Ο Απόστολος Σκόνδρας στο Sportdog και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη για τον νέο προπονητή της Ένωσης. Ποιοι παίκτες ήταν πυλώνες στο σύστημά του. Ποιο σχήμα θα εφαρμόσει στους κιτρινόμαυρους. Η διαχείριση του ρόστερ και ο τομέας της πειθαρχίας και της ψυχολογίας.
ΑΕΚ - Αργύρης Γιαννίκης: Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που κλήθηκε να μιλήσει ως προπονητής της ΑΕΚ, έδωσε τα στοιχεία που οικοδομούν τη φιλοσοφία.
«Η γρήγορη ανάπτυξη του παιχνιδιού, η αξιοποίηση χώρου, η ένταση, το πρέσινγκ, όσα έχουμε δει στον ΠΑΣ Γιάννινα», ήταν η απάντηση του Αργύρη Γιαννίκη στην ερώτηση του συναδέλφου, Μίλτου Θεοδοσίου για το σχέδιο που έχει, ώστε να μπορέσει σύντομα η ομάδα της Ένωσης να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα στον αγωνιστικό χώρο.
Μπορεί να το πετύχει; Το Sportdog.gr απευθύνθηκε σε έναν από τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους συνεργάστηκε ο νέος προπονητής της ομάδας του Δικέφαλου αετού στα Γιάννινα, τη χρονιά της Super League 2. Ο λόγος για τον Απόστολο Σκόνδρα, ο οποίος σκιαγράφησε το προφίλ του.
Ο νυν ποδοσφαιριστής της Βέροιας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κόουτς, χαρακτηρίζοντάς τον ως την καλύτερη επιλογή για τη φάση που βρίσκεται η ΑΕΚ! «Νομίζω, ότι θα πετύχει», επεσήμανε ο 32χρονος στόπερ, ο οποίος αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας του πρώην προπονητή του.
Πώς διαχειριζόταν το ρόστερ, ποιά ήταν η σχέση με τους ποδοσφαιριστές του και πώς τους έφτιαχνε πριν τους αγώνες. Επίσης ποιος παίκτης μπορεί να πάρει το ρόλο του Καρτάλη στο σχήμα που θα φτιάξει για τους κιτρινόμαυρους και πως μπορεί να το υπηρετήσει. Ποιά είναι τα θέλω του μέσα στο γήπεδο.Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσε ο Απόστολος Σκόνδρας στη συνέντευξη που έδωσε στο Sportdog.gr:
Πως έζησες τον Αργύρη Γιαννίκη στον ΠΑΣ;
«Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από μία χώρα καταξιωμένη ποδοσφαιρικά, η οποία έχει βγάλει και πολλούς προπονητές. Είναι δουλευταράς και τελειομανής. Νομίζω, η ΑΕΚ έκανε την καλύτερη επιλογή σε αυτή τη φάση που βρίσκεται. Νομίζω θα πετύχει».
Ποιά είναι τα στοιχεία της φιλοσοφίας του που έδωσε στα Γιάννινα;
«Αυτό που μας διέκρινε ήταν η πίεση ψηλά. Ήθελε να οργανώνει το παιχνίδι από πίσω. Έδινε σημασία δηλαδή στο build up και το χτίσιμο της επίθεσης από την άμυνα. Με το που χάνεται η μπάλα να γίνεται πίεση ψηλά. Δίνει βάρος επίσης στις γρήγορες μεταβιβάσεις. Γενικά ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Στην ΑΕΚ μπορεί να το κάνει αυτό. Έχει τους παίκτες για να το υποστηρίξει».
Παρακολουθούσες τον ΠΑΣ με Γιαννίκη στη Super League; Παρατήρησες διαφορές στο παιχνίδι;
«Άλλαξε περισσότερες φορές το σύστημά του. Γιατί υπήρχαν και πιο ποιοτικές ομάδες. Θυμάμαι που έπαιξε 4-3-3 στον ΟΦΗ. Το εφάρμοσε για να πιέσει ψηλά και τί έκανε; Ουσιαστικά ο παίκτης που παίζει 6άρι θέλει να είναι... μπαλάτος. Για παράδειγμα ο Ισπανός, ο Ντομίνγκεζ είναι 8άρι. Προτίμησε λοιπόν να βάλει τον Σιόντη και τον Κάστρο στα 8άρια, ενώ είναι 6άρια και έβαλε τον Ντομίνγκεζ στο 6. Γιατί; Επειδή ήθελε να έχει την πρώτη πάσα. Θέλει έναν παίκτη δηλαδή μπροστά από τα στόπερ στο 4-3-3 να είναι τεχνίτης. Να παίρνει τη μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς και να τη μοιράζει. Να μπορέσει να παίξει τα μεσοδιαστήματα».
