Νταμπλ σε μπλε φόντο (video)

Το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της κατάφερε να κατακτήσει η Chelsea, η οποία μετά το πρωτάθλημα, πανηγύρισε και το Κύπελλο Αγγλίας. Οι “Μπλε” επικράτησαν με 1-0 της Portsmouth στο Wembley με σκόρερ του μοναδικού τέρματος τον Didier Drogba με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ στο 59’. Το σκορ πάντως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με τους “Μπλε” να χάνουν πάρα πολλές ευκαιρίες, κυρίως στο πρώτο μέρος, όταν και βρήκαν τέσσερεις φορές το δοκάρι του James! Από την άλλη μεριά οι Pompey προσπάθησαν όσο μπορούσαν, τα έδωσαν όλα, αλλά πλήρωσαν το χαμένο πέναλτι του Boateng στο 55’, όταν και έχασαν την πολύ μεγάλη ευκαιρία να πάρουν το προβάδισμα κόντρα στη ροή του τελικού. Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της αναμέτρησης πέναλτι χάθηκε και από τη μεριά της Chelsea με τον Frank Lampard να αστοχεί από την άσπρη βούλα στο 88’.
Α’ ημίχρονο
Η Portsmouth έδειχνε να πατάει καλά στο γήπεδο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με την Chelsea ωστόσο να πλησιάζει κοντά στο γκολ μόλις στο 4’ όταν μετά από μία οργανωμένη επίθεση με πρωτοβουλία του Anelka η μπάλα στρώθηκε στα όρια της περιοχής στον Frank Lampard το σουτ του οποίου πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του James. Οι “Μπλε” άρχιζαν σιγά σιγά να ανεβάζουν στροφές μετά το δεκάλεπτο και στο 14’ και πάλι ο Lampard ήταν αυτός που απείλησε όταν ζύγισε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα σταμάτησε σχεδόν στη συμβολή των δοκαριών. Ένα λεπτό αργότερα μάλιστα η Chelsea μπήκε πάλι με απειλητικές διαθέσεις στην περιοχή της Portsmouth, αυτή τη φορά με τον Anelka ο οποίος από πλάγια θέση ξεμαρκαρίστηκε, αλλά το σουτ που επιχείρησε στη γωνία σταμάτησε έγκαιρα ο James σε κόρνερ.
Η Chelsea μπορεί να είχε πάρει τον ρυθμό του παιχνιδιού και να είχε τις ευκαιρίες με το μέρος της, ωστόσο οι Pompey στο 22’ σε μία φάση που δεν… μύριζε στο ξεκίνημά της γκολ, λίγο έλειψε να πάρει κεφάλι στο σκορ. Ο Dindane έβγαλε μία σέντρα στον αμαρκάριστο μέσα στην περιοχή Boateng, ο οποίος σούταρε στην κίνηση, με τον Piquionne να αλλάζει την πορεία της μπάλας από κοντά και τον Cech να επεμβαίνει εντυπωσιακά και ενστικτωδώς να αποκρούει γλιτώνοντας την εστία του. Οι χαμένες ευκαιρίες από πλευράς Chelsea συνεχίζονταν και στο 27’ χάθηκε αυτό που… δεν χάνεται. Ο Cole εκμεταλλεύτηκε μια βαθειά μπαλιά και την αδράνεια της άμυνας των Pompey από τα αριστερά και έβγαλε τον Kalou μόνο με την εστία με τον James εξουδετερωμένο, αλλά ο Ιβοριανός μέσος δεν κατάφερε σε κενό τέρμα στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Δύο λεπτά αργότερα η τύχη έκλεισε ξανά τα μάτια στους “Μπλε” οι οποίοι μέσα σε ένα μισάωρο κατάφεραν να βρουν και τρίτη φορά το δοκάρι, πάλι το οριζόντιο, σε κεφαλιά του προωθημένου John Terry.
Το σκορ παρέμενε στα επίπεδα του 0-0, χάρη και στα τρομερά αντανακλαστικά του James, ο οποίος στο 39’ χρειάστηκε με υπερένταση να επέμβει με το ένα χέρι σε μία εκτέλεση φάουλ “βολίδα” από πλευράς Drogba με την μπάλα να προσκρούει και στο οριζόντιο δοκάρι και να μην περνάει για ελάχιστα εκατοστά τη γραμμή. Η κακοτυχία της Chelsea με τα δοκάρια όμως δεν θα σταματούσε εκεί! Δύο λεπτά αργότερα ο Drogba από πολύ πλάγια θέση και από αρκετά κοντινή απόσταση απέφυγε τα μαρκαρίσματα, αλλά το πλασέ με την εξωτερική πλευρά του ποδιού του σταμάτησε για τέταρτη φορά (πέμπτη αν μετρήσουμε και την απόκρουση του James νωρίτερα) στο κάθετο δοκάρι του James. Το ημίχρονο έκλεισε με τους παίκτες του Carlo Ancelotti να συνεχίζουν την πίεση στα καρέ των Pompey, χωρίς όμως τον Michael Ballack, ο οποίος λίγο πριν τη συμπλήρωση των 45’ δεν μπόρεσε να συνεχίσει εξ αιτίας χτυπήματος στον αστράγαλο με τον Belletti να τον αντικαθιστά.
