Σπουδαία κίνηση με Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό!

Πολύ σπουδαία κίνηση έκανε ο Παναθηναϊκός, καθώς ο Φατίχ Τερίμ είναι ο νέος προπονητής της ομάδας!
Ο "Αυτοκράτορας" του Τουρκικού ποδοσφαίρου, Κυπελλούχος ΟΥΕΦΑ με την Γαλατάσαράι και πρώην προπονητής της Μίλαν και της Φιορεντίνα, συμφώνησε με την διοίκηση του "Τριφυλλιού" αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία!

Ποιός είναι ο Φατίχ Τερίμ, ο θρύλος του Τουρκικού ποδοσφαίρου

Η προπονητική σταδιοδρομία του Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτζου. Ήταν προπονητής του συλλόγου για 18 μήνες, προτού μετακινηθεί στην Γκεζτεπέ της Σμύρνης για ένα χρόνο και στη συνέχεια έγινε βοηθός του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας, Σεπ Πιόντεκ, το 1990. Επίσης, ήταν προπονητής της Εθνικής Τουρκίας Κ21. Αφού υπηρέτησε ως βοηθός προπονητή για τρία χρόνια, ανέλαβε πρώτος προπονητής το 1993. Υπό τη διαχείρισή του, η Τουρκία προκρίθηκε στο Euro του 1996, για πρώτη φορά στην Ιστορία της.
Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, ο Τερίμ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γαλατάσαράι, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1999-2000, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο πετυχημένος προπονητής στην Ιστορία του συλλόγου. Η αποχώρησή του επέτρεψε στον Μίρτσεα Λουτσέσκου να κερδίσει το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ το 2000 για τη Γαλατασαράι.
Στη συνέχεια, ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατασαράι στη Φιορεντίνα, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ δημοφιλή στους οπαδούς των "Βιόλα". Μπορεί εκείνη τη σεζόν να έφτασε μέχρι και τον τελικό Κυπέλλου Ιταλίας, ωστόσο, στα μέσα ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε.
Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι, επαίνεσε το έργο του στη Φλωρεντία: "Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Ονομάστε μου έναν άλλο ξένο ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός – θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα".
Στα μέσα του 2001, ο Τερίμ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μίλαν. Μεταμόρφωσε το σύστημα της Ιταλικής ομάδας, εφαρμόζοντας ένα στυλ πολύ παρόμοιο με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί, τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα.
Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα.
Το καλοκαίρι του 2002, ο Τερίμ επέστρεψε στη Γαλατάσαράι. Ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα στη διοίκηση της ομάδας, οι οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο και η αποτυχία των πολιτικών μεταγραφών του, οδήγησαν σε ένα άδοξο τέλος, με αποτέλεσμα ο ίδιος να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2004, κάνοντας ένα διάλειμμα στην καριέρα του.
Το καλοκαίρι του 2005, ο Τερίμ έγινε ξανά προπονητής της Εθνικής Τουρκίας για δεύτερη φορά, αναλαμβάνοντας τους τρεις τελευταίους αγώνες πρόκρισης (που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2005) – με τη Δανία, την Ουκρανία και την Αλβανία – στον 2ο προκριματικό όμιλο της ΟΥΕΦΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Η Τουρκία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο και έτσι προκρίθηκε στα πλέι-οφ των δύο αγώνων με την Ελβετία, η οποία κέρδισε το πρώτο ματς με 2-0 στη Βέρνη.
Η Τουρκία κέρδισε τον επαναληπτικό αγώνα με 4-2 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έχασε την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, λόγω του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ. Στο Euro του 2008 η Τουρκία με τον Τερίμ στον πάγκο έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Τη σεζόν 2011-12, ο Τούρκος προπονητής επέστρεψε στη Γαλατάσαράι για την τρίτη του θητεία στον σύλλογο. Ο Τερίμ οδήγησε την ομάδα ξανά στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος για τις επόμενες δύο χρονιές (2011-12, 2012-13), γράφοντας Ιστορία.
Το 2017, ο Τερίμ επέστρεψε ξανά στον πάγκο της Γαλατάσαράι και μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να κατακτήσει άλλα 2 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο με την αγαπημένη του ομάδα.
Συνολικά μετρά στο παλμαρέ του 8 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έχει οδηγήσει σε επιτυχίες την Εθνική Τουρκίας (3η θέση στο Euro 2008) και αποτελεί τον κορυφαίο τεχνικό της γειτονικής χώρας, έχοντας ένα σπουδαίο όνομα.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:

"Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ.

Ο Τούρκος προπονητής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1953 στα Άδανα. Άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ντεμίρσπορ και συνέχισε στη Γαλατασαράι, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική Τουρκίας.

Ως προπονητής έκανε σπουδαία διαδρομή, όντας μακράν του δεύτερου, ο κορυφαίος προπονητής της Τουρκίας, έχοντας κατακτήσει με τη Γαλατασαράι οκτώ πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA. Επίσης οδήγησε την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro.

Πρώτη του ομάδα ως προπονητής ήταν η Ανκαραγκουτσού το 1987, ενώ ακολούθησε η Γκιοζτεπέ. Το 1990 ανέλαβε την εθνική K21 της Τουρκίας και τρία χρόνια αργότερα έγινε πρώτος προπονητής της εθνικής Ανδρών.

Ακολούθησε η Γαλατασαράι, όπου απ’ το 1996 ως το 2000 κατέκτησε σερί τέσσερα πρωταθλήματα και βέβαια κορυφαία επιτυχία του Τερίμ αποτέλεσε το Κύπελλο UEFA το 2000 (4-1 την Άρσεναλ στα πέναλτι)! Αμέσως μετά ήρθε η απόλυτη αναγνώριση του έργου του με την πρόσληψη στη Φιορεντίνα. Στην ομάδα της Serie A έμεινε έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2001. Το καλοκαίρι του 2001 η εκ των κορυφαίων ιταλικών ομάδων, Μίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Τερίμ.

Το 2002 επέστρεψε στη Γαλατασαράι, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004 εν μέσω πολλών οικονομικών και διοικητικών δυσκολιών. Το 2005 επέστρεψε στην εθνική Τουρκίας και κατάφερε να φτάσει έως τα ημιτελικά του Euro 2008. Παραιτήθηκε το 2009, έμεινε ενάμισι χρόνο εκτός και το 2011 η Γαλατασαράι τον κάλεσε για να βρει το δρόμο των επιτυχιών. Όντως ο Τερίμ επανέφερε την «Τσιμ Μπομ» στους τίτλους, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποχώρησε από τη Γαλατασαράι και γύρισε για την τρίτη του θητεία στην εθνική Τουρκίας. Έμεινε τέσσερα χρόνια και τελικά ακολούθησε τη γνώριμη διαδρομή, πίσω στη βάση του, τη Γαλατασαράι. Ανέλαβε για τέταρτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, πανηγύρισε άλλα δύο πρωταθλήματα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του εκεί τον Ιανουάριο του 2022.

Καλωσορίζουμε τον Φατίχ Τερίμ στην οικογένεια του Παναθηναϊκού!"