Ζήσε Μέσι μου να σπας ρεκόρ!

Ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Champions League για τρίτη συνεχόμενη σεζόν και με το γκολ που πέτυχε στον τελικό ισοφάρισε και το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων σε μια χρονιά στο CL. Φέτος πέτυχε συνολικά 53 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, όσα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η σεζόν 2010/2011 πρώτα απ' όλα έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά που δύο παίκτες, ο Λιονέλ Μέσι και ο μεγάλος "αντίζηλος", ο Κριστιάνο Ρονάλντο έσπασαν το ρεκόρ του παίκτη ισπανικής ομάδας με τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά.
Το ρεκόρ κρατούσε ο Φέρεντς Πούσκας από την περίοδο 1959-60, οπότε και είχε σκοράρει 50 τέρματα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Πλέον Μέσι και Ρονάλντο κατέχουν από κοινού το ρεκόρ αυτό, καθώς φέτος αμφότεροι πέτυχαν 53 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.
Από 'κει και πέρα ο Μέσι δεν ...θρυμμάτισε κάποιο ρεκόρ, όμως έριξε τις προειδοποιητικές του βολές και βάζει πλώρη για πρωτιές σε όλο και περισσότερες κατηγορίες. Με τα 12 γκολ που σκόραρε ο Μέσι στη φετινή διοργάνωση του Champions League ισοφάρισε το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μια χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από το 1992, οπότε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών πήρε τη σημερινή του ονομασία και μορφή.
Το ρεκόρ κατέχει ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ που είχε βρει 12 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα τη σεζόν 02-03, φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια χρονιά μάλιστα που οι "κόκκινοι διάβολοι" είχαν αποκλειστεί από τα προημιτελικά. Συνολικά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κάτοχος του ρεκόρ είναι Βραζιλιάνος με ιταλική υπηκοότητα, Ζοζέ Αλταφίνι, που το 1962-63 είχε πετύχει 14 γκολ για λογαριασμό της Μίλαν. Πέρα απ' αυτό, με τα 12 του αυτά γκολ ο Μέσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο φετινό Champions League, κάτι που κατορθώνει για τρία συναπτά έτη.
Αντίστοιχο επίτευγμα έχουν να επιδείξουν μόλις δύο επιθετικοί-"θρύλοι" στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο ένας είναι ο Γκερντ Μίλερ. Ο Γερμανός, φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν, είχε "φορτώσει" τις αντίπαλες εστίες περισσότερες από κάθε άλλον φορές, τις σεζόν 1972-73 (11 γκολ), 1973-74 (8 γκολ) και 1974-75 (5 γκολ - τόσα είχε βάλει και ο Μαρκάροβ της αρμένικης Αραράτ). Ο Μίλερ είναι πάντως ο μόνος που έχει παραλάβει τέσσερις φορές το βραβείο του πρώτου σκόρερ, καθώς επανέλαβε το κατόρθωμά του τη σεζόν 1976-77 με 5 γκολ και πάλι.
Ο έτερος είναι ο Ζαν-Πιερ Παπέν, ο οποίος επίσης τρεις φορές συνεχόμενες αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, με τη διαφορά όμως ότι ο Γάλλος καμία απ' αυτές τις φορές δεν απήλαυσε τη μοναξιά της κορυφής. Όντας παίκτης της Μαρσέιγ σκόραρε: τη σεζόν 1989-90 6 γκολ (όσα και ο Ρομάριο), το 1990-91 πάλι 6 γκολ (όσα και ο Αυστριακός Πέτερ Πάκουλτ της Τιρόλ Ίνσμπρουκ) και το 1991-92 εφτά (όσα και ο Ουκρανός Σεργκέι Γιουράν της Μπενφίκα).
Σε όλη την ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών άλλοι τρεις παίκτες έχουν αναδειχθεί τρεις φορές πρώτοι σκόρερ, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα. Ο Πούσκας, ο Εουσέμπιο και Φαν Νίστελροϊ. Όλα αυτά δείχνουν ότι το γράψιμο της ιστορίας από τον 24άχρονο Λιονέλ Μέσι είναι ακόμα στα πρώτα του κεφάλαια κι όσοι θέλουν να γίνουν μάρτυρές της δεν έχουν παρά να παρακολουθούν στενά το νεαρό Αργεντίνο "μάγο".
sport24.gr