Β’ ημίχρονο
Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, το δεύτερο ξεκίνησε κάπως πιο ισορροπημένα με την Portsmouth μάλιστα να πλησιάζει με αξιώσεις την εστία του Cech στο 51’ όταν ο Boateng αμαρκάριστος πλάγια μέσα στην περιοχή έπιασε ένα γυριστό δυνατό σουτ, το οποίο όμως πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της Chelsea, υπενθυμίζοντάς της πως οι πολλές χαμένες της ευκαιρίες μπορεί να της κοστίσουν. Η ευκαιρία έδωσε θάρρος στους Pompey, οι οποίοι στο 56’ κέρδισαν μοναδική ευκαιρία προκειμένου να πάρουν το προβάδισμα και να βάλουν τα θεμέλια μιας μεγάλης έκπληξης. Ο Dindane μπήκε από τα δεξιά μέσα στην περιοχή με τον Belletti να πέφτει πάνω στα πόδια του και τον Foy να δείχνει σωστά την άσπρη βούλα του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Boateng στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο της εστίας με τον Cech να την αποκρούει με τα πόδια κρατώντας το 0-0.
Η Chelsea έδειχνε να τα έχει χαμένα, ωστόσο ο Drogba φρόντισε να ηρεμήσει την κατάσταση για την ομάδα του δίνοντας της τελικά το πολυπόθητο προβάδισμα που τόσο πολύ πλησίασε στο πρώτο μέρος. Στο 59’ ο Ιβοριανός στράικερ ανέλαβε την εκτέλεση ενός φάουλ από αρκετά καλή θέση στέλνοντας την μπάλα με καμπύλη στη δεξιά γωνία του James. Αυτή χτύπησε και πάλι στο κάθετο δοκάρι, ωστόσο αυτή τη φορά πήρε τροχιά προς τα δίχτυα με τους “Μπλε” να κάνουν το 1-0, εξέλιξη δίκαια με βάση τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού μέχρι εκείνη την ώρα. Το προβάδισμα της Chelsea ήταν φυσικό να αλλάξει την ψυχολογία γέρνοντας την πλάστιγγα προς τη μεριά των “Μπλε”, οι οποίοι στο 63’ φτάσανε πολύ κοντά στο να κλειδώσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου όταν ο Ivanovic τροφοδότησε σε καλή θέση στο ύψος του πέναλτι τον Kalou, αλλά το πλασέ του τελευταίου πέρασε εκατοστά δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι. Δέκα περίπου λεπτά αργότερα η Chelsea έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία για να τελειώσει την υπόθεση. Ο Drogba έκλεψε έξω από την περιοχή, πέρασε σαν σταματημένους δύο αμυντικούς της Portsmouth αλλά στο τετ-α-τετ δεν κατάφερε να νικήσει τον James, πλασάροντας επάνω του, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο νεοεισελθών Joe Cole δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σουτάροντας πάνω στα απλωμένα πόδια των αμυντικών των Pompey. Η μεγαλύτερη ευκαιρία από πλευράς Chelsea να βάλει οριστικά τέλος στον τελικό χάθηκε στο 88’ όταν ο Lampard ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Brown με τον Foy να καταλογίζει πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Lampard στέλνοντας την μπάλα όμως άουτ με τη μίνι-αγωνία να παραμένει στο Wembley. Τίποτα ωστόσο το συγκλονιστικό δεν συνέβη στα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα με το τελικό σφύριγμα του Foy να βρίσκει τους “Μπλε” να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του νταμπλ σε μία άκρως πετυχημένη χρονιά.
Chelsea: Cech, Ivanovic, Alex, Terry, Ashley Cole, Lampard, Ballack (Belletti 45’), Malouda, Anelka (Sturridge 91’), Drogba, Kalou (Joe Cole 71’).
Portsmouth: James, Finnan, Rocha, Mokoena, Mullins (Belhadj 81’), Brown, Diop (Kanu 81’), Boateng (Utaka 74’), O'Hara, Piquionne, Dindane.
www.englishfootball.gr