Το μεγαλύτερο βάρος του Ρανιέρι στην Εθνική μας

Στις 15 Ιουλίου ξεκινά και επίσημα η εποχή Ρανιέρι στην Εθνική Ελλάδος. Μετά το τέλος των υποχρεώσεων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας μας στο φετινό Μουντιάλ, ο Φερνάντο Σάντος θα αποτελέσει παρελθόν και ο Ιταλός τεχνικός θα αναλάβει τα ηνία. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, με θητεία σε Μονακό, Ίντερ, Ρόμα, Γιουβέντους, Πάρμα, Βαλένθια, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Φιορεντίνα και Νάπολι θα βρίσκεται πλέον στους Πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 με το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο βάρος να είναι ένα. Να την ξανακάνει οικογένεια. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό θα επιτευχθεί με την επαναφορά της αξιοκρατίας. Στην Εθνική Ελλάδος δεν λείπουν τα μεγάλα τουρνουά. Πρωταθλητές Ευρώπης το 2004 και στη συνέχεια συμμετοχές στο Συνομοσπονδιών του 2005, στο Euro του 2008, στο Μουντιάλ του 2010, στο Euro του 2012 και στο φετινό Μουντιάλ. Όμως αυτό που φαίνεται ότι έχει χαθεί είναι το οικογενειακό κλίμα. Αυτό που έφερε στην Εθνική ο τεράστιος Ότο Ρεχάγκελ το 2001 και έκανε όλους τους ποδοσφαιριστές να θέλουν να φορέσουν τη φανέλα της "Γαλανόλευκης", να καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη τιμή είναι αυτό το γεγονός και να γίνονται μέσα σε αυτή την ομάδα μια οικογένεια, μια γροθιά. Έτσι ήρθε και το θαύμα το καλοκαίρι του 2004. Στη Χρυσή Εποχή του μυθικού Ότο Ρεχάγκελ. Του ανθρώπου που μας έβγαλε από την ανυποληψία, μας οδήγησε στην καταξίωση και έκανε τον φίλαθλο κόσμο να θέλει να δει αυτή την ομάδα από κοντά. Ενώ κάποτε έπαιζε μπροστά σε 600 άτομα στο ΟΑΚΑ και έβλεπε τις 4άρες, τις 5άρες και τις 7άρες να είναι στη ημερήσια διάταξη και πολλούς ποδοσφαιριστές να προφασίζονται τραυματισμούς για να μη πάνε σε αυτή την αγγαρεία.
Εκτός από τις πελατειακές και τις φιλικές σχέσεις που επέφεραν κάποιες κλήσεις στην ομάδα τα τελευταία χρόνια, φέτος τέθηκε - και απολύτως δικαιολογημένα - θέμα ηθικής σε αυτές τις κλήσεις. Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Εθνικών μας ομάδων. Επαναλαμβάνω, απολύτως δικαιολογημένα. Απολύτως δικαιολογημένα μετά τα αίσχη και τα όσα εμετικά έγιναν στον ημιτελικό Κυπέλλου στη Τούμπα. Και επίσης θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι την ίδια ώρα εκείνο το βράδυ του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, στην Ισπανία γινόταν ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ιβήρων, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, είχε προειδοποιήσει τους Ισπανούς διεθνείς ότι όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα έχει κόστος. Δυστυχώς, για την Ελληνική πραγματικότητα, όλα αυτά αποτελούν ένα παράλληλο Σύμπαν.
Παρά τα όσα πολύ σημαντικά προσέφερε ο Σάντος στην Εθνική Ελλάδος, μαζί με το τέλος της εποχής του, τελειώνει και μια άλλη εποχή προς ανακούφιση πολλών από εμάς. Ελπίζουμε ο διάδοχός του, ο Κλαούντιο Ρανιέρι, να ξανακάνει την Εθνική μας ξανά ομάδα-οικογένεια.