Μόνο η Μπαρσελόνα διατήρησε τα σκήπτρα!

Ο πρώτος γύρος των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ολοκληρώθηκε με τη 19η αγωνιστική της Primera Division, με τους πρωτοπόρους της κάθε λίγκας να απολαμβάνουν τον άτυπο τίτλο του Πρωταθλητή Χειμώνα. Από αυτούς, όμως, μόνο ένας κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα, με την Μπαρσελόνα να είναι η μοναδική ομάδα που κατάφερε να κρατήσει τον συγκεκριμένο τίτλο για 2η συνεχόμενη χρονιά!
Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, μάλιστα, το καταφέρνει για 3η συνεχόμενη χρονιά κι ελπίζει να επαναληφθεί η παράδοση, καθώς και τις προηγούμενες 2 σεζόν που τερμάτισε στην κορυφή μετά τον πρώτο γύρο, πήρε και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ισπανίας.
Γενικότερα, οι μπλαουγκράνα κατάφεραν να πανηγυρίσουν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Χειμώνα 21 φορές και στο 50% των περιπτώσεων κατέκτησαν και το πρωτάθλημα.
Φέτος η αρχή είναι ακόμα καλύτερη, καθώς έχουν κάνει μέχρι στιγμής ρεκόρ βαθμών (52, ξεπερνώντας τη συγκομιδή της πρώτης τους χρονιάς υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα), ενώ και οι 28 αγώνες χωρίς ήττα έσπασαν το σερί των 27 τη σεζόν 1973-74. Παράλληλα, οι 17 νίκες αποτελούν επίσης νέο ρεκόρ, σπάζοντας αυτό των 16 της Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το μέσο της σεζόν 1960-61.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η κατάκτηση του άτυπου τίτλου του Πρωταθλητή Χειμώνα στην Ισπανία είναι σχεδόν πάντα συνώνυμο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό συνέβη, άλλωστε, στις 15 περιπτώσεις (7 τα τελευταία 10 χρόνια). Το... νταμπλ είχαν κάνει 8 φορές η Μπαρσελόνα, 4 φορές η Ρεάλ Μαδρίτης και από μία οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Βαλένθια.
Αντίθετα, οι... άτυχες Πρωταθλήτριες Χειμώνα τις τελευταίες 20 σεζόν ήταν οι Ρεάλ Μαδρίτης (2 φορές), Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Μπαρσελόνα.
Μόνο η Μπαρσελόνα
Η Μπαρσελόνα, όμως, έχει τα πρωτεία και στην Ευρώπη, καθώς, με τα στατιστικά να αφορούν τα 10 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και Τουρκία) μέχρι την ολοκλήρωση του μισού του πρωταθλήματος, η ομάδα του Γκουαρδιόλα είναι η μοναδική που βρίσκεται στη... χειμερινή κορυφή για 2η συνεχόμενη σεζόν.
Μόνο σε ένα από αυτά υπήρχε ισοβαθμία στην κορυφή, με Αϊντχόφεν και Τβέντε να έχουν από 37 βαθμούς τη 17η αγωνιστική, αλλά την πρώτη να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων, στερώντας από την Πρωταθλήτρια Ολλανδίας τη δυνατότητα να μπει στο... κλαμπ των Μπαρσελόνα και Ολυμπιακού.
Από τις Πρωταθλήτριες Χειμώνα, είναι η Μπαρσελόνα στην Primera Division αυτή που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς (52) και ακολουθεί η Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Bundesliga με 43, που είναι και η ομάδα που στα μισά του... δρόμου είχε πάρει μεγαλύτερη διαφορά από τους διώκτες της (+10 από τη Μάιντς).
Η πιο... ακριβής, όμως, στον α` γύρο του εγχώριου πρωταθλήματός της είναι η Πόρτο που μέχρι την 15η αγωνιστική ήταν αήττητη (όπως και συνεχίζει), έχοντας αφήσει μόλις 4 βαθμούς λόγω 2 ισοπαλιών. Ακολουθούν οι Ντόρτμουντ και Μπαρσελόνα που έχουν αφήσει από 5 βαθμούς, λόγω μίας ήττας και μία ισοπαλίας.
sport.gr