπλ και την επόμενη χάσαμε το πρωτάθλημα τη τελευταία αγωνιστική με το 0-0 που φέραμε στη Λεωφόρο απέναντι στην ΑΕΚ. Πιστεύω ότι εκείνη η χρονιά ήταν πολύ σημαντική γιατί μετά την απώλεια του πρωταθλήματος άλλαξαν πολλά στην ομάδα, φύγανε πολλοί μεγάλοι ποδοσφαιριστές, αποκτήθηκαν παίκτες νεαρής ηλικίας για να κτιστεί ο Παναθηναϊκός της 5ετίας. Ήταν φυσικό επακόλουθο η ομάδα να μην έχει ανάλογη πορεία. Όμως, βλέπουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό έχουν μπει νέοι επενδυτές και δίνουν πάρα πολλά χρήματα γιατί προσπαθούν να τον κάνουν διαφορετικό. Αυτό φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο από τις μεταγραφές που έχουν γίνει και από την απόδοση της ομάδας. Πιστεύω ότι φέτος είναι η χρονιά του Παναθηναϊκού γιατί έχει γίνει πάρα πολύ δυνατός».

- Στη θητεία σου στον Παναθηναϊκό πιστεύεις ότι θα μπορούσες να τα είχες πάει ακόμη καλύτερα;

«Με τα λόγια μπορεί κάποιος να λέει ότι θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα ή χειρότερα. Προσπαθούσα όσο πιο πολύ μπορούσα, έπαιξα αρκετά παιχνίδια, σίγουρα θα μπορούσα να τα πάω ακόμη καλύτερα, αλλά με τον άσχημο τραυματισμό που είχα δεν μπόρεσα να βοηθήσω περισσότερο. Είναι πολύ σημαντικό και είμαι πολύ ευχαριστημένος που φόρεσα τη φανέλα της ομάδας, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να μείνεις 3,5 χρόνια σε έναν σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός».

- Όταν αγωνιζόσουν στον Παναθηναϊκό σε είχε πλησιάσει ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ;

«Όσο ήμουν στον Παναθηναϊκό ποτέ. Απλώς όταν βρισκόμουν στον ΟΦΗ, πριν γίνει η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, είχε έρθει μέσω του μάνατζερ μου σε επαφή μαζί μου η ΑΕΚ αλλά η συμφωνία χάλασε λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων του ΟΦΗ».

«Ο Νιόπλιας που γνώρισα»

- Με τον Νίκος Νιόπλιας υπήρξατε συμπαίκτες στον ΟΦΗ. Πες μου δυο λόγια για εκείνον.

«Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Ως ποδοσφαιριστής υπήρξε άριστος επαγγελματίας και από ό,τι έχω ακούσει από πολλά παιδιά είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Έχει τεράστιες γνώσεις και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά γιατί επί δύο χρόνια στις αποστολές της ομάδας ήμουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του και εκεί που έχει δουλέψει μέχρι τώρα έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Γνωρίζω ότι αγαπάει με πάθος αυτό που κάνει και γι’ αυτό έχει επιτυχίες μέχρι τώρα με τον Παναθηναϊκό. Βλέπουμε ότι ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ καλύτερα, πολύ πιο ελεύθερα, αποδίδει σωστότερο ποδόσφαιρο, κάτι που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και γι’ αυτόν και για την ίδια την ομάδα. Είναι ευχάριστο που του εμπιστεύτηκαν αυτή τη θέση και με τις δυνατότητές του μπορεί να τον πάει ψηλά».

- Έχουν ενδιαφερθεί για σένα ομάδες του εξωτερικού;

«Ενδιαφέρθηκαν ομάδες της Μπουντεσλίγκα. Την περίοδο που αγωνιζόμουν στον Παναθηναϊκό υπήρξε ενδιαφέρον από τη Βέρντερ και τη Χάνσα Ρόστοκ, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η μεταγραφή μου».

- Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη καριέρα σου μέχρι τώρα;

«Η καλύτερη στιγμή μπορώ να πω ότι ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Άρσεναλ στο Χάιμπουρι. Μία επίσης σημαντική στιγμή ήταν το 4ο γκολ που πέτυχα με τη Βίσλα στην πρόκρισή μας με 4-1 στην παράταση. Η χειρότερη στιγμή μου ήταν η κόκκινη που δέχτηκα απέναντι στον Ολυμπιακό όταν χάσαμε το παιχνίδι με 2-0. Και, ακόμα, κακή στιγμή ο τραυματισμός μου που είχα στον Παναθηναϊκό».

- Το ποδόσφαιρο τι σου έχει προσφέρει;

«Το ποδόσφαιρο μου έχει προσφέρει πολλούς φίλους, πολλές γνωριμίες και έχω γνωρίσει σημαντικά πρόσωπα. Σίγουρα μου έχει προσφέρει και οικονομικά οφέλη, αλλά και πειθαρχία στη ζωή μου, γιατί το ποδόσφαιρο είναι μία μικρή κοινωνία. Αυτήν την πειθαρχία προσπαθώ να τη μεταδώσω και στην οικογένειά μου».

- Τι θα άλλαζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Τα γήπεδα και τη βία».

Ένα πολύ μεγάλο όνειρο για τον ΠΑΣ

- Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για τη συνέχεια με τη φανέλα του ΠΑΣ;

«Αυτή τη στιγμή όνειρό μου είναι να παραμείνει ο ΠΑΣ στην κατηγορία. Από εκεί και πέρα να κάνουμε κάτι καλύτερο του χρόνου και, γιατί όχι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα να φτάσουμε στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι μεγάλο όνειρο και παίζουμε απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά γιατί να μη κάνει ακόμη ένα θαύμα ο ΠΑΣ Γιάννινα;»

- Το Σάββατο υποδέχεστε τον ΠΑΟΚ σε ένα ριπλέι του πρόσφατου αγώνα για το Κύπελλο. Πιστεύεις ότι και το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο;

«Δεν υπάρχει ριπλέι ενός αγώνα. Το ματς του Κυπέλλου είναι πολύ διαφορετικό από τον αγώνα για το πρωτάθλημα. Σίγουρα η ομάδα είναι διαφορετική γιατί θα έχουμε περισσότερο άγχος επειδή πρέπει να κατακτήσουμε βαθμούς, ενώ στο Κύπελλο παίζαμε χωρίς άγχος και είχαμε αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα. Εκείνο που εύχομαι είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι, έστω και με 1-0, έστω και αν είναι καλύτερος ο ΠΑΟΚ, αρκεί να πάρουμε τους 3 βαθμούς».