Το εντυπωσιακότερο γκολ που έχει σημειωθεί ποτέ

Γράφει ο Μάνος Κασσωτάκης από το topleague.gr
Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, είναι αυτό που -συχνά- κρίνει αγώνες και ξεσηκώνει τις κερκίδες. Όσο πιο θεαματικό είναι το γκολ, τόσο που μεγαλειώδες είναι το ξέσπασμα κι η αποθέωση των φιλάθλων, πόσο μάλλον όταν κρίνεται ένα τρόπαιο, μια πρόκριση ή ακόμα κι η μάχη για την παραμονή.
Είναι αυτό που μένει χαραγμένο στη μνήμη, είτε προέρχεται από
ένα εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι, ή ένα δυνατό μακρινό σουτ, είτε είναι αποτέλεσμα ενός εκπληκτικού συνδυασμού η μιας απίστευτης ατομικής ενέργειας.
Το γκολ του Maradona εναντίον της εθνικής Αγγλίας το 1986 είναι ένα από αυτά, όχι το περίφημο “χέρι του Θεού”, αλλά αυτό που μπήκε όταν ο Αργεντινός χρησιμοποίησε τα πόδια του δείχνοντας την τεράστια κλάση του. Αξέχαστο έχει μείνει το απίστευτο γκολ του Γιώργου Δεληκάρη το 1974 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, όσο για τα τέρματα που έχουν σημειωθεί με ανάποδο ψαλίδι ούτε λόγος να γίνεται.
Υπάρχει όμως ένα γκολ, άγνωστο στο ευρύ κοινό, που τα ξεπερνά όλα. Ένα γκολ μιας άλλης μαγικής εποχής, τότε που o “βασιλιάς των σπόρ” ετοιμαζόταν να καθίσει στο θρόνο του. Μια εποχή που δεν υπήρχαν κάμερες στα γήπεδα και δύσκολα βρίσκονταν και φωτογραφικές μηχανές για να αποθανατίσουν τις μεγάλες στιγμές.
Ίσως γι αυτό πολλοί αγνοούν ένα γκολ που ακόμα και τα ποδοσφαιρικά κόμικς που έμελλε να κάνουν την εμφάνιση τους τις επόμενες δεκαετίες ήταν αδύνατο να φανταστούν, ένα γκολ που σημειώθηκε το μακρινό 1925, στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας. Το γκολ του Patsy Gallacher σε ένα τελικό που δίκαια έγινε γνωστός ως ο τελικός του Patsy Gallacher. Το γκολ ενός παίκτη που -όσοι τον είδαν στα γήπεδα- δε δίστασαν να τον συγκρίνουν με τον Πελέ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ιρλανδός ήταν καλύτερος ακόμα και από το θρυλικό Βραζιλιάνο.
Σε μια εποχή σκληρή -ειδικά στο βρετανικό ποδόσφαιρο- που κυριαρχούσαν τα δυνατά κορμιά και δεν υπήρχε η πολυτέλεια των αξεσουάρ που προστατεύουν τον ποδοσφαιριστή από τα δυνατά -και συχνά αντιαθλητικά κτυπήματα- έμελε να λάμψει το άστρο ενός μικροκαμωμένου και καχεκτικού Ιρλανδού, του Patsy Gallacher.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Celtic, όταν ο Willie Maley τον παρουσίασε στους νέους συμπαίκτες του, ο θρυλικός Jimmy Quinn είπε στον προπονητή του: “Αφεντικό δεν μπορείς να βάλεις αυτό το παιδάκι στο γήπεδο. Αν το κάνεις θα είναι ανθρωποκτονία”. Ο κοντούλης και αδύνατος Gallacher έδειχνε τόσο εύθραυστος που φαινόταν ότι θα μπορούσε να πέσει με …το φύσημα του ανέμου και φάνταζε αδύνατο να σταθεί στο υπέρμετρα σκληρό παιχνίδι της εποχής εκείνης.
Ο Patsy όχι μόνο έπαιξε αλλά κατάφερε να …κλέψει τις καρδιές των οπαδών της Celtic με απίστευτες ντρίμπλες και εκπληκτική τεχνική κατάρτιση που τρομοκρατούσε τους αντίπαλους αμυντικούς. Η εντυπωσιακή του ταχύτητα συναγωνιζόταν μόνο την τεχνική του κατάρτιση και μπορούσε να βγάλει την πιο ακριβή πάσα εν κινήσει ή να εξαπολύσει το ισχυρότερο σουτ.
