Η συνέντευξη που μου έδωσαν οι Blue Vayeros για το EpirusPost.gr



http://www.epiruspost.gr/diafora/sports/7184--Blue-Vayeros--Epirus-Post-.html

Blue Vayeros… σαν να λέμε ΠΑΣ Γιάννινα! Το να συναντήσεις τα μέλη του συνδέσμου και να συνομιλήσεις μαζί τους συνιστά μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία. Κατανοείς τον τρόπο που λειτουργούν, τον τρόπο που σκέφτονται αλλά και τη σχέση τους με την ομάδα και το πόσο την έχουν στηρίξει, ειδικά στα δύσκολα. Άνθρωποι φιλόξενοι που παραμένουν “ρομαντικοί” του ποδοσφαίρου, πρωτοπόροι και καινοτόμοι σε πολλά θέματα και η σχέση τους με τον “Άγιαξ της Ηπείρου” μόνο δούναι και λαβείν δεν είναι.
Γεμίζουν το γήπεδο των “Ζωσιμάδων” σε όλους τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας και αποδεικνύουν πάντα πως τα χιλιόμετρα είναι πολύ λίγα για να τους εμποδίσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τον ΠΑΣ όπου και αν αγωνίζεται.
Εκτός των παραρτημάτων του συνδέσμου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλοί πυρήνες μελών σε ολόκληρη σχεδόν την Ήπειρο γεγονός που αποδεικνύει τον πανηπειρωτικό χαρακτήρα της ομάδας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η εξήγηση του ονόματος Blue Vayeros, δηλαδή το τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές. Η συνομιλία μας έγινε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χριστόδουλο Θεοδωρίκα, αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ.
Να αρχίσουμε από τα… θεμέλια του συνδέσμου. Καταρχάς, λοιπόν, πότε ιδρύθηκε ο σύνδεσμος;
Ο Σ.Φ. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Blue Vayeros ιδρύθηκε επίσημα το 2000. Υπήρχε κενό στο συνδεσμιακό χώρο και έτσι αποφασίσαμε όλα τα παιδιά τότε που ακολουθούσαμε την ομάδα στα εκτός έδρας να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός συνδέσμου με διαφορετικότητα στις αρχές λειτουργίας του. Έτσι λοιπόν μαζευτήκαμε σε πρώτη φάση 450 άτομα, που βάλαμε από 10.000 δρχ. (ποσό πολύ σεβαστό για την εποχή), για να προχωρήσουμε στην ίδρυση του νέου συνδέσμου. Όλοι μαζί αποφασίσαμε για τις βασικές αρχές του συνδέσμου, που είναι πρώτα από όλα η οικονομική ανεξαρτησία, καμιά οικονομική εξάρτηση από την εκάστοτε διοίκηση, και φυσικά να είμαστε πάντα κοντά στην ομάδα στους εντός και εκτός έδρας αγώνες που αγωνίζεται. Η διαφορετικότητα στις απόψεις μας, οι δυναμικές κερκίδες σε όλους τους αγώνες, είχαν ως αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα να κερδίσουμε την συμπάθεια όλης της φίλαθλης Ελλάδας.
Με τα μέλη του συνδέσμου και τα εισιτήρια διαρκείας τι γίνεται;
Τα μέλη μας από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής μας αυξήθηκαν, καθώς όλοι κατάλαβαν τις πρωτοπόρες και γνήσιες απόψεις μας για το ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο διαθέτουμε χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας. Δεν υπάρχει άλλος σύνδεσμος επαρχιακής ομάδας που μπορεί να πιάσει τέτοια νούμερα. Από την πρώτη μέρα της επίσημης λειτουργίας μας είμαστε σε όλα νόμιμοι, διαθέτοντας όλα τα επίσημα βιβλία που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Ο μεγάλος αριθμός των μελών μας δημιουργούσε αφάνταστα προβλήματα, αφού θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τα απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την επιτροπή Παπαλάκη που ήλεγχε τους επίσημους συνδέσμους. Πρωτοπορία βεβαίως αποτελούν οι Blue Vayeros jr που αριθμούν 250 μέλη και οι Blue Vayeros ladies με 350 μέλη.
Ποια είναι η σύνθεση των μελών του συνδέσμου;
Η πολυσυλλεκτικότητα των μελών μας είναι δεδομένη. Ανάμεσά μας θα βρει κάποιος άτομα από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση της Ηπείρου. Όλοι μας όμως έχουμε αφήσει τους τίτλους, τις σπουδές και τις κομματικές μας ταυτότητες έξω από το σύνδεσμο και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα τα επιτεύγματα του συνδέσμου και ίσως αυτό που μας κάνει μοναδικούς.
