Η Χρυσή Μπάλα ξανά στον Μέσι!

Repeat στις κατακτήσεις της «Χρυσής Μπάλας» από τον Λιονέλ Μέσι που ανακηρύχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 2010 και παρέλαβε το βραβείο του στο Gala της FIFA στη Ζυρίχη. Σε μια μεγαλοπρεπέστατη εκδήλωση στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, που έγινε σε συνεργασία με το περιοδικό «France Football», απονεμήθηκαν τα βραβεία των κορυφαίων για την χρονιά που πέρασε. Η Μπαρσελόνα ήταν βέβαιο ότι θα σαρώσει στις βραβεύσεις και ότι θα έχει στις τάξεις και πάλι τον κάτοχο της «Χρυσής Μπάλας», καθώς οι Τσάβι, Ινιέστα και Μέσι ήταν οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το βραβείο. Αυτό κατέληξε τελικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Αργεντίνο, κάτι που είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, από τα χέρια του προπονητή του, Πεπ Γκουαρδιόλα.
«Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν περίμενα να κερδίσω τον τίτλο, όμως χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί με τους συμπαίκτες μου, και θα το μοιραστώ μαζί τους», τα λόγια του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη για τις δύο τελευταίες χρονιές και όπως όλα δείχνουν για πολλές ακόμα επόμενες…
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά που οι τρεις υποψήφιοι για την «Χρυσή Μπάλα» ήταν από την ίδια ομάδα. Αυτή που το είχε καταφέρει ξανά ήταν η Μίλαν το 1988 και το 1989, ενώ με την κατάκτηση από τον Μέσι οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν τους «ροσονέρι» στις 8 κατακτήσεις. Πρώτη είναι η Γιουβέντους με 10 και ακολουθούν Μπαρσελόνα και Μίλαν.
Από εκεί και πέρα, έγινε γνωστή και η καλύτερη παίκτρια του πλανήτη που δεν ήταν άλλη από την περσινή νικήτρια, τη Βραζιλιάνα Μάρτα. Η βιρτουόζα αθλήτρια της «σελεσάο» έχει κατακτήσει 5 φορές τον τίτλο ενώ πρόσφατα έγινε πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ.
Επίσης την καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς που πέρασε απαρτίζουν οι: Κασίγιας, Πουγιόλ, Πικέ, Λούσιο, Μαϊκόν, Ινιέστα, Τσάβι, Σνάιντερ, Ρονάλντο, Βίγια, Μέσι, ενώ το καλύτερο γκολ πέτυχε ο Χαμίτ Άλτιντοπ με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας απέναντι στο Καζακστάν.
Έντονο παρασκήνιο είχε η ανάδειξη του καλύτερου προπονητή της χρονιάς ο οποίος και ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο. Οι φήμες ήθελαν τον Πορτογάλο να μην πηγαίνει στη Ζυρίχη αν δεν εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο το ότι θα είναι αυτός ο νικητής και θα αφήσει πίσω του τους Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο… θηλυκός Μουρίνιο, δηλαδή η κορυφαία γυναίκα προπονήτρια του 2010 ήταν η Γερμανίδα Σίλβια Νέιντ.
Τέλος, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Νίκος Καραχάλιος εκπροσωπώντας τον Ολυμπιακό, που ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τη FIFA μετά το παιχνίδι κατά της φτώχειας, αλλά και ο Λούκας Ράντεμπε από τη Νότιο Αφρική που πήρε το βραβείο Fair Play όπως επίσης ανάλογο βραβείο πήρε η ομάδα κάτω των 17 από την Αϊτή, που αγωνίστηκε παρά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν πέρσι τη χώρα.