Στο σύστημα που παίζει ο Γιαννίκης ποιοί παίκτες είναι οι πυλώνες;
«Εμείς παίζαμε 4-4-2 με ευθεία στο κέντρο. Η ομάδα στηριζόταν πολύ στους δύο ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στη μεσαία γραμμή. Δηλαδή οι δύο κόφτες είχαν πολλή δουλειά. Εννοείται, ότι αν αποφασίσει να παίξει με αυτό το σύστημα στην ΑΕΚ, όλο το παιχνίδι και το σύστημα θα περνάει από αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές. Δεν νομίζω όμως σε πρώτη φάση να παίξει με αυτό το σχήμα. Θεωρώ, ότι περισσότερες πιθανότητες είναι να εφαρμόσει με έναν κόφτη και δύο εσωτερικούς μπροστά του, το οποίο έπαιξε τη δεύτερη σεζόν στα Γιάννινα. Αγωνιζόταν έτσι για να πιέζει ψηλά η ομάδα με δύο 8άρια. Να ξέρετε, ότι μπορεί να δείτε και τον Μάνταλο ως 8άρι».
Πώς μπορεί ο Μάνταλος να υπηρετήσει αυτό το σχήμα;
«Ο Μάνταλος μπορεί να έχει τον ρόλο που είχε ο Καρτάλης στα Γιάννινα. Τον Αλέξανδρο ο Γιαννίκης τον είχε πασπαρτού. Δηλαδή μπορεί να τον βάλει και έξω αριστερά και 8άρι στο 4-3-3. Πιστεύω λοιπόν, ότι τον Μάνταλο μπορεί να φέρει ως μπαλαντέρ. Γιατί πάντα ήθελε έναν τέτοιον παίκτη στο σχήμα του. Θέλει να τον χρησιμοποιεί σε πολλές θέσεις».
Στην ΑΕΚ η πίεση θα είναι διαφορετική σε σχέση με τον ΠΑΣ. Θα αντέξει;
«Δεν έχει καμία σχέση η πίεση που θα έχει στην ΑΕΚ. Νομίζω όμως, ότι έχει ετοιμαστεί για αυτό. Θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Είναι ένας προπονητής που θέλει να πετύχει. Στην Ένωση έχει όλα τα εχέγγυα, για να το καταφέρει. Όλοι οι τεχνικοί όμως θέλουν και τον χρόνο τους. Έτσι θα αφομοιώσει η ομάδα το πλάνο που θέλει».
Οι σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές πώς ήταν; Οι πληροφορίες μας λένε, ότι υπήρχε αυστηρή πειθαρχία στα αποδυτήρια!
«Η πειθαρχία είναι καλό να υπάρχει και ναι υπήρχε! Δεν ήταν ξέφραγο αμπέλι η ομάδα. Είναι όμως ένας προπονητής σύγχρονος. Έχει πιο φρέσκες αντιλήψεις. Οι σχέσεις μας ήταν άριστες. Είναι ένας προπονητής που τον βλέπεις και ως φίλο. Οπότε σε κερδίζει ακόμα περισσότερο. Στα αποδυτήρια και τη δουλειά όμως ήταν και πρέπει να είναι αυστηρός».
Ο Γιαννίκης στον ΠΑΣ τη χρονιά της Β' Εθνικής έκανε ροτέισον παρότι είχε μεγάλο ρόστερ να διαχειριστεί! Πώς πέτυχε σε αυτόν τον τομέα;
«Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε όλους τους ποδοσφαιριστές και κατά κύριο λόγο τους πιο νεαρούς, οι οποίοι δεν είχαν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Υπήρχε και πίεση, γιατί έπρεπε η ομάδα να ανέβει. Δεν δίστασε να βάλει νέους παίκτες που πήγαιναν καλά στην προπόνηση. Αυτό είναι ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για τον Γιαννίκη. Η ΑΕΚ μπορεί να έχει, για παράδειγμα τον Μήτογλου που το παιδί έπαιξε δύο χρόνια στο Βόλο. Μπορεί αν τον δει στην προπόνηση, ότι δουλεύει και αποδίδει, να τον βάλει να παίξει. Θεωρεί ότι όταν ένας παίκτης αποδίδει στην προπόνηση είναι έτοιμος να παίξει. Σε αυτό το κομμάτι κερδίζει με αυτήν τη διαχείριση ο Γιαννίκης. Κερδίζει και τον παίκτη που δουλεύει, έτσι...».
Πώς σας «έφτιαχνε» πριν τους αγώνες;
«Πάντα πριν τα ματς μας μάζευε και μας φώναζε για να μας εμψυχώσει. Σαν σύνθημα με ερωτοαπαντήσεις. Ποιός θα κερδίσει σήμερα; Και εμείς απαντούσαμε όλοι μαζί: “Εμείς”. Ήταν ένας τρόπος ανεβάσματος. Ήταν πολύ ωραίο. Θυμίζει τους ιθαγενείς Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία που κραυγάζουν τις παραδοσιακές πολεμικές ιαχές τους».