Οι οπαδοί της Celtic δεν είχαν κάτι παρόμοιο, με τον μικρόσωμο Patsy μόνο εύθραυστος να μην αποδεικνύεται δείχνοντας μοναδικό πείσμα και θέληση σε σημείο που θεωρούνταν αποτρεπτικό να επιχειρήσει κάποιος να τον χτυπήσει ή να τον ανατρέψει αν φυσικά κατάφερνε να τον προλάβει. Το “Mighty Atom” είχε γεννηθεί, ο πανίσχυρος μικρούλης σε ελεύθερη μετάφραση αφού Atom είναι το άτομο, μια υποδιαίρεση του μορίου, με το παρατσούκλι να δείχνει το θαυμασμό αλλά και τη στοργή που έδειχναν στον Patsy οι φίλοι των Bhoys.
Σαν σήμερα στις 12 Απριλίου το 1925 στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας ο Patsy Gallacher σημείωσε το γκολ που -κατά την ταπεινή μας άποψη- είναι το εντυπωσιακότερο που έχει ποτέ σημειωθεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Στο Hampden Park, μπροστά σε 75.317 θεατές η Celtic αντιμετώπιζε τη Dundee και βρέθηκε να χάνει 1-0 με γκολ ενός πρώην παίκτη της, του Davie McLean, όταν αποφάσισε να πάρει το ματς πάνω του ο μικρόσωμος Ιρλανδός.
Ο Patsy απέφυγε πέντε παίκτες με διαδοχικές ντρίμπλες και βρέθηκε στην περιοχή απέναντι από τον αντίπαλο goalkeeper, για να κάνει το απίστευτο. Κρατώντας τη μπάλα ανάμεσα στους αστραγάλους του, με ένα άλμα πέρασε πάνω από τον τερματοφύλακα για να προσγειωθεί με τη μπάλα στα δίχτυα, κάτι που μπορείτε να δείτε και σε σκίτσο της εποχής στη φωτογραφία που παραθέτουμε.
Κι είναι τα σκίτσα εκείνης της εποχής που κρατούν ζωντανό αυτό το υπέροχο γκολ. Μια εικόνα 1000 λέξεις λένε οι Κινέζοι και τα σκίτσα της εποχής είναι που δίνουν πνοή στις περιγραφές των ανθρώπων που είχαν δει εκείνον την τελικό και πέρασαν πάππου προς πάππου την ιστορία.
Η Celtic κέρδισε τελικά 2-1 χάρη σε μια κεφαλιά του -νεαρού τότε- Jimmy McGrory, όμως το γκολ της ισοφάρισης ήταν αυτό που έμεινε στη μνήμη όλων σε ένα τελικό που έγινε γνωστός ως ο τελικός του Patsy Gallacher κι ήταν ο τελευταίος του με τη φανέλα της Celtic.
Ο Alan Morton των Rangers είχε πει για τον Patsy: “Ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός που έχω δει ποτέ. Τον έβλεπες να περνά τον ένα παίκτη μετά τον άλλο και τους αμυντικούς να φοβούνται να του κάνουν τάκλιν γιατί θα ήταν πέναλτι, πριν το καταλάβουν ήταν ήδη στην περιοχή”. Κι ο διεθνής άσσος των Rangers είχε προσθέσει: “Δεν υπήρξε ποτέ κάποιος σαν αυτόν και συχνά αναρωτιέμαι αν θα δούμε ποτέ κάποιον σαν αυτόν. Μακάρι να βρεθεί κάποιος για να μπορούμε να δείξουμε στους σύγχρονους ποδοσφαιριστές τι παίκτη είχαμε στην εποχή μου”.
O David Potter, συγγραφέας του βιβλίου για το Mighty Atom, όσες φορές άκουγε συγκρίσεις ανάμεσα στους Pele, Puskas και Johnstone για το ποιος είναι ο καλύτερος χαμογελούσε λέγοντας : “Μην τα λέτε αυτά σε μένα. Έχω δει τον Patsy Gallacher”.
Δεν ξέρω αν ο Patsy Gallacher ήταν ο Pele, o Maradona ή ο Messi της εποχής του, κανείς τους όμως δεν έχει σημειώσει ένα τόσο εντυπωσιακό γκολ.
Ένα γκολ που δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο ούτε έχει απαθανατιστεί σε φωτογραφία. Ίσως να είναι καλύτερα έτσι, με τα σκίτσα της εποχής να τονίζουν καλύτερα τη μοναδικότητα του και τις ιστορίες που το ακολουθούν να συντηρούν καλύτερα το μύθο του.