ΜΥΘΟΣ!

Ο Λιονέλ Μέσι είναι από σήμερα ο άνθρωπος που «διέλυσε» όλα τα ποδοσφαιρικά ρεκόρ. Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ της Μπαρσελόνα κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα για το 2012 κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το βραβείο για τέταρτη συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, με τον οποίο έως σήμερα ισοβαθμούσε.
Το 2012 αποδείχθηκε λοιπόν «χρονιά ονείρου» για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, που μπορεί σε διασυλλογικό επίπεδο να κέρδισε μόνο το Κύπελλο Ισπανίας, αλλά εκτός της αποψινής διάκρισης είχε επίσης προλάβει να καταρρίψει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Γκερτ Μίλερ, σκοράροντας τα περισσότερα γκολ (91) στην ιστορία του αθλήματος, σε ένα ημερολογιακό έτος.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν για ακόμα μία φορά στην τριάδα των κορυφαίων, αλλά ούτε τώρα κατόρθωσε να υπερκεράσει τον 25χρονο Αργεντίνο άσο, ενώ ο τρίτος της κορυφαίας τριάδας ήταν ο συμπαίκτης του Μέσι στους «Μπλαουγκράνα», Αντρές Ινιέστα. Τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες κατέκτησε η Αμπι Γουάμπαχ, χρυσή Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο με την ομάδα των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς, αυτή διαφοροποιήθηκε μόνο κατά τα 2/11 συγκριτικά με την περσινή, με τον Μαρσέλο να παίρνει τη θέση του Βίντιτς και ο Φαλκάο του Ρούνεϊ. Οι κορυφαίοι 11 για το 2012 είναι οι: Ικερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντάνιελ Αλβες, Ζεράρ Πικέ (Μπαρσελόνα), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαρσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντρές Ινιέστα (Μπαρσελόνα), Τσάβι (Μπαρσελόνα), Τσάμπι Αλόνσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα) και Ρανταμέλ Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης).
Με το βραβείο «Φέρεντς Πούσκας», που αφορά στο ωραιότερο γκολ της χρονιάς, τιμήθηκε ο Σλοβάκος Μίροσλαβ Στοκ της Γαλατασαράι, για τη φανταστική προσπάθειά του σε αγώνα με την Γκεντσλερμπιρλιγκί στις 3 Μαρτίου 2012.
ΑΠΕ-ΜΠΕ