Η Ιταλία, δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ που θα γίνει στη Ρωσία, το ερχόμενο καλοκαίρι. Αποκλεισμός που αν μη τι άλλο προκάλεσε αίσθηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η «Σκουάντρα Ατζούρα» δεν είναι ούτε η πρώτη «μεγάλη» Εθνική ομάδα ή πετυχημένη ή κάτοχος τροπαίου που δεν καταφέρει να προκριθεί σε τελικά Μουντιάλ, ούτε φυσικά η τελευταία.
Δείτε άλλες 10+1 περιπτώσεις αποκλεισμών που προκάλεσαν αρνητική έκπληξη. Από την Ισπανία το 1958, στην Ελλάδα το 2006 και τη Χιλή στο 2018.
1. ΙΤΑΛΙΑ 1958
Για την Ιταλία, το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο δεν κατάφερε να προκριθεί, εκτός από το Μουντιάλ του 2018 (αλλά και το 1930 που είχε αρνηθεί την πρόσκληση), ήταν το Μουντιάλ του 1958 που διεξήχθη στη Σουηδία. Έχοντας κληρωθεί μαζί με Πολωνία και Βόρειο Ιρλανδία, οι Ιταλοί τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με δύο νίκες και ισάριθμες ήττες και αποκλείστηκαν καθώς προκρίνονταν μόνο ο πρώτος του ομίλου. Ο αποκλεισμός ήρθε την τελευταία αγωνιστική. Η Ιταλία έπαιζε στο Μπέλφαστ με τη Βόρειο Ιρλανδία και της αρκούσε η ισοπαλία για να προκριθεί. Έχασε όμως, με 2-1 (στο ημίχρονο έχανε με 2-0) και έμεινε εκτός.
2. ΙΣΠΑΝΙΑ 1958
Απροσδόκητη ήταν η απουσία της Ισπανίας, καθώς η ομάδα του θρύλου Αλφρέδο Ντι Στέφανο, δεν κατάφερε να προκριθεί στη Σουηδία όπου έγινε η τελική φάση. Μία ισοπαλία 2-2 με την Ελβετία, εντός έδρας, μπροστά σε 120.000 θεατές, στην πρεμιέρα των προκριματικών και μία ήττα στη Σκωτία με 4-2 τη δεύτερη αγωνιστική, ήταν αρκετές για να στερήσουν το εισιτήριο της πρόκρισης από την Ισπανία, αν και στη συνέχεια των προκριματικών σημείωσε δύο νίκες, που όμως, δεν ήταν αρκετές.
3. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1970
Η Αργεντινή ήταν για πολλούς το φαβορί για να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στο Μεξικό το 1970. Η Αργεντινή απουσίασε αφού στον προκριματικό όμιλο ξεκίνησε με δύο ήττες από Βολιβία με 3-1 και Περού με 1-0 και τελικά τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου με μία νίκη, μία ισοπαλία και δύο ήττες.
4. ΑΓΓΛΙΑ 1974
Η Αγγλία ήταν στην κορυφή του Κόσμου το 1966. Το 1970 προκρίθηκε στα τελικά αλλά αποκλείστηκε στην πρώτη φάση από τη Δυτική Γερμανία στην παράταση και στο Μουντιάλ του 1974, που έγινε στη Γερμανία, δεν προκρίθηκε καν! Στον προκριματικό όμιλο με Πολωνία και Ουαλία, η Αγγλία του Αλφ Ράμσεϊ, με απολογισμό μία νίκη, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, τερμάτισε στη δεύτερη θέση, ένα βαθμό πίσω από τους Πολωνούς και δεν κατάφερε να πάει στα τελικά.
5. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 1978
Έχοντας κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν από δύο χρόνια με το ελκυστικό ποδόσφαιρο τους, οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν μεγάλες ελπίδες για να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Αργεντινή. Για να το πετύχουν αυτό όμως, έπρεπε να προκριθούν στα τελικά, κάτι που δεν κατάφεραν. Η Σκωτία είχε διαφορετική γνώμη και πήρε αυτή το μοναδικό εισιτήριο από τον 7ο προκριματικό όμιλο. Η Τσεχοσλοβακία τερμάτισε δεύτερη, με δύο βαθμούς λιγότερους και απολογισμό δύο νίκες και ισάριθμες ήττες από Ουαλία και Σκωτία, ήττες που αποδείχθηκαν καθοριστικές για τον αποκλεισμό της.
