Ντάσιος: «Στόχος η άμεση επάνοδος του ΠΑΣ Γιάννινα»

«Μια ζωή ΠΑΣ Γιάννινα», θα ήταν ο τίτλος της… αυτοβιογραφίας του Γιώργου Ντάσιου. Ο γενικός αρχηγός του «Άγιαξ» της Ηπείρου, που γύρισε το καλοκαίρι για τη δεύτερη θητεία του σε ίδιο ρόλο, έχει συνδεθεί όσο ελάχιστοι με την ιστορική ομάδα.
Δεκαπέντε σερί χρόνια, από το 2000 ως το 2015 τίμησε τη φανέλα με τον ταύρο, σε Α΄, Β΄ και Γ΄ Εθνική, διατελώντας για μια δεκαετία αρχηγός.
Ο γηγενής παλαίμαχος του ΠΑΣ και ενεργό στέλεχος στην καθημερινότητα για τους Γιαννιώτες μίλησε στο monobala.gr για τη σεζόν που ξεκινά και το στόχο της άμεσης επιστροφής στη Σούπερ Λιγκ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και το μεγάλο ανταγωνισμό στον Α΄ όμιλο.

«Πολύ αισιόδοξος και υπάρχει πίστη- Η ομάδα δίπλα στους δυο τραυματίες»

Ο Ντάσιος, που ως παίκτης έπαιξε και σε Λαμία, Ολυμπιακό Βόλου, Απόλλωνα Σμύρνης και Παναχαϊκή, ανέφερε αρχικά:
«Τα πράγματα κυλούν θετικά και είμαι πολύ αισιόδοξος, για τη δουλειά που γίνεται από τον προπονητή και τα αποτελέσματα της δουλειάς του ποδοσφαιρικά, στους παίκτες. Θα είναι δύσκολη χρονιά, σε απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία. Υπάρχει πίστη σε αυτό που κάνουμε.
Είχαμε δυο ατυχίες, με τους Βουτσά και Τσίρη, που τραυματίστηκαν σοβαρά (σ.σ. ρήξη χιαστού αμφότεροι). Είναι δύσκολο και για εμάς και για τα παιδιά, που τα υπολογίζαμε και μας στοιχίζει.
Μας δυσκολεύει η κατάσταση και εύχομαι να επανέλθουν γρήγορα. Η ομάδα είναι δίπλα τους, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο για αυτούς, να μη τους λείψει τίποτα».

«Δουλευταράς ο Πομς-Βλέπω να γίνονται όσα έλεγε»

Σε ερώτηση για τον Ρενέ Πομς, ο Γιώργος Ντάσιος τόνισε: «Πρώτη φορά γνωριζόμαστε, είναι πολύ δεκτικός άνθρωπος και θετικός χαρακτήρας. Δουλευταράς ως προπονητής, έχει μεγάλη πίστη στο πλάνο που έχει στο μυαλό του.
Θεωρώ ότι ήδη γίνεται πράξη το πλάνο του, όχι μόνο στη θεωρία. Ό,τι δουλεύεται στην προπόνηση σιγά-σιγά βγαίνει και στο γήπεδο. Όσα έλεγε τα βλέπουμε έμπρακτα να γίνονται».

«Ομαδικό σπορ, δεν παίζουν μπάλα τα μπάτζετ»

Νιώθει όμως φαβορί στον όμιλο ο ΠΑΣ Γιάννινα, ή άλλοι όπως η ΑΕΛ και ο Ηρακλής ίσως βάσει μεγαλύτερων μπάτζετ να έχουν το αβαντάζ στη θεωρία;
«Στα λόγια ίσως να μην είμαστε εμείς το πρώτο φαβορί, βάσει των μπάτζετ, αλλά οι άλλοι. Έχουν και Ηρακλής και Λάρισα καλές ομάδες και ονόματα, αλλά υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες στον όμιλο.
Δεν παίζουν όμως μπάλα τα μπάτζετ, είναι ομαδικό σπορ. Ούτε είναι θέμα 2-3 παικτών.
Για κάποιους μπορεί να μην είμαστε εμείς το φαβορί, αλλά δε μας πειράζει αυτό. Εμείς κοιτάμε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα σε αυτή την κατηγορία είναι για να κάνει πρωταθλητισμό. Στόχος μας είναι η άμεση επάνοδος στη Super League.
Πάντα υπάρχει και μια έκπληξη, έχει και άλλες καλές ομάδες, όπως η Νίκη Βόλου. Το πρωτάθλημα είναι σχετικά μικρό και όλοι έχουν τους στόχους τους και χρειάζονται σεβασμό, να τους υπολογίζεις.
Υπάρχουν παγίδες και σε ομάδες με άλλο στόχο, γιατί δεν υπάρχει αδιάφορος».

