Το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων

Γράφει ο Μάνος Κασσωτάκης από το topleague.gr
(σημείωση: το θέμα γράφτηκε πριν το χθεσινό ματς ανάμεσα σε Αμβούργο και Μπάγερν)
Το Αμβούργο υποδέχεται σήμερα τη Bayern σε ένα ματς που αποτελούσε κάποτε την κορυφαία αναμέτρηση της Bundesliga.
Αυτό συνέβαινε τη δεκαετία του 70 και του 80, όταν το Αμβούργο ήταν πανίσχυρο, σήκωνε ευρωπαϊκές κούπες και τη φανέλα του φορούσαν -κατά καιρούς- παίκτες όπως ο Kevin Keegan, o Horst Hrubesch, μέχρι και ο ίδιος ο Franz Beckenbauer (τη διετία 1980-82).
Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο πρωταθλητριών,
ένα κύπελλο κυπελλούχων και ένας χαμένος τελικός του κυπέλλου UEFA, ήταν ο απολογισμός της χρυσής δεκαετίας για τo Η.S.V. (Ηamburger Sport Verein) που μετρά συνολικά 7 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Γερμανίας.
Οι ένδοξες εποχές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν κι η τελευταία φορά που το Αμβούργο συμμετείχε στους ομίλους του Champions League ήταν το 2006, ενώ το 2009 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA.
Tην τελευταία δεκαετία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και παλεύει συχνά-πυκνά για την παραμονή του. Για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε να παλεύει για να μείνει στην κατηγορία τη σεζόν 1998, όταν σώθηκε χάρη στις αποκρούσεις αλλά και τα πέναλτι που εκτελούσε εύστοχα ο …goalkeeper του, Hans-Jörg Butt, για να τερματίσει τελικά στην 9η θέση.
Η έλευση του Tomas Doll στον πάγκο τον Οκτώβριο του 2004 έφερε μια αναγέννηση που κράτησε μόλις 3 χρόνια κι ο άνθρωπος -που είχε αναδειχθεί προπονητής της σεζόν στη Bundesliga το 2006- απολύθηκε την περίοδο 2007 με την ομάδα να είναι από τα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό!
Η έλευση του Huub Stevens ήταν καταλυτική. Με εντυπωσιακές εκτός έδρας νίκες στο β’ γύρο (απέναντι σε Bayern, Schalke και Werder) η ομάδα όχι μόνο σώθηκε αλλά βγήκε και στην Ευρώπη τερματίζοντας στην 7η θέση. Ο Ολλανδός έφτασε το Αμβούργο στην 4η θέση την επόμενη σεζόν, αλλά έφυγε για την PSV Eindhoven για να αντικατασταθεί από το Martin Jol, με τον οποίο το H.S.V. έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA και του κυπέλλου Γερμανίας, χάνοντας την έξοδο στο Champions League την τελευταία αγωνιστική.
Η συνέχεια ήταν μια αλλοπρόσαλλη παρέλαση προπονητών στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Γερμανίας, που μέσα σε 6 σεζόν άλλαξε 10 προπονητές!
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια της επιστροφής στις ένδοξες μέρες, το Αμβούργο προσπάθησε να αντιγράφει το επιτυχημένο μοντέλο της Barcelona του Pep Guardiola, τοποθετώντας τον Michael Oenning που ήταν υπεύθυνος των μικρών του Αμβούργου στη θέση του προπονητή με ένα αρκετά νεανικό ρόστερ. Το κακέκτυπο της Barca που δημιουργήθηκε στο Αμβούργο βρεθηκε χωρίς νίκη στις 6 πρώτες αγωνιστικές της σεζόν 2011-12 κι ο Oenning απολύθηκε με τον κύκλο των …χαμένων προπονητών στο Αμβούργο να μεγαλώνει.
Το H.S.V. άλλαξε 6 προπονητές την τελευταία τριετία χωρίς να μπορεί να βρει το δρόμο του. Αυτό που έχει πια να υπερηφανεύεται είναι ότι δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ, είναι η μοναδική ομάδα που παίζει στη Bunsdelsiga από το 1963 -που ιδρύθηκε η μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας- μέχρι σήμερα. Γι αυτό και το προσωνύμιο “δεινόσαυρος” που ακολουθεί με καμάρι την άλλοτε κραταιά ομάδα της Γερμανίας. Στο γήπεδο του Αμβούργου (η ονομασία του οποίου αλλάζει ανάλογα με το χορηγό τα τελευταία χρόνια) υπάρχει ένα μεγάλο ηλεκτρονικό ρολόι που μετρά τα χρόνια, τις ημέρες ακόμα και τα…δευτερόλεπτα που είναι η ομάδα στη Bundesliga.
Φέτος το Αμβούργο κινδυνεύει να απολέσει το μόνο που του έχει μείνει για να περηφανεύεται πια, την παρουσία του στη Bundesliga. Τρίτο από το τέλος, με δύο αγωνιστικές να απομένουν ελπίζει πια μόνο στα μπαράζ παραμονής. Το κακό είναι ότι φιλοξενεί την πανίσχυρη Bayern, με το ηθικό των πρωταθλητών Ευρώπης να είναι τσαλακωμένο μετά το οδυνηρό 0-4 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο πρόεδρος των Βαυαρών, Franz Beckenbauer, είχε δηλώσει –τονίζοντας την αποστροφή του στον τρόπο παιχνιδιού των πρωταθλητών Ευρώπης- ότι αν το Αμβούργο δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη Bayern του αξίζει να υποβιβαστεί.
Η Bayern πάντως έχει ήδη κερδίσει φέτος 5-0 το Αμβούργο στο κύπελλο Γερμανίας και 3-1 (εύκολα) στο πρωτάθλημα, ενώ πέρυσι παραλίγο να φιλοδωρήσει το H.S.V. με τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της Bundesliga διασύροντας το με 9-2!
Σε λιγότερο από μία ώρα οι Βαυροί επισκέπτονται το μεγάλο λιμάνι κι ο πληγωμένος εγωισμός τους μπορεί να φέρει το …τέλος της εποχής των δεινοσαύρων -καθώς με ήττα το Αμβούργο δύσκολα θα παραμείνει στην κατηγορία- και να σημάνει την αρχή της εποχής των …παγετώνων στο μεγάλο λιμάνι της Γερμανίας.
Κι ίσως το περήφανο ρολόι στο γήπεδο του Αμβούργου να σταματήσει να μετρά τα χρόνια της ομάδας στη Bundesliga.