6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1986
Αφού έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο το 1974 όσο και το 1978, η Ολλανδία έμεινε εκτός Μουντιάλ του 1982 ενώ για το Μουντιάλ του 1986 έφτασε μέχρι τα μπαράζ όπου όμως, αποκλείστηκε από το γειτονικό Βέλγιο. Στον πέμπτο προκριματικό όμιλο η Ολλανδία του Μάρκο φαν Μπάστεν, του Ρουντ Γκούλιτ και του Φρανκ Ράικαρντ τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ουγγαρία του Λάγιος Ντέταρι, από την οποία γνώρισε την μοναδική ήττα στα προκριματικά, εντός έδρας με 2-1. Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού μάλιστα είχε ισοφαρίσει στο 24' σε 1-1 και στο 55' ένας άλλος «Έλληνας», ο Εστερχάζι, είχε υποχρεώσει τους «Οράνιε» σε ήττα.
7. ΑΓΓΛΙΑ 1994
Από τον ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Δυτική Γερμανία, εκτός Μουντιάλ το 1994. Για την Αγγλία του Γκρέιαμ Τέιλορ ο λόγος, που στα προκριματικά του 2ου ομίλου τερματίζει τρίτη πίσω από Νορβηγία και Ολλανδία με πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Δεν μπορεί έτσι, ούτε στη δεύτερη θέση να τερματίσει (περνούσαν οι δύο πρώτοι απευθείας), ούτε στις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων, που έπαιζαν μπαράζ.
8. ΓΑΛΛΙΑ 1994
Η Γαλλία το 1986 φτάνει μέχρι τον μικρό τελικό και κατακτά την τρίτη θέση, το 1990 δεν μπορεί να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ, ομοίως και το 1994. Στο τελευταίο παιχνίδι του 6ου προκριματικού ομίλου, η Γαλλία του Ερίκ Καντονά, του Λοράν Μπλανκ και του Ζαν Πιέρ Παπέν αν και προηγείται με γκολ του πρώτου στο 31ο λεπτό, στη συνέχεια δέχεται δύο τέρματα από τον Εμίλ Κονσταντίνοφ στο 37’ και την εκπνοή του αγώνα και χάνει και 2-1 από τη Βουλγαρία. Τερματίζει έτσι στην τρίτη θέση με 13 βαθμούς (6 νίκες – 1 ισοπαλία – 3 ήττες), ένα βαθμό πίσω από τη Βουλγαρία και χάνει τη δεύτερη θέση και τα μπαράζ. Στην τελική φάση προκρίνονταν οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.
9. ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2010
Η Αίγυπτος πριν από επτά χρόνια δεν είχε καταφέρει να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Νότιο Αφρική. Η αποτυχία της να φτάσει στα τελικά ήταν αδιαμφισβήτητα μεγάλη απογοήτευση, αν ληφθεί υπ' όψιν το γεγονός ότι είχε τρεις σερί κατακτήσεις στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το 2006, το 2008 και το 2010! Για το Μουντιάλ όμως, η Αίγυπτος είχε τερματίσει στον τρίτο προκριματικό όμιλο μαζί με την Αλγερία, με τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα και τέρματα 9-4 και είχαν λύσει τις διαφορές τους σε αγώνα μπαράζ που είχε γίνει στις 18 Νοεμβρίου 2009 στο Σουδάν. Εκεί νικήτρια αναδείχθηκε η Αλγερία με 1-0.
10. ΧΙΛΗ 2018
Το μεγάλο στραπάτσο από τον προκριματικό όμιλο της Νοτίου Αμερικής ήταν για την Χιλή, κάτοχο του Copa America που θα δει το Μουντιάλ από τον καναπέ. Με εφτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και οχτώ ήττες και τέρματα 23-27 όχι μόνο, δεν πήρε ένα από τα τέσσερα εισιτήρια που κατέληξαν σε Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κολομβία, αλλά δεν πήγε ούτε καν στα μπαράζ. Την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών έπαιζε με την Βραζιλία και ήθελε μόνο νίκη αλλά τελικά έχασε με 3-0 και αποχαιρέτησε και τις τελευταίες ελπίδες που είχε. Ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία και το μεγάλο αστέρι της ομάδας Αρτούρο Βιδάλ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική ομάδα.
10+1. ΕΛΛΑΔΑ 2006
Η Εθνική μας προερχόταν από το Euro της Πορτογαλίας όπου έχει γράψει Ιστορία με την κατάκτηση του τροπαίου. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, χρειάζεται να περάσουν τρεις αγωνιστικές για να πανηγυρίσει το πρώτο τρίποντο στον 2ο προκριματικό όμιλο, απέναντι στο αδύναμο Καζακστάν (3-1). Νωρίτερα, είχε χάσει εκτός έδρας από την Αλβανία (2-1), έφερε ισοπαλία εντός έδρας με την Τουρκία (0-0) και εκτός έδρας με την Ουκρανία (1-1). Εφτά χαμένοι βαθμοί που ήταν πολύτιμοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που τερμάτισε τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο του 2ου ομίλου Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: e-magazino.gr