«Σημαντικό να μη χάνεις και να ξεπερνάς γρήγορα την… κοιλιά»

Όσο για το τι μετρά σε αυτή την κατηγορία, για πλάνο πρωταθλητισμού και τελική επιτυχία; «Η έδρα παίζει ρόλο, αλλά εξίσου και τα εκτός έδρας. Είναι σημαντικό να μη χάνεις. Θα παίξουμε και με ομάδες που θα προσπαθούν περισσότερο να αμυνθούν. Θα περιμένουν πίσω και θα προσπαθούν να χαλάνε το ρυθμό του αγώνα. Εκεί πρέπει να ξεκλειδώνεις γρήγορα την αντίπαλη άμυνα και να μη κυνηγάς συνέχεια το σκορ. Είναι στα μυστικά, να βρίσκεις λύσεις σε τέτοια παιχνίδια και δεδομένα μετρά η διάρκεια. Όλες οι ομάδες κάνουν… κοιλιά. Το κλειδί είναι να την ξεπερνάς γρήγορα, να μην είναι μεγάλη. Να μη στοιχίζει πολύ βαθμολογικά και φυσικά μετρά το τάιμινγκ που θα έρθει».

«Έκλεισε ο κύκλος κάποιων παικτών – Αργήσαμε γιατί ψάχναμε αυτό που θέλαμε»

Όσο για τις αλλαγές στο ρόστερ; «Έγινε μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ρόστερ, μετά τον υποβιβασμό. Έφυγαν παιδιά που ήταν χρόνια εδώ, ίσως έκλεισε ο κύκλος ορισμένων. Γίνεται νέο ξεκίνημα. Ήρθαν καλοί παίκτες για να μας βοηθήσουν για την άνοδο, ενώ έγιναν επαγγελματίες και τέσσερις νεαροί της Κ19. Δίνουμε βάρος και στις υποδομές. Κάναμε αξιόλογο σύνολο και θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Παλεύαμε για κάποιους καλούς παίκτες, αργήσαμε λίγο, γιατί ψάχναμε τους παίκτες που εμείς θέλαμε. Στο τέλος όμως ήρθαν και αυτό έχει σημασία».

«Ο κόσμος ζεστάθηκε πάλι – Πλέον ακούμε περισσότερα θετικά»

Σε ερώτηση για το αν ο κόσμος είναι «κρύος» και επιφυλακτικός, μετά τον υποβιβασμό, ο γενικός αρχηγός του ΠΑΣ δείχνει αισιόδοξος για χρονιά στήριξης: «Ο κόσμος είναι άλλο κεφάλαιο για μένα, πάντα βοηθά στα δύσκολα ο κόσμος των Ιωαννίνων. Και φέτος θα είναι κοντά μας. Ξεκινήσαμε λίγο μουδιασμένα, ακούσαμε διάφορα σχόλια, πλέον περισσότερα θετικά. Ο κόσμος ζεστάθηκε και πάλι, το είδαμε και στην Ηγουμενίτσα, στην κερκίδα ήταν σχεδόν 300 άτομα. Πιστεύω ότι θα έχουμε τους φιλάθλους μαζί φέτος και δεδομένα τους χρειαζόμαστε».

«Ομαδικό πνεύμα και δεμένο σύνολο»

Ποιο θα είναι όμως το χαρακτηριστικό, το βασικό συστατικό και το φετινό ατού του ΠΑΣ Γιάννινα; «Είμαστε… ομάδα. Ένα σύνολο με δέσιμο, ότι υπάρχει το ομαδικό πνεύμα και όχι το εγώ. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε στα αποδυτήρια, το πλέον σημαντικό για να υπάρχει ‘υγεία’. Να ακούν οι παίκτες όσα λέει ο προπονητής, σε τακτικά και άλλα θέματα. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά».

«Όποτε μου ζητηθεί είμαι εδώ»

Τέλος, σε ερώτηση για το διαχρονικό δέσιμο του ίδιου με τον «Άγιαξ» της Ηπείρου, ο Γιώργος Ντάσιος τόνισε: «Το 2019 ο ΠΑΣ ήταν πάλι Β΄ Εθνική σε παρόμοια κατάσταση, πάλι ήμουν γενικός αρχηγός και τεχνικός διευθυντής και η ομάδα ανέβηκε. Τότε έφυγα και γύρισα τώρα. Πάντως από 10 χρόνια ήμουν αρχηγός ως παίκτης και έπαιξα 15 χρόνια εδώ, σε τρεις κατηγορίες. Είναι διαφορετικό κομμάτι και συναίσθημα για μένα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Όποτε μου ζητηθεί είμαι εδώ. Οι Γιαννιώτες λέμε ‘όσο με πληγώνεις, τόσο με πορώνεις΄. Έτσι νιώθω και εγώ».