Να επαναλάβει την... ιστορία

Τον Μάρτιο του 2007 η εθνική ομάδα ξεκίνησε από τη Μάλτα ένα αήττητο σερί οκτώ αγώνων που στο τέλος της προκριματικής φάσης του Euro 2008 την οδήγησε απευθείας στα τελικά της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Αρχής γενομένης από το Σάββατο, με οδηγό εκείνη την ανεπανάληπτη πορεία, η «γαλανόλευκη» θα προσπαθήσει κόντρα στον ίδιο αντίπαλο και παίζοντας στο ίδιο γήπεδο να πετύχει την πρώτη από τις έξι νίκες που χρειάζεται για να κόψει πρώτη το νήμα στον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012. Για να κατορθώσει η ομάδα του Φερνάντο Σάντος να γκρεμίσει από την κορυφή της βαθμολογίας την Κροατία είναι υποχρεωμένη να νικήσει έναν φαινομενικά υποδεέστερο αντίπαλο, ο οποίος όμως συνήθως της δημιουργεί προβλήματα.
Μεταξύ των δύο εποχών υπάρχουν ορισμένες διαφορές, όπως για παράδειγμα ότι τότε η αποστολή ταξίδεψε στη Μάλτα κουβαλώντας στις αποσκευές της μια βαριά ήττα (από την Τουρκία στην Αθήνα), ενώ τώρα προέρχεται από επτά αγώνες (τέσσερις επίσημους και τρεις φιλικούς) που δεν έχει σκύψει το κεφάλι. Επίσης, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τότε έπαιξε αργότερα με τη βασική της αντίπαλο, την Τουρκία, εκτός έδρας και την κέρδισε μέσα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τώρα η Ελλάδα θα περιμένει τον Οκτώβριο την Κροατία στο Φάληρο για να της αρπάξει την πρωτιά. Το αγωνιστικό πλάνο του Πορτογάλου τεχνικού προβλέπει σύστημα 4-2-3-1 και θα έχει διπλό στόχο. Αμυντικά να ανακόψει κάθε προσπάθεια των αντιπάλων να απειλήσουν με αντεπιθέσεις και επιθετικά να κλείσει τους Μαλτέζους στα καρέ τους ασκώντας πίεση από το πρώτο λεπτό.
Για τη θέση του τερματοφύλακα η πλάστιγγα φαίνεται πως γέρνει προς την πλευρά του Τζόρβα, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος για να ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα. Στα άκρα της άμυνας θα παίξουν οι Τοροσίδης (δεξιά) και Τζαβέλλας (αριστερά) και εκτός από τα ανασταλτικά τους καθήκοντα θα έχουν συμμετοχή και στις πλαγιοκοπήσεις που θα γίνουν στην προσπάθεια να δημιουργηθούν ρήγματα στις πτέρυγες της Μάλτας.
Στο κέντρο της άμυνας θα παίξει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και «παίζεται» μια θέση μεταξύ των Μόρα, Παπασταθόπουλου. Ούτε στη χθεσινή προπόνηση άφησε ο Φερνάντο Σάντος να φανεί η πρόθεσή του για τον παρτενέρ του Αβραάμ Παπαδόπουλου. Πάντως, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, με βάση βέβαια τα λεγόμενα του ομοσπονδιακού προπονητή, τότε περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο κεντρικός αμυντικός της Μπολόνια, που το τελευταίο διάστημα έχει περισσότερες συμμετοχές στο σύλλογό του.
Στο κέντρο θα αγωνιστούν οι Κατσουράνης και Καραγκούνης, ενώ στα άκρα θα χρησιμοποιηθούν -σύμφωνα με όσα έχουν φανεί στις προπονήσεις- οι Νίνης (δεξιά) και Σαμαράς (αριστερά). Ο Λυμπερόπουλος θα κινηθεί περιφερειακά πίσω από το μοναδικό προωθημένο που θα είναι ο Σαλπιγγίδης.
Ως επίλογο θα αναφέρουμε ότι, σε σχέση με την αναμέτρηση της 28ης Μαρτίου 2007, τώρα στην αποστολή (στις 11 μ.μ. είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Μάλτα) βρίσκονται οι Χαλκιάς, Βύντρα, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης και Λυμπερόπουλος.
GOAL News