«Έφυγε» ο θρυλικός Λεφτέρ!

Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε η Τουρκία, Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης (ο οποίος ήλθε στον κόσμο το 1925 στην Πόλη ως Λευτέρης Αντωνιάδης) έφυγε χθες από τη ζωή. Ο διεθνής επιθετικός, που είχε Έλληνα πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο με προβλήματα στην αορτή.
Ο Λεφτέρ μεσουράνησε τη δεκαετία του '50 και λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσέ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε περισσότερα από 600 ματς, πετυχαίνοντας πάνω από 421 γκολ, ενώ έγινε ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό (σ.σ. φόρεσε τη φανέλα των Φιορεντίνα και Νις).
Προς το τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, ενώ αφού κρέμασε τα παπούτσια του κοουτσάρισε μεταξύ άλλων και το Αιγάλεω.
Ακόμη, υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε με το «Χρυσό μετάλλιο» της τουρκικής ομοσπονδίας. Επίσης, αγωνίστηκε στη Μικτή Κόσμου, έλαβε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 (σκοράροντας δύο τέρματα). Εξάλλου, ο αστικός μύθος αναφέρει πως δεν είχε αστοχήσει ποτέ σε εκτέλεση πέναλτι!
Τόσο στα Πριγκηπόνησα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν δύο δρόμοι που φέρουν το όνομά του.
Όταν έπαιρνε τη μπάλα αυτός ο κορυφαίος παίκτης, οι φίλοι της Φενέρμπαχτσέ τραγουδούσαν το σύνθημα, Ver Leftere, yaz deftere, που ελεύθερα σημαίνει, Δώσε πάσα στο Λευτέρη, να γραφτεί μεσ’ το τεφτέρι (δηλαδή δώσ’ του τη μπάλα για να σκοράρει)!!!