Κυπελλούχος Γαλλίας η Λιλ

Κυπελλούχος Γαλλίας για το 2011 είναι η Λιλ! Οι «λιλουά» επικράτησαν με 1-0 της Παρί Σεν-Ζερμέν στον τελικό του Coupe de France που έλαβε χώρα στο «Σταντ ντε Φρανς», κατακτώντας τον πρώτο τους μεγάλο τίτλο από το 1955 και προετοίμασαν το έδαφος για μια χρονιά που με την επικείμενη κατάκτηση και του πρωταθλήματος μοιάζει να είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση!
Το παιχνίδι ήταν εξ΄αρχής αμφίρροπο με την κάτοχο του θεσμού Παρί να γνωρίζει ότι ο εν λόγω τελικός ήταν η μοναδική ευκαιρία να κατακτήσει έναν τίτλο σε μια… παράξενη γι’ αυτήν χρονιά. Εξάλλου, οι Παριζιάνοι είναι κατεξοχήν ομάδα Κυπέλλου, γεγονός που αποδεικνύουν οι έξι τους παρουσίες σε τελικούς Κυπέλλου τα εννιά τελευταία χρόνια!
Παρόλα αυτά, οι πρωτευουσιάνοι δεν έδειξαν σε κάποιο σημείο της αναμέτρησης να θέλουν περισσότερο τη νίκη από την πρωτοπόρο του Championnat, η οποία μπορεί να μην έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ωστόσο κατάφερε με τη συνέπεια και τη σταθερότητα που την χαρακτηρίζουν όλη τη φετινή χρονιά να κατακτήσει τον τίτλο.
Στη μεγαλύτερή του διάρκεια ο τελικός δεν είχε τις μεγάλες φάσεις, με τις μονομαχίες στο κέντρο να κυριαρχούν. Η Παρί μόνο στο τέλος προσπάθησε να πιέσει και να γίνει αυτή το αφεντικό της αναμέτρησης, ωστόσο η "ζημιά" έγινε εκεί που όλα έδειχναν ότι η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στο έξτρα ημίωρο.
Ήταν το 89’ όταν ο Ομπράνιακ που είχε περάσει στο ματς στο 79’ εκτέλεσε το φάουλ από τα πλάγια, με τη μπάλα να ξεγελάει τον Κουπέ και να καταλήγει στο βάθος της εστίας του. Μάλιστα, στην επόμενη φάση η Λιλ είχε την ευκαιρία να «κόψει» της όποιες ελπίδες της Παρί για ισοφάριση, ωστόσο το πέναλτι του Ντεμπουσί (που είχε κερδίσει ο Ζερβινιό) απέκρουσε ο γκολκίπερ των Παριζιάνων, ο οποίος ωστόσο είδε λίγο αργότερα τον ρέφερι να σφυρίζει για τελευταία φορά και τη Λιλ να κατακτά το πρώτο της Κύπελλο από το μακρινό 1955!
Μάλιστα, αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και οι «λιλουά» κατακτήσουν το πρωτάθλημα στη Γαλλία (βρίσκονται στο +4 από τη δεύτερη Μαρσέιγ, τρεις «στροφές» πριν το τέλος) θα έχουν φθάσει στο πρώτο τους νταμπλ, μετά το 1946!
Παρί ΣΖ.: Kουπέ, Σακό, Καμαρά, Σεαρά, Τιενέ, Σαντόμ, Μακελελέ (47' Κλεμέντ), Ζουλί (93' Τραορέ), Μποντμέρ (70' Έρντινγκ), Νενέ, Αρό.
Λιλ: Λαντρό, Ντεμπουσί, Ραμί, Σεντζού, Μπεριά, Μαβουμπά, Καμπάγ, Γκουεγιέ (61' Ντε Μέλο), Ζερβινιό, Μουσά Σο (79' Ομπράνιακ), Αζάρ.