«Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι»

Γράφει ο ηγέτης των Blue Vayeros, Χριστόδουλος Θεοδωρίκας
Κάθε Κυριακή ερχόταν ένας θείος μου και με έπαιρνε από το χέρι για να πάμε γήπεδο. Είδα την ομάδα των αργεντινών, πολύ μικρός, χωρίς να μπορώ να έχω κριτική σκέψη. Στην εφηβική μου ηλικία είναι τον ΠΑΣ να κερδίζει τον βάζελο Κυριακή Τετάρτη… Μετά ήρθε το καταραμένο μπαράζ της Λάρισας. Ο ΠΑΣ άρχισε να βολοδέρνει… Ανεβήκαμε, πέσαμε μετά από δύο χρόνια, ξανανεβήκαμε μετά. Δύσκολα χρόνια. Πολλές οι πίκρες, ελάχιστες οι νίκες εκτός, και δυστυχώς εγώ τον έβλεπα πιο πολύ εκτός, καθώς ήμουν φοιτητής στην Αθήνα. Μπαράζ, Πάτρα, Μενίδι, Καραϊσκάκη, διαιτητικές αδικίες, φρούδες ελπίδες πάντα…
Έρχεται η δεκαετία του 90 μία χρονιά μόνο στην Α΄ Εθνική, και οι υπόλοιπες στην Β΄και στην Γ΄. Διοικητικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, ανυπαρξία. Έλεγα μέσα μου, πάντα, θα γυρίσει ο τροχός δεν γίνεται. Έρχεται ο Κολέμπας στο τέλος της δεκαετίας. Φορτωμένος έλεγαν όλοι τότε, ο καλύτερος άνθρωπος έλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου.
Δημιουργήθηκαν οι Blue Vayeros, γιατί μας το ζήτησαν από την διοίκηση του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Έπρεπε να καλύψουμε το κενό στον οπαδικό χώρο μας έλεγαν και έτσι ήταν. Νέα πνοή, νέα όνειρα, νέες ιδέες, νέες αξίες. Θυμάμαι την έκπληξη στο πρόσωπο του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, όταν του έλεγε ο Κολέμπας ότι αυτοί δεν θέλουν χρήματα από εμάς, είναι κάτι το διαφορετικό. Βίωσα όμως και πάλι την εσωστρέφεια μερίδας της πόλης. Κολέμπα πούλα και φύγε του έλεγαν, όχι για την πορεία της ομάδας, αλλά γιατί ήταν δεξιός… Αν είναι δυνατόν. Τον στηρίξαμε τότε και μας έβγαλαν και εμάς δεξιούς, αν είναι ποτέ δυνατό..
Μπαράζ στη Ρόδο, Β΄Εθνική και πάλι Α΄την επόμενη. Δανείζω ένα τεράστιο ποσό στην ΠΑΕ για να λειτουργήσει, να δώσει τις προκαταβολές στους ποδοσφαιριστές που θα ερχόταν. Κύριος ο Κολέμπας, δικαιώθηκε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, το επέστρεψε σε εμένα. Πολλές ήταν οι φορές που ερχόταν ο Σωτήρης ο Παππάς στο σχολείο για να του δώσω χρήματα για να προχωρήσει η ομάδα. Του τα έδινα με ευχαρίστηση. Πάντα μου τα επέστρεφε η ομάδα. Σωθήκαμε αγωνιστικά, μας ρίξαν για χρέη που πληρώθηκαν εκπρόθεσμα, διαμαρτυρίες, δικαστήρια, αλλά εμείς εκεί.
