Αποχωρεί από την Μπαρσελόνα ο Τσάβι στο τέλος της σεζόν

Ως ποδοσφαιριστής της Μπαρσελόνα, ο Τσάβι ήταν ένας θρύλος, ένας μύθος! Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το Ισπανικό και το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Ένας από τους σπουδαιότερους που έβγαλε η ξακουστή Μασία!
Με τεράστια προσφορά και τεράστιες επιτυχίες τόσο με την Μπάρτσα, όσο και με την Εθνική Ισπανίας. Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωταθλήματα Ισπανίας, Euro και Μουντιάλ και αναρίθμητοι ακόμη τίτλοι, κοσμούν τη συλλογή του. Ένας ποδοσφαιριστής που σπάνια βλέπουμε και που πάντα θα έχουμε να θυμόμαστε και να διηγούμαστε τις ποδοσφαιρικές του παραστάσεις στο Καμπ Νου και στα γήπεδα της Ισπανίας, της Ευρώπης και του Κόσμου!
Όμως σαν προπονητής, δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο. Ο υπογράφων αυτό το κείμενο, υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν κακή η επιλογή της διοίκησης να τον προσλάβει. Η πρόσληψή του ήταν η "εξαργύρωση" του βάρους και της κληρονομιάς του ονόματός του. Γιατί οποιοσδήποτε άλλος προπονητής με το βιογραφικό αυτό (ως προπονητής επαναλαμβάνω), δεν θα περνούσε ούτε καν έξω από το Καμπ Νου.
Μπορεί να κάθισε στον πάγκο της ομάδας σε μια καμπή της Ιστορίας της που δεν ήταν η καλύτερή της, όμως δεν κατάφερε να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Δηλαδή να κρατήσει έστω τα (χαμηλότερα) στάνταρ. Ήττες από μικρομεσαίες ομάδες και από ομάδες που παλεύουν για την σωτηρία τους στη ΛαΛίγκα, κακές εμφανίσεις, Ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί και ντροπιαστικές ήττες.
Όπως μια ντροπιαστική ήττα ήταν και το αποψινό 3-5 από την Βιγιαρεάλ που από ότι φαίνεται ήταν η σταγόνα που "ξεχείλισε" το ποτήρι. Τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα. Γι' αυτό ανακοίνωσε επίσημα, όπως έκανε και ο σύλλογος ότι θα αποχωρήσει από τον πάγκο των Καταλανών στις 30 Ιουνίου 2024.

Ο ίδιος δήλωσε:
"Το συναίσθημα του να είσαι προπονητής της Μπάρτσα είναι δυσάρεστο, είναι σκληρό, νιώθεις ότι δεν σε σέβονται πολλές φορές, ότι η δουλειά σου δεν εκτιμάται και είναι τρομερή καταπόνηση της ψυχικής υγείας, της διάθεσης, είμαι πολύ θετικός τύπος, αλλά η ενέργεια πέφτει σε σημείο που λες ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσω.
Και έτσι είναι, το έχω αποφασίσει εδώ και καιρό και είναι μια κατάσταση που ήδη επηρεάζει τον σύλλογο. Και μετά πρέπει να αποφασίσω ότι φεύγω στις 30 Ιουνίου χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Αν είχαμε κερδίσει 3-2, ίσως δεν θα το έλεγα σήμερα, αλλά ίσως την επόμενη εβδομάδα, ήταν να βρω τη στιγμή, το είχα αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό. Δεν το έχω πει στους παίκτες, αύριο θα τους μιλήσω, σήμερα τους έχω δει πολύ τσακισμένους, είναι ένας από τους λόγους αυτής της αλλαγής δυναμικής, δεν τους αξίζει η κατάσταση που περνάμε.
Υπάρχει μια πολύ καλή ανθρώπινη ποιότητα, πολύ καλή ομάδα και αυτό που συμβαίνει συχνά δεν έχει εξήγηση. Πρέπει να είμαστε γενναίοι όπως ήμασταν όταν ήρθαμε και να μην κολλάμε στη θέση και στο συμβόλαιο".

Για το αν η λύση στα προβλήματα της Μπαρσελόνα είναι η αποχώρηση του υποστήριξε:
"Είμαι πολύ λογικός, πολύ λογικός, το σκέφτομαι πολύ καιρό και χρειαζόμαστε αλλαγή δυναμικής. Ελπίζω να κερδίσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ, θα παλέψουμε και θα αγωνιστούμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Και μπορούμε να ανταγωνιστούμε για το πρωτάθλημα, είναι πολύ δύσκολο, αλλά αυτό θα μας βοηθήσει".

Ο Τσάβι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρσελόνα τον Νόεμβριο του 2021, ύστερα από μία διετία στην Αλ Σαντ. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι με τους "Μπλαουγκράνα" πανηγύρισε την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος, αλλά και του Σούπερ Καπ Ισπανίας.
Νίκος Νικολάου