Η Μπαρτσελόνα έφτασε στις οκτώ "χρυσές μπάλες"!

Την ώρα που ο ποδοσφαιρικός πλανήτης βγάζει το καπέλο του στην Μπαρσελόνα, η οποία είχε τους τρεις φιναλίστ για τη "χρυσή μπάλα", επιστρέφουμε στο αξίωμα που θέλει τις σπουδαίες ομάδες να τις φτιάχνουν οι τεράστιοι παίκτες. Με τον Μέσι, λοιπόν, οκτώ οι φορές που παίκτες πήραν "χρυσή μπάλα" φορώντας τη στολή των μπλαουγκράνα!
Το γεγονός σημαίνει πολλά, πάρα πολλά, για την ομάδα που επιμένει πως είναι κάτι παραπάνω από αυτά που γνωρίζουμε, καθώς έπιασε στις οκτώ φορές τη Γιουβέντους και τη Μίλαν. Ο πρώτος παίκτης που το πήρε ήταν ο Λουίς Σουάρεθ το 1960, ο οποίος ήταν και ο πρώτος αλλά και ο μοναδικός Ισπανός που έφτανε στην ανώτατη ποδοσφαιρική διάκριση. Το 1971 ο Γιόχαν Κρόιφ κέρδισε τη «χρυσή μπάλα» αγωνιζόμενος με τον Άγιαξ, κάτι που επανέλαβε όμως τόσο το 1973 όσο και το 1974 φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο σπουδαίος Ολλανδός, μάλιστα, μοιράζεται με τον Μισέλ Πλατινί και τον Μάρκο Βαν Μπάστεν την κορυφή με τα περισσότερα τέτοια τρόπαια στην Ιστορία.
Το 1994 ο Χρίστο Στόιτσκοφ κατέπληξε τα πλήθη με τα διαδοχικά γκολ που πετύχαινε, αποτελεσματικότητα που του έδωσε το πολύτιμο βραβείο, το οποίο πήρε με τη σειρά του και το «φαινόμενο». Ο Ρονάλντο δέχθηκε τη βράβευση αφού είχε μεταγραφεί στην Ίντερ, αλλά με τους «μπλαουγκράνα» έφτασε στην ανώτατη ατομική διάκριση. Η βράβευσή του ήταν για το 1997, ενώ πέντε χρόνια αργότερα πήρε την ίδια διάκριση φορώντας όμως τη φανέλα της μισητής για τους Καταλανούς, Ρεάλ Μαδρίτης.
Το 1999 ο Ριβάλντο έγραφε τη δική του ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ταυτιζόμενος με την Μπαρτσελόνα μετά τα μαγικά που έκανε μαζί της, ενώ το 2000 ο Λουίς Φίγκο πήρε τη «χρυσή μπάλα» κι έγινε ο μοναδικός που το κατάφερε δίχως να έχει κερδίσει κανένα ομαδικό τρόπαιο. Κι ο Πορτογάλος, πάντως, είχε προλάβει να μετακινηθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης όταν έγινε η απονομή. Το 2005 ήταν η χρονιά του Ροναλντίνιο, ο οποίος είχε επιφέρει ένα διαφορετικό στιλ στο ποδόσφαιρο, καθιστώντας τη φαντασία ως το βασικό συστατικό.
Μέχρι πέρυσι, όταν τα ηνία έλαβε ο Λίο Μέσι και, βέβαια, χτες που το επανέλαβε, δηλώνοντας έκπληκτος. Αυτός μπορεί, κανείς άλλος όμως, όχι...
contra.gr