Αξέχαστα και αξιοσημείωτα περιστατικά σας έχουν συμβεί τόσο στα γήπεδα όσο και στην πορεία του συνδέσμου αυτά τα χρόνια;
Ίσως θα περιμένατε να μιλήσουμε για γεγονότα που αφορούν μόνο την κερκίδα, αλλά δυστυχώς τα πράγματα με εμάς είναι διαφορετικά. Από το 2002 έως το 2004, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να στηρίξουμε οικονομικά την ομάδα με μια σειρά πρωτοβουλιών. Αν είχαμε διαφορετικά κίνητρα, τότε σήμερα θα είχαμε στα χέρια μας την ομάδα, όπως αντίστοιχα έγινε με την Λέσχη Φίλων του Άρη. Για 3 χρόνια λοιπόν η ομάδα κινούταν οικονομικά, από πόρους που συγκεντρώναμε εμείς μέσα από ενέργειές μας. Για παράδειγμα διοργανώσαμε τηλεμαραθώνιο για τη σωτηρία της ομάδας συγκεντρώνοντας έτσι 300.000€, παρότι δεν πίστευε κανένας στην επιτυχία του. Ούτε καν οι δημοσιογράφοι του καναλιού, που πιέστηκαν από τον τότε Γενικό Αρχηγό της ομάδας μας κ. Γεροδήμο για να παραχωρήσουν τον τηλεοπτικό τους χρόνο. Αργότερα αναγκαστήκαμε να κάνουμε εκ νέου έρανο για να πάει η ομάδα μας στο μπαράζ στο Πύργο με τον Πανηλειακό. Μάλιστα τότε διαθέσαμε σχεδόν όλα τα ταμειακά μας αποθέματα. Υπήρχε διοίκηση πρωτοδικείου εκείνη την εποχή, χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα μέλος μας σε αυτή, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν είχαμε καμιά πρόθεση να διοικήσουμε. Εμείς απλά δίναμε τα χρήματα. Τα δικαστήρια εκείνα τα χρόνια μας είχαν «καθημερινούς πελάτες». Και μη σκεφτεί κανείς ότι τρέχαμε για τις συνηθισμένες παραβατικές συμπεριφορές χουλιγκανιστικού τύπου… Οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, αφού πολλοί προσπαθούσαν να σπάσουν το φρόνημα μας με γελοίες κατηγορίες, (δυσφήμιση, παρακώλυση συγκοινωνιών, στησίματα από αστυνομία κλπ). Όλα αυτά μας έκαναν ακόμη πιο δυνατούς, ξεπεράσαμε ενωμένοι όλες τις τρικλοποδιές τους και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν κατόρθωσαν να μας εξαντλήσουν οικονομικά που ήταν και ο πρωταρχικός τους στόχος. Να φανταστείτε ότι έχουμε διαθέσει ένα ποσό πάνω από 20.000€ (τα 7500€ για να καλύψουμε την διοίκηση), αλλά παρόλα αυτά τα ταμεία μας έχουν μεγάλο αποθεματικό, χωρίς να έχουμε υποχρεωτική ετήσια οικονομική συνδρομή για τα μέλη μας. Και φυσικά δεν βάζουμε ποτέ καπέλο στα εισιτήρια των αγώνων ή στα εισιτήρια διαρκείας, όπως γίνεται συνήθως σε άλλους συνδέσμους. Προχωρήσαμε στην έκδοση λευκώματος για την ιστορία της ομάδας και είμαστε ο μοναδικός σύνδεσμος στην Ελλάδα που έχει κάνει κάτι τέτοιο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ενέργειά μας αυτή δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, ούτε από το Δήμο, ούτε από την νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την έκδοσή του, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοια βιβλία – λευκώματα άλλων ομάδων. Υπάρχουν πάντως πολλά περιστατικά από τις «πολιτιστικές περιηγήσεις», όπως έχουμε βαφτίσει τις εκδρομές μας στα εκτός έδρας ματς. Απλά επιγραμματικά να αναφέρω την έκπληξη των αστυνομικών που μας κάνουν τον έλεγχο, από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτές. Φυσικά δεν έχουν καμιά σχέση με άλλους εκδρομείς.
Τι σημαίνει για εσάς ο ΠΑΣ Γιάννινα;
Τα πάντα όλα… είναι χαρακτηριστική η έκφραση μέλους μας με το ψευδώνυμο “vayero” «ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι το ψωμί του κάθε πεινασμένου».
Το όνομα του συνδέσμου πως προέκυψε;
Το όνομα Blue Vayeros, βγήκε το 1993, όταν έγινε και το βασικό πανό του συνδέσμου μας. Υπήρχε από τότε στην κερκίδα τόσο στα εντός όσο και στα εκτός. Το Blue σημαίνει μπλε, ενώ το Vayeros βγαίνει από την αργκό της πόλης μας στην οποία το «βαγέρω» σημαίνει «φεύγω», όπως φεύγουμε και εμείς για να είμαστε πάντα κοντά στην ομάδα. Πάντα υπάρχουν λεωφορεία που φεύγουν για τα εκτός έδρας με συμβολικό εισιτήριο 10 ή 15 €, ενώ ο σύνδεσμός μας καλύπτει τα υπόλοιπα για τη μίσθωσή του. Κάθε χρόνο διαθέτουμε από τα ταμεία μας πάνω από 5000€ για τις «πολιτιστικές μας περιηγήσεις».
Και μια ευχή για τις ημέρες
Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο να είναι καλά και να έχει υγεία γιατί είναι ότι πολυτιμότερο. Επίσης ευχόμαστε στην ομάδα μας να πάρει την άνοδο για τη Super League.
Η ιστοσελίδα του συνδέσμου στο internet: www.bluevayeros.gr
*** Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 2 χρόνια ο σύνδεσμος προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο "40+1 χρόνια ΠΑΣ Γιάννινα, ταξίδι στο χρόνο με τον Άγιαξ της Ηπείρου" το οποίο περιέχει ολόκληρη την ιστορία του ΠΑΣ από την ίδρυσή του το 1966 μέχρι το 2007. Μια πραγματικά αξιολογότατη προσπάθεια, άξια κάθε επαίνου. Ένα ακόμη μάθημα και μία ακόμη πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα.