Κυπελλούχος Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι άργησε, αλλά είναι και πάλι εδώ! 35 χρόνια μετά το τελευταίο τους τρόπαιο, οι «πολίτες» επικράτησαν 1-0 της Στόουκ στον τελικό του φετινού Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» και σήκωσαν ξανά κούπα! Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο… τιμωρός Γιάγια Τουρέ, που στα ημιτελικά είχε πετάξει εκτός θεσμού και τη Γιουνάιτεντ!
Το 1976 ήταν το σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας της Μάντσεστερ Σίτι, μέχρι τη 14η Μαΐου του 2011! Οι «πολίτες» κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Στόουκ, με τα εκατομμύρια των Αράβων ιδιοκτητών να πιάνουν τόπο και τον σύλλογο του Μάντσεστερ να επιστρέφει, έστω και με καθυστέρηση… τριών δεκαετιών, στους τίτλους! Αντίθετα, οι «πότερς» θα συνεχίσουν να… θυμούνται το Λιγκ Καπ που κατέκτησαν το 1972, αφού στην πρώτη παρουσία της ιστορίας τους σε τελικό FA Cup, δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν.
Το ματς:
Ο πόθος, ήταν ίδιος, αλλά τα… εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για την ενίσχυση του ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι, έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ». Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι φάνηκε πιο έτοιμη από τη Στόουκ, πήρε τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου και έδωσε… αρκετή δουλειά στον Σόρενσεν, που κλήθηκε αρκετές φορές να παρέμβει για να αποσοβήσει το γκολ. Στην καλύτερη των φάσεων που δημιούργησαν οι «πολίτες», ο Μπαλοτέλι στο 24’ έκανε το φαλτσαριστό σουτ από αριστερά μέσα από την περιοχή και ο πορτιέρο των «πότερς» αναγκάστηκε να «πετάξει» στην αριστερή του γωνία και να απομακρύνει σε κόρνερ. Είχαν προηγηθεί οι ευκαιρίες με τα σουτ των Τουρέ και Σίλβα που πέρασαν λίγο δίπλα και πάνω από τα δοκάρια αντίστοιχα, με την ομάδα του Τόνι Πιούλις να δείχνει ότι μετά δυσκολίας έβρισκε τα πατήματά της στο γήπεδο.
Το εύκολο έργο που περίμεναν ότι θα έχουν οι «πολίτες» στο δεύτερο ημίχρονο, έμεινε στη θεωρία, αφού η Στόουκ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της, αλλά και πάλι έλειπε η σπουδαία ευκαιρία μπροστά από την εστία της Σίτι. Η καλύτερη στιγμή των «πότερς» στο παιχνίδι, ήρθε στο 62ο λεπτό, όταν άθελά του, ο Τζόουνς έβγαλε… τον εαυτό του απέναντι από τον Χαρτ, ωστόσο, το πλασέ που επιχείρησε σταμάτησε στα πόδια του αντίπαλου πορτιέρο. Η ομάδα του Πιούλις αρκέστηκε να προκαλεί ανησυχία στην άμυνα της Σίτι και η τελευταία, να φτάνει μια ανάσα από το γκολ σε κάθε επίσκεψή της στα καρέ του Σόρενσεν. Ο Γιάγια Τουρέ στο 75ο λεπτό «κεραυνοβόλησε» τον αντίπαλο γκολκίπερ από το ύψος του πέναλτι, έγραψε το 1-0 και με αυτό το γκολ γράφτηκε η ιστορία του φετινού τελικού του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στον πλανήτη!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Μάντσεστερ Σίτι: Χαρτ, Ρίτσαρντς, Κομπανί, Κολάροφ, Λέσκοτ, Μπάρι (73’ Τζόνσον), Σίλβα (90’+2’ Βιεϊρά), Ντε Γιόνγκ, Γιάγια Τουρέ, Τέβες (87’ Ζαμπαλέτα), Μπαλοτέλι
Στόουκ: Σόρενσεν, Χουτ, Σόουκρος, Γουίλκινσον, Γουίλαν (84’ Παφ), Γουίλσον, Πέναντ, Ντέλαπ (80’ Κάριου), Εθέρινγκτον (62’ Γουάιτχεντ), Τζόουνς, Γουόλτερς.
england365.gr