Η Ζάμπια στην κορυφή της Αφρικής!

Τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ζει από το βράδυ της Κυριακής η Ζάμπια, αφού ακόμα κι αν χρειάστηκε να φτάσει στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, έκαμψε τελικά την αντίσταση της Ακτής Ελεφαντοστού, επικρατώντας με συνολικό σκορ 8-7 και κατακτώντας το Κόπα Άφρικα.
Αν και οι "ελέφαντες" ήταν το απόλυτο φαβορί, οι τυπικά γηπεδούχοι δεν... μάσησαν και στο πρώτο εικοσάλεπτο έδειξαν να πατάνε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Η συνέχεια ωστόσο ανήκε στους Ιβοριανούς, που επέβαλαν τον ρυθμό τους και κλείσανε τη Ζάμπια στα καρέ της. Με τη συμπλήρωση της μισής ώρας του παιχνιδιού μάλιστα ο Γιάγια Τουρέ μετά από μπαλιά του Ντρογκμπά βγήκε σε πλεονεκτική θέση στην περιοχή, όμως σούταρε άουτ.
Ίδιος ο ρυθμός και στην επανάληψη, με την Ακτή Ελεφαντοστού να δείχνει πως ελέγχει και τη Ζάμπια να είναι "ταμπουρωμένη". Στην μία ώρα παιχνιδιού ωστόσο και βλέποντας πως οι "ελέφαντες" δεν γίνονται επικίνδυνοι, οι τυπικά γηπεδούχοι αναθάρρησαν, βγήκαν μπροστά, άφησαν κενά και στο 69' ο Ζερβίνιο βρήκε το χώρο, μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Τσάνσα και ο διαιτητής έδειξε τη βούλα του πέναλτι. Ο Ντρογκμπά ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στα... περιστέρια με το 0-0 να παραμένει και το παιχνίδι από εκεί και πέρα να ανοίγει χωρίς όμως να μπει γκολ μέχρι το τέλος του ματς.
Μοιραία αυτό οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί η Ζάμπια έχασε μεγάλη ευκαιρία να το "καθαρίσει" με τον Φέλιξ Κατόνγκο στο 96' να βγάζει στον αδερφό του, Κρίστοφερ και αυτός να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι, ενώ οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι.
Στην "ρώσικη ρουλέτα" οι Κόλο Τουρέ και Ζερβίνιο αστόχησαν στο 7ο και το 8ο πέναλτι των Ιβοριανών και ο Σούνζου σκόραρε για να δώσει το τρόπαιο στη Ζάμπια με το τελικό 8-7, παρότι για τους νικητές αστόχησε ο Καμπάλα. Έτσι, στον δεύτερο τελικό της ιστορίας τους, μετά από αυτόν του 1994, η Ζάμπια κατέκτησε απόψε το πρώτο Κόπα Άφρικα της ιστορίας της!