Ο αρχηγός επιστρέφει!

Ο Κάρλες Πουγιόλ θα βρεθεί σήμερα στο «Ανοέτα» για την αναμέτρηση της Μπαρσελόνα στην έδρα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ισως πάρει και χρόνο συμμετοχής παρ' όλο που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος.
Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Είναι δεδομένο για τον τεχνικό των «μπλαουγκράνα» πως με τον αρχηγό του στο γήπεδο νιώθει πιο σίγουρος και η ομάδα του είναι πιο δυνατή. Και ο Πουγιόλ θέλει να παίξει.
Ο καλύτερος τρόπος για να βάλει τέλος σ' ένα μαρτυρικό οχτάμηνο ελέω του τραυματισμού του στο γόνατο που τον υποχρέωσε σε εγχείρηση την πρώτη ημέρα των διακοπών του, την 1η Ιουνίου.
Η σημασία που έχει ο Πουγιόλ στην πρωταθλήτρια Ευρώπης φαίνεται από το γεγονός πως κατά την απουσία του αυτή δυσκολεύεται να κερδίσει. Γίνεται πιο ευάλωτη. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις ποδοσφαιρικές αξίες που προσφέρει. Την οργάνωση, τη θυσία, τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας, την πείρα. Εκτός του παραλληλόγραμμου είναι ο πνευματικός ηγέτης των αποδυτηρίων.
Εκείνος εμψυχώνει τους υπόλοιπους με τη διάθεσή του να παλέψει. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που ο Γκουαρδιόλα επίσπευσε τη συμμετοχή του στη σειρά των «κλάσικο» τον προηγούμενο Απρίλιο έπειτα από τρεις μήνες απουσίας για να παίξει αριστερός αμυντικός! Βέβαια, η συμμετοχή του επιβάρυνε τον τραυματισμό του και η τελευταία φορά που έπαιξε ήταν για δύο λεπτά στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Μπάρσα χωρίς τον Πουγιόλ (μόλις 27 ματς τη σεζόν 2010-11) ανέτρεξε σε λύσεις ανάγκης. Ο Χαβιέρ Ματσεράνο και ο Σέρχιο Μπούσκετς έπαιξαν περισσότερο ως στόπερ παρά ως κεντρικοί μέσοι που είναι η θέση τους. Ο Αμπιντάλ, επίσης. Μέχρι και άμυνα τριών χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθεί η απουσία του αρχηγού της Μπαρσελόνα αποτελούμενη μόλις από έναν «καθαρό» οπισθοφύλακα!
Ο Πουγιόλ φορά ξανά τα παπούτσια του έπειτα από οχτώ δύσκολους μήνες όπου λίγα πράγματα του έδωσαν χαρά. Οπως η συνεύρεση με το είδωλό του, Πάολο Μαλντίνι, στην προετοιμασία των «μπλαουγκράνα» στις ΗΠΑ, η μεταγραφή του Σεσκ Φάμπρεγας, η στήριξη από τον προπονητή της εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε ντελ Μπόσκε εν όψει του Euro 2012.
sentragoal.gr