Το πρωτάθλημα... συνταξιοδότησης της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί εδώ και περίπου έναν χρόνο τον πλέον δημοφιλή προορισμό για μεγάλους ποδοσφαιριστές, αφού δεκάδες σταρ από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, έβαλαν την αξιοπρέπειά τους στην άκρη και έκλεισαν με «τρελά» λεφτά σε ομάδες της χώρας.
Ο πρώτος δεν ήταν άλλος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος υπέγραψε με την Αλ Νασρ πριν από έναν χρόνο και κάτι και αποτελεί την… ατραξιόν του πρωταθλήματος, όπως τις αρκούδες στα τσίρκο, καθώς έκτοτε ανάγκασε πολλούς ακόμη να προτιμήσουν τη Σαουδική Αραβία.
Το «χρυσό» όνειρο της Σαουδικής Αραβίας που έγινε εφιάλτης
Σούπερ σταρ όπως ο Νεϊμάρ, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Ενγκολό Καντέ και δεκάδες ακόμη πήραν την απόφαση να συμβάλλουν στο να γίνει το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ένα από τα πιό γνωστά στον Κόσμο, πράγματι «εκτοξεύτηκε» η δημοτικότητα του, όμως έναν χρόνο μετά φαίνεται τίποτα να μην είναι το ίδιο.
Οι περισσότεροι από τα μεγάλα ονόματα που παίζουν στη Saudi Pro League αδυνατούν να προσαρμοστούν και έχουν μπει ήδη σε μια διαδικασία αποχώρησης από τη χώρα και μάλιστα άμεσα. Το όνειρο και ο οικονομικός «παράδεισος» έχει γίνει «εφιάλτης», αφού οι Ευρωπαίοι, αλλά και πολλοί Λατινοαμερικάνοι που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία αναζητούν μια άμεση επιστροφή στην Ευρώπη.
Ο πρώτος που κίνησε τις διαδικασίες για να φύγει από τη Σαουδική Αραβία είναι ο Τζόρνταν Χέντερσον, ο οποίος επέστρεψε στην Ευρώπη και τον Άγιαξ. Παρά το «χρυσό» συμβόλαιο με την Αλ Ετιφάκ δεν ικανοποιήθηκε ούτε από το επίπεδο, ούτε από την καθημερινότητα, αλλά και για πολλούς ακόμη λόγους επιθυμούσε να φύγει. Και το έκανε πράξη. Πλέον, άνοιξε ο «ασκός» του Αιόλου και αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να αποχωρήσουν αρκετοί ακόμη που τους προηγούμενους μήνες έκλειναν τεράστια deal. Ποδοσφαιριστές όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Ντιόγκο Ζότα, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, αλλά και άλλοι ακόμη που βρίσκονται ήδη σε επαφές με Ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Ποιοι είναι οι λόγοι που θέλουν να φύγουν
Τα «κρούσματα» φυγής από τη Σαουδική Αραβία είναι όλο και περισσότερα και θα γίνουν ακόμη πιο πολλά, ενώ το σημαντικό είναι ότι οι ποδοσφαιριστές μέσω των μάνατζερ τους έχουν κλείσει συμφωνίες με... δικλείδες για να αποδεσμευτούν σχετικά άνετα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, γιατί όλοι αυτοί οι παίκτες είναι τόσο πρόθυμοι να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία;
Η αφόρητη ζέστη
Οι καυτές θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία κάνουν τους παίκτες να υποφέρουν από τη ζέστη, σε συνθήκες ασυνήθιστες. Η προπόνηση πραγματοποιείται το βράδυ λόγω του τσουχτερού κλίματος – με αυτό να αγγίζει συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό δυσκολεύει πολύ τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Έχει αναφερθεί τις τελευταίες μέρες ότι ένας από τους λόγους που ο Χέντερσον αναζήτησε διέξοδο είναι η αδυναμία του Άγγλου μέσου να αντιμετωπίσει τη ζέστη κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Αλλά δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, αφού ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο πρώτος παίκτης που έκανε τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στη Σαουδική Pro League. Και ενώ έχει αρχίσει να προσαρμόζεται, επέμενε το περασμένο καλοκαίρι ότι η έντονη υγρασία ήταν η μεγαλύτερη προσαρμογή.
