Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας

Ο τελικός του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού πλησιάζει. Στις 17:00 του Σαββάτου το Wembley θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Chelsea και της Portsmouth, σε έναν αγώνα που έχει φαβορί, αν και στο συγκεκριμένο θεσμό οι εκπλήξεις πάντα παραμονεύουν.
Chelsea
Η χρονιά των “Μπλε” μπορεί να κριθεί ήδη επιτυχημένη. Μπορεί στο Champions League τα πράγματα να μην ήρθαν όπως θα περίμεναν οι φίλοι της Chelsea, ωστόσο η κατάκτηση της Premier League και η επιστροφή έπειτα από τέσσερα χρόνια στην κορυφή ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος στόχος. Ένας στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε χάρη στη σοβαρότητα που έδειξαν οι παίκτες του Carlo Ancelotti στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, κατακτώντας τον τίτλο έχοντας κερδίσει όλα τα παιχνίδια με αντιπάλους από το Big Four, κάτι που σίγουρα λέει πολλά. Πλέον η Chelsea έχει τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν φτάνοντας και στην κατάκτηση του FA Cup κάτι που θα σημάνει νταμπλ για τον σύλλογο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Ένα επίτευγμα που το επιθυμούν διακαώς όλοι στην ομάδα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από τις δηλώσεις των Lampard και Anelka. Οι αρχικοί φόβοι για τον τραυματισμό του Terry γρήγορα “έπεσαν” με τις ακτινογραφίες να μη δείχνουν τελικά σπάσιμο στο μετατάρσιο και τον αρχηγό των “Μπλε” να παίρνει κανονικά μέρος στις δύο τελευταίες προπονήσεις και να δηλώνει παρών. Ωστόσο αμφιβολίες υπάρχουν για τη συμμετοχή του Ivanovic ο οποίος ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο γόνατο και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αγωνιστεί τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας θα καλύψει ο Paulo Ferreira.
Portsmouth
Η πορεία της φετινής Portsmouth έμοιαζε με… τρικυμία. Τα προβλήματα δεν άφησαν ποτέ τον σύλλογο της νοτίου Αγγλίας μέσα στη χρονιά. Προβλήματα στο αγωνιστικό κομμάτι, οικονομικά, διοικητικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό των Pompey στην Championship. Παρ’ όλα αυτά το πάθος υπήρχε και σε κάθε παιχνίδι οι παίκτες του Grant δίνανε αυτό που μπορούσαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αν και στην Premier League αποδείχτηκε πως αυτό δεν αρκούσε για να καταφέρει η ομάδα να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Αντίθετα όμως στη διοργάνωση του Κυπέλλου Αγγλίας, στον θεσμό που όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, αυτή η ψυχή με την οποία αγωνίστηκαν οι Pompey απέδωσε καρπούς με την Portsmouth να φτάνει ως τα ημιτελικά, να αποκλείει την Tottenham, και να παίρνει μία μεγαλειώδη πρόκριση για τον τελικό. Σαφώς και στον σύλλογο της νοτίου ακτής γνωρίζουν πως η Chelsea είναι το ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο η άγνοια κινδύνου με την οποία έφτασαν ως εδώ θα είναι ένα από τα σημαντικά όπλα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους “Μπλε”. Ο Grant πονοκεφαλιάζει με προβλήματα τραυματισμών που έχουν προκύψει. Το πιο πρόσφατο αυτό του Boateng ο οποίος δεν θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επιπλέον ερωτηματικά υπάρχουν όσον αφορά στη συμμετοχή των O’Hara, Wilson και Dindane.
Ιστορικά στοιχεία
Ο τελικός του FA Cup μεταξύ της Chelsea και της Portsmouth θα είναι ο 129ος του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ομάδες είναι οι νικήτριες του Κυπέλλου Αγγλίας τα τελευταία δύο χρόνια, με τους “Μπλε” να στοχεύουν να γίνουν η έκτη ομάδα που καταφέρνει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου δύο συνεχόμενες χρονιές. Ήδη η Chelsea έχει πανηγυρίσει το FA Cup πέντε φορές στην ιστορία της, ενώ από την άλλη πλευρά η Portsmouth μετράει δύο κατακτήσεις. Σε περίπτωση που οι παίκτες του Carlo Ancelotti επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί και επικρατήσουν των Pompey, τότε θα γίνουν η έβδομη ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση του νταμπλ στο Νησί. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Portsmouth γίνεται η έκτη ομάδα που υποβιβάζεται και την ίδια χρονιά καταφέρνει να φτάσει στον τελικό. Καμία από τις προηγούμενες πέντε ωστόσο δεν έχει μπορέσει να σηκώσει την κούπα.
Διαιτητής
Τη συνάντηση θα διευθύνει ο Chris Foy.
www.englishfootball.gr