Ο νέος Μίδας του ποδοσφαίρου

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μας προσέφερε απλόχερα τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ένα μεταγραφικό σίριαλ που τόσο επιθυμούν κάθε καλοκαίρι οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι. Παράλληλα, έγινε ο νέος «βασιλιάς Μίδας» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αν και η μετακίνησή του από την Μπαρτσελόνα στη Μίλαν κόστισε μόλις 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν μάλιστα το καλοκαίρι του 2011!
Ομως, αν υπολογιστούν τα ποσά που ξόδεψαν οι πέντε προηγούμενες ομάδες του για να τον κάνουν δικό τους, τότε ο 28χρονος Σουηδός σούπερ σταρ κατέχει πλέον μία μοναδική «πρωτιά»: είναι ο παίκτης για χάρη του οποίου δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Από το καλοκαίρι του 2001 οι πέντε συνολικά διαδοχικές μετακινήσεις του έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 150,5 εκατομμυρίων ευρώ! Ο «Ιμπρα» ξεπέρασε τον 31χρονο Γάλλο φορ της Τσέλσι, Νικολά Ανελκά, που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ με συνολικό ποσό τα 141,4 εκατομμύρια ευρώ με οκτώ διαφορετικές μεταγραφές. Την 3η θέση με 132,9 εκατ. ευρώ κατέχει ο 35χρονος Αργεντινός φορ της Πάρμα, Ερνάν Κρέσπο, που έχει φορέσει τη φανέλα επτά ομάδων.
Η μετακίνηση του Ιμπραΐμοβιτς στη Μίλαν «γέννησε» πολλά ερωτήματα σε οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλοί απόρησαν με την επιλογή της Μπαρτσελόνα να τον πουλήσει για μόλις 24 εκατ. ευρώ ενώ είχε δαπανήσει 66 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της πριν από ένα καλοκαίρι! Η συμφωνία με την Ιντερ προέβλεπε την καταβολή 46 εκατ. ευρώ σε μετρητά και την παραχώρηση ως έμψυχο αντάλλαγμα του Σαμουέλ Ετό’ο, ο οποίος κοστολογήθηκε στα 20 εκατ. ευρώ. Ο «Ιμπρα» ανέφερε ως βασικό λόγο της αποχώρησής του τις κακές σχέσεις του με τον προπονητή Πεπ Γουαρδιόλα, τον οποίο αποκάλεσε ειρωνικά «φιλόσοφο του ποδοσφαίρου, που τον έκανε να χάσει κάθε διάθεση για ποδόσφαιρο». Ωστόσο, το σκεπτικό της διοίκησης αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος Γιόζεπ Μπαρτομέου υποστηρίζοντας ότι η ομάδα καρπώθηκε 24 εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα γλίτωσε 60 εκατ. ευρώ από τους μισθούς που προέβλεπε το συμβόλαιό του, μαζί με την εφορία, για την προσεχή τετραετία.
Με τη μετακίνησή του στη Μίλαν, ο «Ιμπρα» εξασφάλισε 8 εκατ. ευρώ ετησίως (σ.σ.: ένα λιγότερο σε ετήσια βάση από αυτό που είχε με την Μπαρτσελόνα). Πίσω από τις μεταγραφές κρύβεται ο Ιταλοολλανδός ατζέντης Μίνο Ραϊόλα. Ο 43χρονος Ραϊόλα μπορεί να ξεκίνησε από το Χάρλεμ ως... πιτσαδόρος, αλλά μπήκε από 18 χρονών στον χώρο του ποδοσφαίρου και πλέον στην Ιταλία τον έχουν αναγορεύσει κορυφαίο ατζέντη. Πάντως, ο ίδιος χρησιμοποιεί μεθόδους... «Μακιαβέλι». Ενδεικτικά, το 2004 ενορχήστρωσε τη μεταγραφή του Ιμπραΐμοβιτς στη Γιουβέντους πιέζοντας τον Αγιαξ κι έχοντας, βέβαια, αγαστή συνεργασία με τον πάλαι ποτέ «νονό» του ιταλικού ποδοσφαίρου, τον Λ. Μότζι...
Ο «ΙΜΠΡΑ»ΣΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΛΑΝ Υποσχέθηκε να πάρει το τρόπαιο που του λείπει: το Τσάμπιονς Λιγκ
Με συνολικά 14 τρόπαια στο παλμαρέ του με Αγιαξ, Ιντερ και Μπαρτσελόνα, ο «Ιμπρα» υποσχέθηκε νέους τίτλους στους τιφόζι των «ροσονέρι» και κυρίως το τρόπαιο που του λείπει: το Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, ο Σουηδός άσος διέγραψε από νωρίς την τριετή παρουσία του στην Ιντερ (2006-2009) με την οποία πανηγύρισε τρία «σκουντέτι» και 2 Σούπερ Κύπελλα Ιταλίας. Ο αρχηγός των «νερταζούρι», Χαβιέ Ζανέτι σχολίασε χαιρέκακα πως ανέμενε την απόφαση του Σουηδού άσου να ενταχθεί στη μισητή Μίλαν. Ο «Ιμπρα» σήκωσε το γάντι και δήλωσε οργισμένος: «Πριν από μένα η Ιντερ δεν είχε κερδίσει κανέναν σοβαρό τίτλο τα τελευταία χρόνια. Αν ήμουν στη θέση του Ζανέτι θα μιλούσα με καλά λόγια για τον Ιμπραΐμοβιτς».
Πάντως, οι οπαδοί των «νερατζούρι» δεν ξεχνούν πως κατά τη μετακίνησή του στην ομάδα τους από τη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2006, ο «Ιμπρακατάμπρα» είχε δηλώσει: «Ηρθα στην ομάδα που υποστήριζα από παιδί». Πλέον, ο Σουηδός προστέθηκε όχι μόνο στη λίστα των άσων που αγωνίστηκαν στις δύο ομάδες του Μιλάνου, αλλά και σ’ αυτή με τους λίγους εκλεκτούς που φόρεσαν τη φανέλα και των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συλλόγων (Μίλαν, Ιντερ, Γιουβέντους). Σ’ αυτή φιγουράρουν άλλοι έξι άσοι: οι Ρομπέρτο Μπάτζο, Κριστιάν Βιέρι, Πατρίκ Βιεϊρά, Εντγκαρ Ντάβιντς, Αλντο Σερένα και Τζουζέπε Μεάτσα.
Κατά την παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι ο Ιμπραΐμοβιτς φιλούσε το σήμα στη φανέλα της νέας του ομάδας. Για να δικαιολογήσει την ενέργειά του δήλωσε πως το έκανε ύστερα από υπόδειξη των παραγόντων της «Μπάρτσα», χωρίς όμως να πείσει...
Η άνοδος και η πτώση στο χρηματιστήριο των μεταγραφών
Το συνολικό ποσό των μεταγραφών του Ιμπραΐμοβιτς στους πέντε συλλόγους ανέρχεται σε 150,5 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΘΝΟΣΠΟΡ