"Ναι" στην τεχνολογία για το γκολ-φάντασμα!

Η FIFA αποφάσισε τελικά να ανάψει το "πράσινο φως" για την εισαγωγή μικροκάμερας πάνω στη γραμμή της εστίας. "Ντεμπούτο" για το νέο μέτρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το οποίο αν έχει επιτυχία θα εφαρμοστεί επίσης στο Συνομοσπονδιών (2013) και στο Μουντιάλ (2014). Μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης στη Ζυρίχη, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προχώρησε σε μία απόφαση πανθομολογουμένως ιστορική για τον "βασιλιά των σπορ", καθώς είπε "ναι" στην εισαγωγή του goal-line technology, της τεχνολογίας δηλαδή που μπορεί να δώσει άμεση απάντηση για το αν η μπάλα έχει περάσει ή όχι την γραμμή του τέρματος.
Τα δύο συστήματα που εγκρίθηκαν (αφού πρώτα πέρασαν από επιστημονικά τεστ) έχουν την ονομασία Hawk-Eye και GoalRef και όπως ανακοινώθηκε θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Τόκυο.
Σε περίπτωση που περάσουν με επιτυχία το "τεστ" τότε η τεχνολογία που θα ελέγχει το αν η μπάλα πέρασε ή όχι την εστία θα εφαρμοστεί και στις δύο επόμενες μεγάλες διοργανώσεις που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της FIFA στη Βραζιλία.
Η πρώτη είναι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το καλοκαίρι του 2013 και η δεύτερη το Παγκόσμιο Κύπελλο έναν χρόνο αργότερα.
Ο γενικός γραμματέας της FIFA, Τζερόμ Βάλκε, αποκάλυψε επίσης ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πληρώσει για αυτά τα τεχνολογικά συστήματα - γύρω στις 250.000 λίρες είναι το κόστος για κάθε στάδιο- και θα τα τοποθετήσει στα στάδια όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έσπευσε να χαιρετίσει την κίνηση ενώ γνωστοποίησε ότι θα μπει σε κύκλο συζητήσεων προκειμένου η τεχνολογία αυτή να βρει εφαρμογή και στα γήπεδα της Premier League στο κοντινό μέλλον.
Η νέα "τεχνολογία" θα έχει πάντως και σημαντική ανθρώπινη υποστήριξη, καθώς η FIFA πήρε απόφαση για την παρουσία διαιτητικής πεντάδας (διαιτητής, δύο βοηθοί, δύο διαιτητές πίσω από την εστία) σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις από εδώ και στο εξής.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είχε ταχτεί δημόσια υπέρ της συγκεκριμένης τεχνολογίας ειδικά μετά από την μή κατακύρωση του γκολ της Ουκρανίας στον αγώνα κόντρα στην Αγγλία (η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή πριν την παρέμβαση του Τζον Τέρι, με τον διαιτητή όμως να μην μετράει το γκολ), σε αντίθεση με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτό το μέτρο.
sport24.gr