Φεύγει ο Κολέμπας, τους κάνει την χάρη. Τηλεμαραθώνιος για να σωθεί η ομάδα. Έρχεται κοντά στην ομάδα και η οικογένεια Χήτου. Τρέξιμο ξενύχτια, οικονομικό μάτωμα όλων μας. Ερχόμαστε στο διά ταύτα…. Όλοι όσοι τον έβριζαν εξαφανίζονται ως δια μαγείας… Μένουμε εμείς οι οπαδοί να στηρίξουμε την ομάδα. Πάμε με αγωνία στο Πνευματικό Κέντρο για να βρεθεί η λύση όπως έλεγαν. Τίποτε εκεί λόγια του αέρα, έβγαινε ο καθένας και έλεγε τις αμπελοσοφίες του. Βγαίνω και λέω ότι βάζω εγώ πρώτος ένα ποσό (μεγάλο για την εποχή)… Σιγή δεν ήρθαμε εδώ για να μαζέψουμε λεφτά, είπαν… Σηκώνεται ο Κονεττάς, σαν εκπρόσωπος του pas.gr, δηλώνει ότι θα μπει ένα ποσό, παράκαλαγε μετά για να το μαζέψουν, αλλά τίποτε φυσικά. Αυτοί που έλεγαν το πούλα φύγε, ήταν μόνο στα λόγια, εξαφανισμένοι. Όταν πήγαινε η ομάδα στο μοντέλο της λαϊκής βάσης άφαντοι όλοι τους.
Διοίκηση πρωτοδικείου. Κανένας από το σύνδεσμο μέσα. Μπροστάρης ο συγχωρεμένος ο Πύρρος, από πίσω όλοι μας Χρειαζόταν άμεσα χρήματα η ομάδα μας. Μιχάλης Πέτσιος και Στάθης Σιούτης ματώναν οικονομικά. Η ομάδα έπρεπε να πάει με υπερηφάνεια στον Πύργο…
Όλοι μας τότε καθόμαστε και σκεφτόμαστε. Θέλουμε την ομάδα μας ζωντανή??? Βάζουμε όλοι μας τα χέρια στις τσέπες μας, μπροστάρηδες οι γιατροί της ορθοπαιδικής Ζαχαρής και Μητσιόνης, μαζεύουμε χρήματα για την ομάδα. Μαζί η οικογένεια Πέτσιου, ο κ. Καχριμάνης (νομάρχης τότε) και ο κ. Γκόντας (δήμαρχος τότε).Δεν έφταναν… ανοίγουμε τα ταμεία του συνδέσμου, τα δίνουμε για να κρατήσουμε τον Σπυρόπουλο, τον Μπύρμπο και τον Ντάσιο, που ήταν τα περουσιακά στοιχεία της ομάδα μας. Αυτοί που τα διαχειρίστηκαν, όμως δεν τους πλήρωσαν είχαν δικαίωμα προσφυγής. Έσκουζε τότε ο Σωτήρης ο Παππάς, γιατί άλλαξαν την λίστα πληρωμής. Οι 2 πρώτοι χάθηκαν με προσφυγή… Ο Ντάσιος έμεινε…
Πέφτουμε κατηγορία πάμε στην Γ΄ Εθνική, ακόμη πιο εξαφανισμένοι όλοι τους… Ο κ. Καχριμάνης επικοινωνεί με τον κ. Ορφανό που του λέει ότι θα γίνει ο νόμος με τα Τ.Α.Π. Μιλάω εγώ προσωπικά, το μεταφέρω σε όλους, ακόμη πιο εξαφανισμένοι οι πούλα φύγε..Συνάντηση στην ΕΠΣΗΠ, για να βρεθεί λύση, την ώρα που κάποιοι άλλοι δημιουργούσαν την ΑΕ Γιάννενα για λύση.
Έρχεται ο Κούγιας, μαζί με τον Πύρρο (ο θεός να τον έχει καλά), βρίσκουν λύση. Μπροστάρηδες και πάλι σε όλα… Μας επιστρέφει ο κ. Κούγιας και ο κ. Πέτσιος τα χρήματα του ταμείου μας προς τιμήν τους.
Διαλύεται η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, υπογράφουμε όλοι μας, αφού εμείς είχαμε τις περισσότερες μετοχές.