«Η μεγαλύτερη διαφορά που έχω βρει στη Σαουδική Αραβία είναι προφανώς η ζέστη και η προσαρμογή των προγραμμάτων για προπόνηση αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν είναι πιο δροσερό», είχε αναφέρει ο Πορτογάλος.
Η… τραγική προσέλευση στα γήπεδα
Οι Σαουδάραβες «έσκασαν» πολλά λεφτά για να ανέβει το προϊόν και να πουλήσει πολύ περισσότερο, όμως το κοινό της χώρας παρά το γεγονός ότι η ποιότητα είναι στα… ύψη σε όλους τους τομείς δεν στηρίζει καθόλου την προσπάθεια.
Το ντροπιαστικά μικρό κοινό στην Pro League αυτή τη σεζόν έχει δημιουργήσει ένα απογοητευτικό θέαμα, αφού όλα τα γήπεδα φαίνονται άδεια. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην Ευρώπη. Ο πρώην μέσος της Λίβερπουλ, Χέντερσον, συνήθιζε να παίζει μπροστά σε 50.000 κόσμου στο Άνφιλντ. Αλλά τον Νοέμβριο, στην Αλ Ετιφάκ έπαιζε με μόλις 610 άτομα. Πραγματικά ντροπιαστικό…
Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο μήνα, αυτή είναι μόλις η πέμπτη μικρότερη συμμετοχή στην Pro League. Η Αλ Ριάντ, η οποία βρίσκεται στην 15η θέση από τις 18 ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας, έχει φιλοξενήσει δύο αγώνες με λιγότερους από 150 ανθρώπους! Σε ντέρμπι υποβιβασμού και σε γήπεδα 20.000 θέσεων υπάρχουν μόλις 200-300 άτομα.
Περισσότερες από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος έχουν μέσο όρο συμμετοχής κάτω από 10.000 άτομα. Όπως καταλαβαίνει κανείς παρά όλους αυτούς τους σταρ, οι ντόπιοι δεν δίνουν σημασία και αυτό επηρεάζει τα πάντα.
Η κοινωνική ζωή και η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική
Ένας από τα σημαντικότερα κομμάτια που σκέφτονται οι ποδοσφαιριστές, είναι και η ίδια η καθημερινότητα στη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν κοινωνικοί παράγοντες που έχουν συμβάλει σε μια δύσκολη προσαρμογή για πολλούς ξένους αστέρες που φτάνουν εκεί.
Συγκεκριμένα, λόγω των σκληρών νόμων, οι γυναίκες σύντροφοι των παικτών που μετακόμισαν στη χώρα δεν επιτρέπεται νόμιμα να βγαίνουν μόνες τους δημόσια. Επίσης, είναι σπάνιο για γυναίκες που μένουν ή γεννήθηκαν στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν παρά την άρση της γενικής απαγόρευσης το 2018.
Ακόμα, όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες αποτρέπονται επίσης από την κατανάλωση αλκοόλ, που τιμωρείται πολύ σκληρά. Με λίγα λόγια η κουλτούρα στη Μέση Ανατολή είναι ένας κόσμος μακριά από αυτό που ζουν πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και είναι κι αυτός ένας βασικός λόγος που εξετάζουν όλοι την επιστροφή στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι… διεθνείς ανησυχίες
Ένα άλλο ζήτημα για τους παίκτες ήταν το επίπεδο του πρωταθλήματος – και τι σημαίνει για τις προοπτικές τους να αγωνιστούν με τις Εθνικές τους ομάδες.
Ο Χέντερσον έχει παραμείνει μέχρι στιγμής μέλος της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας από τη μετακίνησή του και μετά στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο έχει αναφερθεί ότι ανησυχεί για το αν θα συνεχίσει να τον προτιμάει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αν έμενε εκεί, ενόψει Euro 2024.
Παρότι το πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία είναι γεμάτο με διεθνείς σούπερ σταρ, το μεγαλύτερο μέρος των παικτών που απαρτίζουν τις ομάδες είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
ΠΗΓΗ: to10.gr