Χρειάζεται η ομάδα να πάρουμε, επάνω μας μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά του Σημαιοφορίδη. Το κάναμε… πληρώσαμε από τα ταμεία του συνδέσμου 7.500 € στον Σημαιοφορίδη … Από την τσέπη μας τα υπόλοιπα.
Ξαναγοράζουμε μετοχές της νέας ΠΑΕ… Είναι η τελευταία φορά που δώσαμε χρήματα από την τσέπη μας. Φτάσαμε με τον ερχομό του ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ να κατηγορούμαστε για 5 κακουργήματα. Δεν σκύψαμε το κεφάλι μας.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ του είπαμε όταν οι ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ και οι ΤΑΥΡΟΙ τον έγλυφαν. Οι Απεί Ρωτάν τώρα δανείστηκαν την έκφραση, αλλά για λάθος άνθρωπο πιστεύω.
Πουλάει ο κ. Κούγιας… Έρχεται ο κ. Χριστοβασίλης να αγοράσει έναντι ενός ποσού που ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, Κάποιοι τον είπαν τρελό, και εγώ μαζί, δεν το πίστευα ότι θα διαθέσει αυτό το ποσό.
Χαρούμενοι όλοι…. Οι γκρίνιες όμως ξεκίνησαν και πάλι. Αυτοί που έλεγαν στον Κολέμπα ΠΟΥΛΑ-ΦΥΓΕ, αυτοί που έσκυψαν το κεφάλι στον Κούγια, αυτοί άρχισαν και πάλι τις γκρίνιες.
Δεν θα σταθώ στην 5ετία του Χριστοβασίλη, απλά θα πω ότι επένδυσε σε μια ομάδα που χαρακτηριζόταν ομάδα Β Εθνικής, και την έχει μεταμορφώσει σε ομάδα Α΄ Εθνικής με την 3η συνεχόμενη παρουσία στην κατηγορία.
Έρχεται το περσινό καλοκαίρι. Έβριζαν όλοι που δεν πήραμε αδειοδότηση, έβριζαν όλοι για τις μεταγραφές. Αυτοί που έβριζαν ήταν αυτοί που βγήκαν πρώτοι στις φωτό των πανηγυρισμών…
Αν ήταν κάποιοι που ήθελαν περισσότερο από όλους η ομάδα να παίξει στην Ευρώπη ήμασταν εμείς και κανένας άλλος. Εμείς πιστέψαμε στις επιλογές του προέδρου (Χριστόπουλος και μεταγραφές νέων ποδοσφαιριστών).
Το ότι δεν μιλάγαμε πολλοί το εξέλαβαν σαν αδυναμία.
Το εκλαμβάνουν ακόμη γιατί δεν βγαίνω να μιλήσω. Δεν είναι όμως. Είναι συνειδητή επιλογή γιατί πάνω από όλα είναι η ομάδα για εμένα, για εμάς.
Δεν μπορώ να κάνω τίποτε για όσους ανακάλυψαν τον ΠΑΣ την τελευταία 5 ετία. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι και οπαδοί της χαράς και εκεί είναι και η μεγάλη μας διαφορά στον τρόπο σκέψης. Το ίδιο ισχύει και για τις γκρίνιες του τύπου ΠΟΥΛΑ ΦΥΓΕ…
Σε όλα αυτά τα χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που πήραν από το σύνδεσμο.
Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον σύνδεσμο.
Γνώρισα, μίλησα με πολλά άτομα τα οποία πιθανώς να μην τα συναντούσα ποτέ στη ζωή μου, καθώς υπήρχε η διαφορετικότητα στις ζωές μας. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Πολλούς από αυτούς τους ευεργέτησα, οικονομικά ηθικά ή με όποιον άλλον τρόπο πίστευα.
Δεν μετανοιώνω σε τίποτε φυσικά. Η αχαριστία είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής μας.
Άλλες εποχές....
Ένα όμως δεν πρόκειται να συγχωρήσω σε κανέναν τους... Αν τολμήσουν να πειράξουν την ομάδα που υπεραγάπησα και υπεραγαπώ τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.